Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Att få alla att jobba ihop är en viktig grund

Lundhs blogg

FARO. Sverige slog Finland med 2-0. Nej, det var inte det starkaste motståndet, men ändå ett tecken på vikten av att få alla att jobba för samma sak.

Joel Asoro krönte inhoppet och landslagsdebuten i årets första landskamp för herrarna med att utnyttja läget han bjöds på. Djurgårdens anfallare var iskall när han uppfattade situationen och tog sig förbi Finlands målvakt och rullade in 2-0 ett tomt mål.

Jublet från runt 100 svenska supportrar på Estadio Algarves betongläktare överröstade för en stund skriken från spelare och ledare. Januariturnéer är sällan någon glamour, men det är sådana här kvällar som en del spelare lägger grunden till en karriär i landslaget.

Målet på tilläggstid från Asoro säkrade den svenska segern. Christoffer Nyman hade i den första halvleken gett Sverige ledningen. Peking-anfallaren tog vara på ett tillfälle utanför straffområdet och drog in 1-0. Förspelet var både snyggt (Samuel Gustafsson och Yasin Ayari) och lite turligt, men Nyman har den där känslan att ta sig i rätt läge och avsluta.

Annons

Det finns en viss symbolik att landslagstruppens mest erfarne i form av “Totte” Nyman – första speltiden för Sverige sedan i september 2017– och en av många debutanter stod för varsitt mål i en solid svensk seger. På bara några dagar har Janne Andersson och Peter Wettergren lyckats sätta grunderna i spelidén utan att laget för den skull glänste.

Det var en kollektiv insats som satte vikten av att jobba ihop. Nej, vi ska inte fara i väg, men mer erfarna och meriterade svenska landslag på vinterturné har stått för svagare insatser. Här kom ett gäng debutanter kring en stomme på Hjalmar Ekdal, Gustafsson och Nyman och klarade av de flesta av uppgifterna man ställdes inför.

Finland ställde inte heller upp med sitt starkaste lag, men det går bara att vinna mot det motstånd man möter. Det gjorde Sverige och det var betydligt närmare 3-0 än ett finskt mål. Inhoppande Sebastian Nanasi kom i par skarpa lägen men fick inte in bollen och det fanns några ytterligare tillfällen.

Annons

Även om en del av spelarna tog ner insatsen var förbundskapten Andersson mer än nöjd efteråt. Han insåg styrkan i att ett gäng individer på några dagar fått till något gemensamt och med det som grund presterade. Klart att en seger till är viktig för ett landslag som är sargat efter 2022.

Vägen till EM i Tyskland är lång, Sverige är inte alls givet där och få av spelarna från Estadio Algarve lär vara med på vägen, men de påminde om det som måste vara grunderna i ett svenskt landslag. Att man jobbar ihop och sätter en grund och därefter adderar en del av de individuella egenskaperna.

Klart att det går att förstå spelare som är lockade av spel i utlandet. Med ett vidöppet transferfönster plus gott om scouter, agenter och rådgivare på läktarna i Portugal fanns alla möjligheter att dras mot mer egna insatser, men det var undantagsfall.

Annons

Samuel Gustafsson stärkte ånyo sin roll i en svensk trupp till EM-kvalet. Han är klok och gör det svåra ganska enkelt. Om han är bra för en startplats på ett svenskt mittfält? Han går inte att räkna bort och insatsen mot Finland var kanske bara en trea, men det var en stark trea.

Publicerad 2023-01-09 23:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto