POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Fyra nyckelfaktorer till Barças ligaguld

FC Barcelona är ligamästare säsongen 2014/15.

Efter Leo Messis enda mål på Vicente Calderón står det klart, även i teorin, att Barça ror ligatiteln i hamn trots att en omgång återstår. Jag tänkte pränta ner några punkter som jag anser har varit de största nycklarna till varför det Barcelona står överst på den spanska tronen igen.

Los tres amigos
Visst fanns det en del frågetecken inför säsongen. Lionel Messi, Luis Suárez och Neymar. På pappret såg det oslagbart ut. Men hur skulle det fungera i praktiken? Tre världsstjärnor som alla vet hur det känns att vara nummer ett i sitt lag – och trivs med att stå i centrum.

Resultatet blev lika bra som det såg ut på pappret. Tre superstjärnor som knappast har stjälpt varandra utan snarare hjälpt varandra under säsongens gång. I stället för att se till sitt eget bästa ser Barças “tres amigos” ut att vara bästa vänner, både på och utanför planen.

Det är svårt att förbise en anfallstrio som tillsammans har bidragit med 79 mål – fler än 18 lag i ligan.

Luis Enrique
När det tidigt deklarerades att Gerardo Martino inte skulle fortsätta på sin tränarpost var Luis Enrique ett ganska självklart val som efterträdare. Klubben ville ha in någon som visste hur saker och ting fungerade, och med Luis Enriques bakgrund både som spelare och ledare i Barcelona, var valet ganska enkelt.

Efter ett par smekmånader inledningsvis där Barça såg omöjliga ut att göra mål på, började det sakteliga storma kring Enrique under delar av hösten och inte minst kring årsskiftet efter förlusten på Anoeta mot Real Sociedad. Samtidigt kanske just den förlusten gav en positiv effekt i slutändan. Luis Enrique har svetsat samman den här gruppen, och fyllt den med hunger och energi.

Enrique har också varit väldigt modig. För första gången på över ett decennium har en hemmatränare på Camp Nou vågat ge bort bollen till motståndarna. Luis Enrique har inte prioriterat på samma sätt som sina föregångare. Hans taktik grundar sig inte fullt ut på ett stort bolleinnehav, och kretsar inte kring mittfältet, som fallet var tidigare där Busquets, Iniesta & Xavi, med viss hjälp av en droppande Messi, styrde det mesta.

I dagens Barça fokuseras det mer på individualisterna. Mittfältet är inte lika styrande, utan försvaret och anfallet är lagdelarna som glänser. Luis Enriques manskap förlorade bollinnehavet på Camp Nou både mot Real Madrid och Bayern München – men lyckades vinna båda matcherna. El Míster har lyckats skapa ett mer oförutsägbart Barcelona.

Försvarsspelet
Det har blivit modernt att kritisera Barcelonas försvarsspel, individualisterna i försvaret och inte minst lagets problem på fasta situationer.

Men faktum är att när Mehdi Benatia nickade in 1-0 på Allianz Arena häromveckan var det första målet som Barça släppte in på en fast situation i år. Det här är någonting som givetvis hänger ihop med Luis Enrique och hans ledarstab, som jobbat väldigt hårt med just den här biten. Och det har gett resultat.

Javier Mascherano, Andrés Iniesta eller Jordi Alba har inte blivit längre på köpet. De har bara lärt sig hantera fasta situationer på ett bättre sätt. Som ett lag.

Därtill har många spelare höjt sig både en och två nivåer. Dani Alves har varit fundamental hela hösten och Gerard Piqué har visat 2009-form.

Lyckade värvningar
Luis Suárez siffror talar för sig själv. Ivan Rakitic är den förste som lyckats peta Xavi på mittfältet. Claudio Bravo har hållit nollan i 23 av 37 matcher. Jérémy Mathieu har aldrig varit helt ordinarie – men bidragit med en enorm konkurrenshöjning och gjort en lysande säsong. Och så har Rafinha plockats tillbaka från lånet i Celta Vigo och har en formkurva som pekat uppåt hela våren.

Även om ett par värvningar så här långt varit pengarna i sjön (Thomas Vermaelen och Douglas Pereira) har de tyngsta och mest profilstarka nyförvärven varit väldigt lyckade.

Grattis till ligaguldet, FC Barcelona.

***

I går gjorde Jonathas två nya baljor för Elche. Efter den högst osannolika förlustmatchen mot Athletic (Elche ledde med 2-0 när tio minuter återstod) meddelade brasseanfallaren att det inte blir någon fortsättning i klubben. Hans avtal sträcker sig en säsong till, men succén har knappast gått obemärkt förbi och många klubbar, både i Spanien och runt om i Europa, har hört sig för.

Det mest troliga scenariot är att Elche först köper loss Jonathas från Pescara för €1,5 miljoner, för att sedan sälja vidare och försöka mjölka ur så mycket stålar som möjligt.

För Elche blir det förstås ett sportsligt väldigt stort avbräck, men får man in några miljoner euro på kontot kan det i sin tur styra upp mycket inför kommande säsong.

Vart Jonathas hamnar? Pratar vi Spanien har Sevilla varit en het potatis. Men det beror till stor del på vad som händer med klubbens nuvarnade anfallare. Jonathas ersätter knappast Iago Aspas, utan skulle värvas för att vara en av två som i första hand slåss om platsen som spjutspets.

Atlético har också varit inne på Jonathas-spåret, och eftersom han är en lightversion av Diego Costa känns det på förhand som en perfekt matchning.

Klart är i alla fall att han inte förblir i Elche, utan tar karriären vidare i en större klubb – eller en klubb där han får väldigt mycket mer pengar – till hösten.

***

Inför gårdagens fulla spanska omgång tippade jag och Rastadanne – som redigerade La Liga-svepet till FK Europa – samtliga matcher.

Mitt tipps på Real Sociedad-Granada: 3-0.
Slutresultatet: 0-3.

Solklart omgångens skräll – även om Granada visat bra form. Rubén Rochinas pärla i slutet fullbordade krossen.

Granada fixar nog nytt kontrakt till slut.

***

Här är för övrigt alla mål från gårdagens fulla omgång.

Publicerad 2015-05-18 kl 16:45

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto