Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

3:46
Nästa

Avbryt
Försök igen

Hur Napoli hamnade med Mazzarri är svårt att förstå 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

Walter Mazzarri är tillbaka i staden där han upplevde tränarkarriärens mest framgångsrika år, tillika platsen där 62-åringen haft sitt bästa poängsnitt. Mellan 2009-2013 vann Napoli Coppa Italia, nådde Champions League för första gången och mönstrade en brokig elva med “de tre tenorerna” Lavezzi-Cavani-Hamšik och några betydligt mer oglamorösa namn.

Denna kultförklarade upplaga ledde Mazzarri under fyra år innan han tog över ett hopplöst Inter till säsongen 2013/14. Under det knappa decenniet som gått har han egentligen inte åstadkommit något i varken Watford, Torino eller Cagliari. 

Ändå får Mazzarri chansen hos den regerande mästaren efter att Rudi Garcia sparkats under landslagsuppehållet. Jag var tidigare inne på det konstiga i att Garcia ens fick ersätta Luciano Spalletti, som förde Napoli till klubbens första scudetto på 33 år.  

Annons

Presidenten Aurelio De Laurentiis avslöjade senare att han skrev en lista på 40 tänkbara kandidater, och att fransmannen inte var hans förstaval som ersättare i somras. Både Bolognas Thiago Motta och Luis Enrique pratade med Napoliägaren, men den förre ville inte ta risken att vara den som ersatte Spalletti och Luis Enrique valde Paris Saint-Germain.  

Hur Napoli några månader senare hamnade med Mazzarri – som passerat tränarkarriärens peak – är svårt att förstå. Klart är att De Laurentiis pratade med Antonio Conte i samband med landslagsuppehållet förra månaden redan, om att ersätta Garcia, men Conte ville av princip – Tottenham undantaget – inte börja mitt under pågående säsong.  

Annons

Den italienska tränarkarusellen är speciell. Det ska väldigt mycket till för att en klubbägare ska prova någon spännande och hipp utländsk lösning, utan allt som oftast vänder de sig till en traghettatore – en inhemsk “färjedragare” som klarar att dra krisklubbar i hamn.  

Att Mazzarri blivit det för Napoli är förbluffande på många sätt. Utöver att hans tränarmässiga kurva gått ner så är Mazzarri en 3-5-2-tränare som plötsligt ska använda ett 4-3-3-lag, som var bland Europas mest underhållande förra säsongen. Mazzari får ett korttidskontrakt bland annat för att Napoli ska kunna få en Conte-typ till sommaren.  

Det kan så klart vara så att Napoli är hans habitat. Å andra sidan kan Mazzarri riskera sitt arv där och få en sämre andra sejour i klubben – som alla andra återvändande tränare. Framförallt tycker jag att anställningen signalerar att Napoli redan gett upp en ny scudetto och bara försöker säkra Champions League-spel till nästa säsong.  

Annons

Efter tolv omgångar skiljer tio poäng serieledaren Inter till fyran Napoli. Titelchansen är inte körd men likväl minimal – dock har Napoli bara tre poäng till Milan på tredjeplatsen inför kvällens möte med Atalanta. Ett Atalanta som i sin tur är en poäng bakom Napoli. 

Min respekt för De Laurentiis fotbollskunnande är stor och har ökat med åren. Med tålamod och en extremt sund ekonomi lyckades han föra Napoli till den italienska fotbollstronen. Att han med dessa förutsättningar inte lockat större tränarnamn sedan dess – eller vågat med någon yngre, mer spännande – känns därför märkligt.  

Mazzarri och kvällens motståndare Gasperini i bakgrunden.

Alla matcher från Serie A ser du på TV4 Play.

Publicerad 2023-11-25 10:21

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto