POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

La Ligas mest värdefulla spelare är en outsider

Det pratas och diskuteras alltid i ofantliga mängder om vilken spelare som är bäst. Men det behöver inte alltid vara spelaren som är bäst i ett lag, i en liga, eller i hela världen, som är mest värdefull.

För att uttrycka det enkelt: Elche skulle bli betydligt mer lidande utan Jonathas än vad Barcelona hade blivit utan Leo Messi. Tungt tapp? Jo, visst. Men har man spelare som Neymar och Luis Suárez att täcka upp med är det ändå en anfallsuppsättning som få andra lag mäktar med att bemästra.

I Elche är fallet annorlunda. Det är kretsar allt kring Jonathas. Kapet från Serie B har gjort storslagen succé i den grönvita klubben och är – om vi ska se till statistiken – den mest värdefulla spelaren för sitt lag i La Liga. I alla fall om vi bara räknar mål, och det är ju trots allt en ganska vital del i den här sporten.

Utan Jonathas hade Elche delat jumboplatsen i tabellen tillsammans med Córdoba på 20 poäng. Brassens målproduktion har totalt inneburit 14 poäng för laget, vilket i dagsläget gör att det ser väldigt bra ut inför slutspurten med hela sex poäng ned till Deportivo La Coruña som ligger under nedflyttningsstrecket.

Igår vann Elche hemma på Martínez Valero mot Real Sociedad. Matchens enda mål gjorde Jonathas i den första halvleken. Det betydde fullträff nummer tio i ordningen den här ligasäsongen.

Och faktum är att ingen spelare i toppduon Barcelona och Real Madrid är riktigt i närheten av Jonathas facit vad gäller poänggivande mål. Tvåa på listan är Antoine Griezmann, vars 20 baljor gett Atlético tolv poäng. Hela topp fem:

1. Jonathas (Elche) – 10 mål, 14 poäng
2. Antoine Griezmann (Atlético) – 20 mål, 12 poäng
3. Aritz Aduriz (Athletic) – 14 mål, 12 poäng
4. Nolito (Celta Vigo) – 9 mål, 11 poäng
5. David Barral (Levante) – 9 mål, 10 poäng

***

Jag skrev häromdagen om Michael Krohn-Dehli, denne Laudrup-inspirerade magiker som gör sanslös succé i Celta Vigo. Mycket talar för att han tar en ny väg i karriären och drar på sig Sevillas ställ från och med nästa säsong. En annan spelare som enligt ryktesvägen kan välja samma spår är just Jonathas.

Tio mål i ett lag som Elche, och därtill ett halvt dussin assist, är ingenting man kan blunda för. Sevilla riskerar att tappa storstjärnan Carlos Bacca i sommar, och Jonathas vore ett bra komplement till Kevin Gameiro. Åtminstone på förhand.

***

Missade ni något mål från den spanska omgången i helgen? Här kommer La Liga-svepet som jag och Micke Engman snickrade ihop med hammare och spik.

Publicerad 2015-04-21 kl 18:44

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto