Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ronald Koeman tillbaka där han är avskydd

Pinthorp

Ronald Koeman firar 50 matcher som Barcelona-tränare i kväll. Han gör det dock inte från Mestallas sidlinje. Koeman blev utvisad mot Granada i förra ligaomgången och får därför inte beträda det tekniska området under matchen i kväll.

Jag kan dock inte låta bli att fundera över hur det hade varit under normala omständigheter. Ronald Koeman på Barças tränarbänk inför ett fullsmetat Mestalla. Så här lagom till en slutspurt dessutom.

Högst ljudvolym på en spansk arena den här säsongen? Tja, bortsett från normaliteten under ett Gran Derbi i Sevilla så skulle jag nog gissa på det. Ronald Koeman är nämligen inte populär i Valencia. Tvärtom. Han är avskydd.

I slutet av oktober 2007 tog Koeman över Valencia. Óscar Fernández hade varit interimtränare ett tag men det var Quique Sánchez Flores som Koeman egentligen tog över efter. Vid den tidpunkten låg Valencia fyra i La Liga. När Koeman och klubben gick skilda vägar i april nästa år var Valencia på plats 15 i tabellen.

Annons

Bortsett från det sportsliga misslyckandet hamnade Koeman dessutom i fullskalig polemik med ett par av klubbens största fanbärare, Santiago Cañizares och David Albelda. Han deklarerade för spelarna att deras framtid inte fanns i Valencia. De fick träna på egen hand. Blev bemötta på ett sätt så ofattbart ovärdigt – än mer med tanke på deras ikonstatus hos supportrarna. Både Cañizares och Albelda är alltså spelare som varit med och lyft flertalet titlar med Valencia.

Att Valencia lyckades vinna Copa del Rey den säsongen var mest ett bevis på den individuella kvalitén som fanns i laget. Lett av David Villa, Juan Mata & David Silva vann Valencia finalen mot Getafe med 3-1.

Fem dagar senare fick Ronald Koeman sparken. Än i dag ansedd som en av de värsta tränarna i klubbens historia.

Hade Koeman stått nere vid Mestallas gräsmatta som FC Barcelonas tränare i kväll och Valencia-supportrarna hade varit på plats är jag säker på att det hade blivit tydligt vilket djupt rotat negativt avtryck han faktiskt satte i klubben.

Annons

Valencia behöver alla poäng som kan tas för att helt och hållet säkra La Liga-kontraktet. Men för supportrarna finns ett lika tydligt incitament inför kvällens match att trycka till laget som Ronald Koeman tränar.

Valencia-Barcelona, 21:00 från Mestalla. Fotbollssöndag Europa drar igång redan 20:00. Vi hörs på C More!

Publicerad 2021-05-02 14:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto