Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det är inte vackert - men Juventus är tillbaka som scudettoutmanare 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

Juventus är uppe i serieledning, tillfälligt åtminstone, efter en högdramatisk fredagskväll i Monza. Efter Adrien Rabiots tidiga ledningsmål fick tabelltian Monza knappt iväg några avslut mot ett Juve som föll tillbaka till en fembackslinje i andra halvlek.  

I den 92:a minuten slungade sedan den Inter-utlånade Valentin Carboni iväg ett inlägg som grundlurade Wojciech Szczesny och gav Monza en kvittering från ingenstans. Två minuter senare tog sig Rabiot loss på vänsterkanten och frispelade mittbacksmuren Federico Gatti framför målet.  

Gatti, som redan missat ett jätteläge, slog knut på sig själv, men bollen log kvar framför honom och på det andra försöket stänkte 25-åringen in segermålet. Vild glädje utbröt efter Gattis andra Serie A-mål, som tog Juve en poäng före Inter och upp i tabelltopp. 

Annons

I söndags kväll tappade Juventus en ledning mot Milanorivalen, men såg till freds ut med 1-1-resulatet – av transportsträckan till andra halvlek att döma. Inte undra på. Juventus håller jämna steg med Inter trots att laget varken spelar lika bra eller har en bredare trupp än de svartblå.  

Efter mardrömmen till säsong 2022/23 – med poängavdrag, Champions League-misslyckande och en avgående klubbledning – har Juventus hämtat sig under hösten. Likväl har problem inte försvunnit.  

Paul Pogba testade positivt för doping och Nicolò Fagioli blev avstängd för att ha spelat på illegala plattformar. Två mer eller mindre ordinarie mittfältare som rycktes bort från ett truppbygge som redan – med Juvemått mätt – såg svagt ut.  

Annons

Den gamla damen har trots det tagit sig till serieledning i en oklar takt och med taskig hållning. Tränaren Max Allegri är inte i närheten av att lösa de offensiva knutar som finns. Han har dock ett försvarsspel att lita på, som hjälpte laget att hålla nollan i sex raka matcher under hösten. 

Dessutom är Federico Chiesa igång efter sin långtidsskada och försöker hitta samspelet med Dusan Vlahovic, som gjort ett enda mål sedan september och missade en straff senast. Det kan vara så att Allegri aldrig lyckas få ut det bästa av Vlahovic, men de har alternativ som Moise Kean som börjat prestera mot slutet.  

Den absolut största fördelen som Juventus har gentemot konkurrenterna är avsaknaden av Europaspel. Den kommer bli ännu mer märkbar under våren – om Juve hänger kvar i toppen och konkurrenterna samtidigt tampas i Champions League-slutspel.  

Annons

Det skulle förvåna mig oerhört mycket om Juve slåss om lo scudetto ända framme i maj. Men ett par kvalitativa nyförvärv i januari och det scenariot blir realistiskt. Det är inte vackert på något sätt, men Allegri har lotsat den här spelargruppen genom ångestens dal och börjar se ljuset nu. De kommer inte falla ifrån så enkelt.  

Alla matcher i Serie A ser du på TV4 Play.

Publicerad 2023-12-02 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto