Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Har Garcia redan tappat det i Napoli? 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

Ingen hade förväntat sig en lika överlägset Napoli som förra säsongen. Men detta? Åtta poäng på fem Serie A-omgångar vittnar om en minikris hos den regerande mästaren. I skottgluggen står Rudi Garcia, fransmannen som fick äran att efterträda Luciano Spalletti som tränare.  

Anställningen kändes udda redan i juni. Inte för det saknades meriter; Garcia vann Ligue 1 med Lille, gjorde det överlag väldigt bra med Roma och har sedan tränat på kravfyllda platser som Lyon och Marseille. Men någon topptränare likt Spalletti är 59-åringen inte.  

Som mest uppenbarade sig i den tredje omgången, hemma mot Lazio. Napoli hade tagit två planenliga segrar mot Frosinone och Sassuolo och gick till halvtid med ett 1-1-resultat, trots ett stort spelövertag mot Lazio.  

Annons

Romklubben kom sedan ut som ett annat lag och avgjorde sedan tränaren Maurizio Sarri lyckats vända matchen till sin fördel med några taktiska drag. Napoli hamnade sedan i 0-2-underläge mot Genoa innan de kom ikapp tack vare två mål sista kvarten.  

Chvitja Kvartschelia, hela Serie A:s MVP förra säsongen, byttes ut i den 89:e minuten och gestikulerade sitt missnöje i riktning mot Napoli-bänken. Och i går var det Napolis andra superstjärna, Victor Osimhen, som markerade mot Garcia.  

Skyttekungen sköt en straff utanför vid 0-0-läge i Bologna och byttes ut mot anfallskollegan Giovanni Simeone i den 86:e minuten. Med ett yvigt kroppsspråk klargjorde Osimhen vad han tyckte om att bli utbytt, bland annat genom att visa att Napoli borde slutforcerat med två anfallare.  

Annons

Frågan om Garcia verkligen är rätt person att leda Napoli är redan berättigad, och Osimhens reaktion hintar om att tränaren inte åtnjuter spelarnas fulla auktoritet. Garcia har inte förändrat särskilt mycket i 4-3-3-uppställningen, utöver att Napoli spelar mer direkt jämfört med Spallettis relationismfotboll. Och betydligt sämre.

Ett betydande problem har varit tappet av Kim Min-jae till FC Bayern, den enda stora stjärnan som mästarlaget sålde i somras. Brassedoldisen Natan ersatte men fick debutera först i går, eftersom 22-åringen behövt en inskolningsperiod. Under tiden har Juan Jesus varit… Juan Jesus – och nu är både han och Amir Rrahmani skadade.  

Kvartschelias formsvacka är ett annat bekymmer. Vänsteryttern har inte nätat i Serie A sedan mars månad och har blott mäktat med två assister på de 15 senaste ligamatcherna. Från detta läge har Napoli två vägar att gå.  

Annons

Antingen erkänner presidenten Aurelio De Laurentiis sin felbedömning på tränarposten och sparkar Garcia innan det är för sent. Man kan inte begära att Napoli vinner två år i rad, men toppstriden lär bli så jämn att en Champions League-plats inte kan tas för givet med en dålig säsongsstart.  

I CL-gruppen visade insatserna från Braga (Napoli vann 2-1) och Union Berlin att det finns en reell risk att Napoli missar avancemang från en grupp där verkligen alla räknat hem en slutspelsplats för dem och Real Madrid.  

Det troliga är dock att De Laurentiis ger Garcia sitt stöd. Napoli är lär hämta sig från denna säsongsinledning men risken är att mycket av det som var så bra under Spalletti dunstar bort ju längre säsongen lider.  

Napoli står för ett avgörande vägskäl och de måste kunna släppa all form av prestige. 

Annons

Rudi Garcia.

Alla matcher i Serie A streamas på TV4 Play.  

Publicerad 2023-09-25 18:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto