Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Espanyol är säsongens stora överraskning

Medan FC Barcelona har hittat storformen är det en annan klubb från samma stad som blivit bortglömd i förbifarten: Espanyol.

När Javier Aguirre och klubben gick skilda vägar efter förra säsongen valde Espanyol att satsa på det enklaste och billigaste alternativet på tränarbänken: Sergio González. 38-årige Sergio – som är yngste tränaren i La Liga – spelade själv professionell fotboll fram till 2011, då han la skorna på hyllan efter en säsong i Levante. Därefter har han återvänt till Espanyol, där han gjorde sex säsonger som spelare, och inlett sin tränarkarriär. Och utan att överdriva är det bara konstatera att allting gått raketfort för González.

ANNONS

Förra säsongen tog han över huvudansvaret för reservlaget. Nu sitter han bakom spakarna i Spaniens största överraskningslag den här säsongen.

Trots att klubben befinner sig i en tuff ekonomisk sits lyckades man behålla ryggraden i laget. Jag skulle framför allt peka ut fyra spelare som extra viktiga för Espanyol vad gäller trygghet och kvalité: Landslagsmålvakten Kiko Casilla, djupt underskattade mittförsvararen Héctor Moreno, Víctor Sánchez på det centrala mittfältet och storstjärnan Sergio García som är navet i anfallsspelet.

Sergio har byggt laget kring sin ryggrad, och har fått ut maximalt av en trupp som inte är präglad av särskilt mycket stjärnglans. Klubben har också lyckats enastående med sina värvningar. Den kreativa yttern Lucas Vázquez lånades in från Real Madrid Castilla och har varit en av säsongens behållningar. Högerbacken Aritz Arbilla har visat en ännu högre nivå i Espanyol än i Rayo. Och bonusvärvningarna Álvaro González och Paco Montañés – båda från Zaragoza – har gjort sitt för att bredda kvalitén i truppen.

ANNONS

Tidigare i veckan lyckades Espanyol få med sig 1-1 från San Mamés i första semifinalmötet i Copa del Rey. Ett superresultat inför returen på Cornellà-El Prat i början av mars. Skulle det bli en finalplats i slutändan hade det sannerligen gjort Espanyols säsong guldkantad.

I går stack Barcelona-laget söder ut och vann med 2-0 på La Rosaleda. Málaga hade bara förlorat två matcher på hemmagräs under säsongen, vilket säger en del om vilken form och harmoni som råder i Espanyol just nu.

***

Diego Colotto kan knappast vänta sig en plats i omgångens lag. Argentinaren byttes in för att täta till försvaret när Espanyol ledde med uddamålet, men hann bara vara på planen i ett par minuter innan han fick lämna densamma.

Och det klart, leker man målvakt på “Luis Suárez á la VM 2010”-vis kan man inte vänta sig något annat. Lyckligtvis, för Colottos del, räddade Kiko Casilla straffen från Nordin Amrabat. På tilläggstid kontrade Sergio García in 2-0 för Espanyol.

ANNONS

***

Celso Borges-effekten i form av trepoängare fortsätter inte för Deportivo La Coruña. Däremot gjorde laget, inte minst Borges, en pigg insats på Santiago Bernabéu. Individuell skicklighet blev till slut avgörande för Real Madrids, och som många gånger under säsongen var Iscos finess tungan på vågen.

22-åringen gav Madrid ledning i första halvlek, en ledning som Karim Benzema dubbade i andra. I en ganska slätstruken match som förvisso innehåll en hel del chanser, men där hemmalaget aldrig nådde upp i närheten av sin högsta kapacitet, var annars det mest spännande att få se Lucas Silva göra debut. Brassevärvningen från Cruzeiro tog emot Bernabéus applåder när han byttes in i andra halvlek, men det behövs mer än några minuter mot Depor för en längre och mer uttömande analys.

***

Jag skulle ha kommenterat Monaco-Montpellier i franska Ligue 1 i går, var det tänkt. Men planen på Stade Louis II var helt dränkt i vatten och snabbt togs ett beslut att matchen skulle skjutas upp. Med elva minuters förberedelsetid fick jag i stället kliva in i båset och göra Lille-Nice. Ett Nice som jag hade hyfsad koll på, ett Lille som jag inte hade sett tidigare under säsongen.

ANNONS

Det var en pers och pulsen låg på en nivå betydligt högre än tidigare matcher jag har kommenterat. Men förmodligen lärde jag mig ett och annat på vägen och tog mig åtminstone i mål med en rejäl erfarenhet rikare i bagaget.

I båset bredvid satt Perlskog och dubbel-Anders och gjorde lördagskaramellen Granada-Athletic. Den slutade 0-0. Precis som “min” match. Jag klandrar ingen som stängde av i paus.

Publicerad 2015-02-15 kl 12:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto