Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fler vill vara med i EM och det gynnar Hamrén

Lundhs blogg

Sverige avslutade besöket i Abu Dhabi med att slå Finland med 3-0 och det var närmare att Hamrén o Co skulle öka på ledningen än att det finska landslaget skulle jämna till siffrorna i matchen. Onekligen ett steg i rätt riktning för det svenska landslaget efter den tama insatsen mot Estland.

HÄR SER NI MÅLEN FRÅN SVERIGES SEGER

 

Sverige bjöd på en hel del bra kombinationer som öppnade för mål och även om det periodvis var tydligt att det är tidigt på säsongen (ja, det brister i passningsspelet och i touchen) så var det trots allt en nöjd Hamrén. Ni vet ju att han gillar vilja, attityd och ambition och det visade de flesta spelarna som var på plats.

Dessutom krönte en del av dem det hela med fina grejer på planen mot Finland. Viktor Claesson fick med rätta rejält med beröm av Hamrén efter matchen, och det var förståeligt efter att ha sett en del av vad Elfsborgs-spelaren bjöd på när han klev in från kanten. Han var värd ett mål men ribban stod i vägen för ett mäktigt skott.

Annons

Sedan är en vinterturné med landslaget mer än bara matcherna för förbundskaptenen och ledarna, men det är klart att man kan göra avtryck på planen under den speltid man får. Gustav Svensson gör onekligen sitt och även om det knappast är konster som får någon att gå ner i spagat så är han nyttig, klok och balanserande, och det är kvaliteter EM-truppen behöver.

Lägg till att Marcus Rohdén var stark över 90 minuter i sin rätta position och även om EM är långt bort och det är en rejäl kö till det centrala mittfältet så gäller det att greppa chansen när man får den. Elfsborgs mittfältare är nog rätt på det när han pekar på att han hade behövt spela i utlandet OCH göra det bra för att vara riktigt EM-het.

Emir Kujovic rakade in ett enkelt mål mot Finland efter att ha bränt några bra lägen i första matchen och om man ser till hans hela läger så är han en bra vårsäsong för att vara högaktuell för EM-truppen. Det är en del anfallare före men det hänger på speltid och att vara i form i rätt tid så kan det bära hela vägen till Frankrike.

Annons

När spelarna ovan ihop med Patrik Carlgren stärkte sina möjligheter så var det annat för Anton Tinnerholm och Karl-Johan Johnsson som var väl darriga när de startade och det är naturligtvis något förbundskaptenen noterade. Samtidigt fick de trots allt möjligheten att visa vad de gick för, och det är inte så många som får i de två landskamper som återstår i mars.

Erik Hamrén får svårare att välja när en del kliver fram och gör det bra men samtidigt innebär det att jobbet som förbundskapten även rymmer en större möjlighet att ge framgång. Konkurrens sporrar även etablerade spelare att ta kliv och det viktigaste för Hamrén är att få de etablerade spelarna att inte känna sig säkra.

Nej, jag påstår inte att Kujovic, Svensson eller Rohdén eller någon annan är med i EM-truppen. Däremot har de visat förbundskaptenen på nära håll vad de kan och när allt räknas samman så är det ingen nackdel att ha varit med här. Även om klubblaget är viktigast så är Oscar Wendt ett levande exempel på att briljans i klubblaget inte räcker för att nå landslaget under Erik Hamrén.

Annons

Visst, man kan raljera eller ha inställningen att det är vad man gör i klubblaget som spelar roll och inte vad man eventuellt gör i Abu Dhabi. Har sett spelare som haft den inställningen på vinterturnéerna och de har inte varit med i landslaget efter det och det trots att kanske klubblaget borde räcka för en plats.

Det går exempelvis att diskutera om fettprocent är rätt väg att välja landslagsspelare. Om det varit den enda parametern så hade Henrik Rydström alltid gått in i landslaget och definitivt på Anders Svenssons bekostnad, som ju själv berättat att han blev petad när han hade för hög fettprocent i något läge, och att det ledde till en schism med Hamrén.

För egen del tror jag fettprocent är ett förbannat trubbigt instrument att ta ut spelare efter, men det är skit samma vad jag anser om det när han som bestämmer över landslaget anser att det är viktigt. Precis som att han och hans företrädare Lasse Lagerbäck och Tommy Söderberg ansåg att vinterturnéerna var viktiga för att utveckla den svenska landslagsfotbollen.

Annons

Det gäller helt enkelt att anpassa sig till vad chefen uppskattar. Kanske var det därför alla spelare på plats låg under tio procent i fettprocent. De signalerade alla att de vill något och det räcker ganska långt för att få in en första fot innanför dörren, och sedan får man jobba vidare utifrån det läget.

Denna sommar är det mer än bara ett EM-slutspel i fotboll för Sverige. SvFF ska även skicka ett landslag med 15 spelare som är födda 1 januari 1993 eller senare samt kompletterat med tre överåriga spelare. Årets landslagstrupp på turné har varit dominerad av spelare som kan vara med i OS i Rio de Janiero.

Melker Hallberg gladde väl inte bara Bajen-fans utan såg även till att han är ett namn för OS ihop med Jacob Rinne, Alexander Fransson och Adam Lundqvist. Fler är givetvis aktuella som Pa Konate, Gustav Engvall, Emil Bergström och Linus Wahlquist men det blir en kamp om att ta en av de 18 tröjorna ihop med tre överåriga.

Annons

***

Rätt udda att det är fyra landslag som matchar i Abu Dhabi och alla har svenska förbundskaptener. I natt landar Island med Lasse Lagerbäck. Är det SvFF som sytt ihop det hela? Hon som styr upplägget har tidigare jobbat för Sportfive men är nu en frifräsare.

***

Blir ju glad av att se en vacker gest som Emir Kujovic efter målet – se det här. Att springa bort och krama Kerim Mrabti och ta laget med sig för att stötta Dif-spelaren som skadade korsbandet i mötet med Estland och som är borta i sex månader.

***

Hans Backe fick en skakig start som bas för Finland men det blåvita landslaget påminde om Sverige mot Estland. Kanske var två träningar väl lite för ett landslag som dessutom drabbats av en rad återbud? Oavsett så är det bara i början av ett projekt som ska ge resultat på sikt, och kanske är EM 2020 mest realistiskt.

Annons

Det är ingen tvekan om att man har en del spelare ute i Europa som kan göra landslaget slagkraftigt om det får rätt organisation och en spelidé som bär. Lukas Hradecky, Paulus Arajuuri, Tim Sparv, Niklas Moisander, Roman Eremenko, Teemu Pukki och Perparim Hetemaj är några av spelarna som kan bära en rätt bra bit.

I VM-kvalet väntar Island, Turkiet, Kroatien och Ukraina och det är en lång väg till Ryssland 2018 där bara gruppvinnaren går dit och tvåan får spela playoff. Samtidigt är det en möjlighet att få ihop ett landslag för att verkligen göra avtryck i EM-kvalet 2020 där 24 lag går till mästerskapet som är utspritt över hela Europa.

Det är lätt att tycka att Backe har ett tufft jobb, och det har han givetvis. Glöm samtidigt inte att det bara är två år sedan Sverige ganska enkelt avfärdade Lasse Lagerbäcks Island med 2-0 just här i Abu Dhabi. Ett landslag som under svenskens ledning sedan nått till EM i Frankrike och det är naturligtvis skillnad när det bara är inhemska spelare men det gäller alla mindre landslag.

Annons
Publicerad 2016-01-10 19:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto