Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Detta är Camarda - 15-åringen som jämförs med Haaland och Zlatan 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

Harmoni råder knappast i Milan när årets sista landslagsuppehåll nu är avslutat. Den senaste tidens svaga form har gjort att de rödsvarta redan är åtta poäng bakom serieledaren Inter efter tolv omgångar.  

Senast mot Lecce tappade laget en 2-0-ledning och Olivier Giroud snackade till sig en utvisning. Och med både Noah Okafor och Rafael Leão skadade har en exceptionell situation uppstått i anfallet, där floppvärvningen Luka Jovic väntas starta i lördagens match mot Fiorentina.  

Tränaren Stefano Pioli har därför kallat på Francesco Camarda – född 2008! 

Annons

Den 15-årige anfallarens målsnitt har gjort att han börjat jämföras med Erling Braut Haaland, men frågan är om inte liknelsen med Zlatan Ibrahimovic är bättre. Camarda – som också tränar kickboxning – håller svensken som en idol och klippen på tonåringen bär vissa likheter med Z.  

Milanofödde Camarda började spela med Milans Primaveralag (U19) vid 14 års ålder och har den här säsongen nätat sju gånger på 13 matcher där. Tre av målen har kommit på lika många matcher i Uefa Youth League, där Camarda är den yngsta italienska målskytten någonsin.  

På landslagsnivå har han fyra mål på fem U17-landskamper. Att vara aktuell för en Serie A-debut vid Camardas ålder är häpnadsväckande nog, därutöver sägs det att han gjorde 483 mål på 86 matcher innan 13 års ålder.  

Annons

Maurizio Viscidi, koordinator för de italienska ungdomslandslagen, räknar med att Camarda fortsätter spela på Primaveranivå även efter en eventuell Serie A-debut. Viscidi kan dock inte låta bli att förundras lite av talangen.  

“Extremt ung, inte bara för vår fotboll utan även med Uefas parametrar. Med det sagt är Francescos väg linjär: Både i Milan och i landslaget spelar han med tre år äldre spelare. Denna kallelse tror jag kommer betraktas som ett bevis på aktning. Franceso har en enorm potential men behöver komma ihåg att vägen fortfarande är lång. Det kommer han göra, för det är en bestämd kille även utanför planen”, säger Viscidi i fredagens Gazzetta dello Sport.  

Camarda mäter 184 cm och väger 65 kg. En talang som inte bara är storväxt för sin ålder, utan också kan mäta sig med äldre tonåringar fysiskt. Ur den aspekten blir inte hajpen mindre kring Camarda.  

Annons

Framtiden kommer visa om han kan fortsätta vara ett fenomen även på seniornivå. Men uppmärksamhet i den åldern har liknande fall tidigare visat inte är någon garanti för en framstående seniorkarriär.  

Publicerad 2023-11-24 11:41

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto