Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Suárez på tapeten i dubbel bemärkelse

Minns ni Luis Suárez första månader i Barcelona? Ja, kanske inte de allra första, som inte innebar något aktivt matchande mer än ett par extrainsatta träningsmatcher med klubbens reserver, utan hans första månader efter debuten mot Real Madrid. Det fanns de som vred på sig och dömde ut uruguayaren som inte fick målskyttet att lossna under sina inledande matcher.

Men spelmässigt har Luis Suárez, i mitt tycke redan från starten, fungerat mer än väl i Barcelona. Han har erbjudit löpningar och en rörlighet som Barça saknat sedan Samuel Eto’os glansdagar i klubben. Suárez ger en helt annan dimension i spelet med sin offervilja att både ge sig själv och andra utrymme i offensiven, och han har en unik förmåga att skapa målchanser ur lägen som på förhand inte ser ut att vara så mycket för världen.

På Suárez tio första matcher i Barcelona producerade han bara två mål framåt. Lätt att glömma är att han därtill gjorde sex assist.

Nu, efter ett halvår av matchande, är läget betydligt annorlunda. Nu är uruguayaren ett betydligt mer frekvent namn i målprotokollet, och på 33 matcher har Suárez prickat rätt vid 18 tillfällen. Ett helt okej facit för en anfallare. Lägg till ett dussin assist och helt plötsligt talar statistiken för ett väl godkänt betyg.

Framför allt har han de senaste månaderna dessutom klivit fram i de allra mest betydelsefulla lägena. Dubbel målskytt borta mot Manchester City, hjälte i el Clásico och i onsdags två nya fantastiska mål i Barças 3-1-seger på Parc de Princes.

Gjort sig värd pengarna? Svårt att svara på – om någon ens kan vara värd så mycket pengar. Men vi kan i alla fall konstatera att Luis Suárez inte bara varit nyttig i spelet, utan även börjat göra det han i grund och botten värvades för: många mål och viktiga sådana.

***

Suárez på tapeten, minst sagt. När Sevilla febrilt jagade mål hemma mot Zenit i Europa League i går gjorde Unai Emery först ett dubbelbyte i paus. Stéphane M’Bia klev in och stångades och erbjöd tyngd i anfallsspelet, Denis Suárez bidrog med fart och kreativitet. Den sistnämnde har haft ett par tuffa månader i bagaget och inte alls haft den utvecklingen man kunde tro efter den finfina starten på sejouren i Sevilla. Precis som Gerard Deulofeu har han fått nöta väldigt mycket bänk – ja, ibland inte ens det – men i går tog han verkligen chansen när den öppnade sig.

Och för Emerys del, snacka om att ge svar på tal. Han läser väl förvisso knappast mina rader här på bloggen, och en vändning hemma mot Zenit behöver inte betyda särskilt mycket, men ingen kan prata bort tränarens fingertoppskänsla som ledde fram till Sevillas 2-1-seger i slutändan. Över 20 hörnor (måste vara säsongsrekord i Europa League) och ett massivt bollinnehav – men för all del få till antalet klara målchanser. Faktum är att Sevillas första skott på mål kom när Carlos Bacca – en annan inhoppare – nickade in kvitteringen en bit in i andra halvlek.

Den andra halvleken var superb från Sevillas sida, en av de främsta det här året. Spelarna vred upp tempot, var aggressiva i presspelet, spelade med mycket hjärta och skapade till slut också en del målchanser. Tungan på vågen var till slut inhopparna. Carlos Bacca på rätt plats vid rätt tidpunkt, 1-1. Denis Suárez med en individuell volleyprestation, 2-1.

En coachseger för Unai Emery, och en personlig seger för Denis Suárez. Nu har Sevilla ett förhållandevis bra utgångsläge inför returen nästa vecka.

Publicerad 2015-04-17 kl 01:13

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons