Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Han med tian på ryggen fixade tre poäng åt Barça

I lördags kunde vi se ett Atlético visa upp hur man spelar som ett kollektiv precis enligt skolboken.

I går, på San Mamés, fick vi se raka motsatsen. Både från Athletic och Barcelona. Sett till vilka ytor som fanns och vad som skapades kunde matchen lika väl slutat 4-8. Nu stannade målkalaset vid 2-5.

Jag tänker inte ge mig in på någon närmare analys än att snarare konstatera vilket genomdåligt försvarsspel som praktiserades. I Athletic var det som om man helt plötsligt spelade utan Aymeric Laporte i mittförsvaret. Som om Mikel Rico inte tog en enda defensiv löpning. Och som om Ernesto Valverde helt hade glömt bort att ytan mellan mittfält och försvar är den klart viktigaste att försvara sig mot när man möter Barcelonas nummer tio.

ANNONS

För det var han, med tian på ryggen, som ordnade tre poäng åt Barça. “Drömtrion” har det snackats om både hit och dit. Neymar har haft en enastående säsong både spelmässigt och målmässigt. Han är en stjärna. En av världens främsta. Luis Suárez har en bit kvar, men är fortfarande bra.

I går handlade dock allt om Leo Messi. Hans anfallskollegor – även Pedro för den delen – gjorde samtliga mål, men det var Messi som la upp bollen på straffpunkten och knöt skorna åt dem. Argentinaren spelade fram till två mål, gjorde ett själv (snudd på två) och stod för en “hockeyassist”. Direkt inblandad i fem av fem mål.

Sedan den påstådda sprickan mellan Luis Enrique och Leo Messi har den sistnämnde börjat spela sin bästa fotboll det senaste året. Även glöden är tillbaka hos argentinaren. Inställningen.

ANNONS

Trots att Barcelona fortfarande har en del att jobba på när det gäller den defensiva balansen (inte minst på mittfältet) går ju fotboll trots allt ut på att göra flest mål och vinna matcher. Har man en spelare som är direkt inblandad i fem mål räcker det ganska långt. Även om man släpper in två.

***

Jag sitter fortfarande och funderar hur Unai Emery tänker. Som vanligt kommer jag inte till klarhet med det.

Den 4-4-2-liknande uppställningen han kastade ut mot Getafe saknar motstycke. Emery slog sitt eget rekord vad gäller märkliga uttagningar.

Ett 4-4-2 med fyra centrala mittfältare? Där tre normalt sett främst är defensivt inriktade? På pappret kändes det som att planen var ungefär: “Vi bommar igen defensivt och skickar upp bollen till Aspas och Bacca. Eventuellt kanske Banega hakar på i anfallen – om han orkar. Och någon av ytterbackarna”.

ANNONS

Det klassiska Sevilla som många av oss säkerligen minns från mitten av 2000-talet spelade inget 4-4-2 med fyra centrala mittfältare. Då fanns två starka pjäser centralt i banan, medan det var fart och fläkt på kanterna. Där fanns speed, energi och stor lungkapacitet.

Unai Emery vill förstås skriva sin historia och skapa sitt unika Sevilla, vilket gått rätt så bra hittills. Men han är väldigt ofta svårtolkad. Det som kan tyckas märkligt är att han sitter inne på en handfull skickliga yttermittfältare i truppen men i stället väljer att spela ett 4-4-2 med fyra centrala mittfältare.

Det blev förlust för Sevilla mot Getafe. Pedro León kysste klubbmärket efter att han vräkt sig fram och stött in segermålet med fem minuter kvar att spela. Frågan är om poängtappet för Sevilla i slutändan kommer innebära kyss och god natt gällande den så åtråvärda fjärdeplatsen.

ANNONS

Just nu är det för mycket experiment och för mycket oklarheter kring Sevilla. Det gäller förvisso även Valencia, som är huvudutmanaren till fjärdeplatsen, med den stora skillnaden att de bara har ligaspelet att tänka på under våren.

***

Gerard Moreno!

Europas bäste fjärdeanfallare har slagit till igen. Villarreal-anfallaren gjorde mot Granada sitt tolfte mål för säsongen. Fortfarande Marcelinos fjärdeval som anfallare.

Bara för att skicka ytterligare en passning till Marcelino passade han på att leverera en assist i 2-0-segern också.

***

José Luis Gayá var överallt i går. Målframspelare, målräddare, matchvinnare. Det är inte konstigt att han är så eftertraktad.

***

Det krävdes tre fasta situationer för att en spanjor skulle göra hattrick den här säsongen. Men David Barral? Högoddsarnas högoddsare.

ANNONS

När Barral lämnade en redan ganska medioker fotbollskarriär i Spanien bakom sig för att flytta till Turkiet för ett par år sedan trodde jag aldrig att han skulle komma tillbaka. Nu har han gjort det, och faktiskt spelat sin bästa fotboll på år och dagar. Det är bara att gratulera Levante.

@pinthorp

Publicerad 2015-02-09 kl 12:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto