POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Skrivet i stjärnorna – för Paco & Xavi

Det är små detaljer som avgör inom fotbollen. Men ibland kan en aktion vara så mycket mer värt än bara ett mål eller en räddning, en vinst eller förlust. Vissa detaljer är mer avgörande än andra. Och vissa känns mer självklara än andra.

Som att Paco Alcácer, Valencia-sonen som fått utstå en del kritik under våren när målskyttet inte stämt, i slutändan skulle vara den som sköt sitt lag närmare Champions League.

Med tio minuter kvar stod det 2-2 i Almería. Några mil därifrån, på La Rosaleda i Málaga, gasade Sevilla ifrån och gick mot tre poäng. Där och då var Valencia tabellfemma. En ödesdiger position som med stor sannolikhet hade fått spelarna som står i valet om kvalet att lämna definitivt packa sina väskor. Och framför allt hade det inneburit en ekonomisk missräkning för klubben.

Men så klev han fram, Paco. 21-åringen snappade upp en passning från Sofiane Feghouli och smällde in bollen i mål. Alcácer föddes till att göra mål. Och det var skrivit långt uppe bland stjärnorna att just han skulle stå i centrum den här kvällen.

För Valencias del betyder den detaljen, det avslutet, det målet, att chansen till Champions League-spel lever i allra högsta grad. Både på ett ekonomiskt och sportsligt plan var det ovärderligt för klubben att nå fjärdeplatsen för att fortsätta föra projektet framåt i en positiv riktning.

Nu väntar en spännande sommar där Nuno Espírito Santo kan fortsätta bygga sitt lag med hjälp av Peter Lims plånbok. En ny högerback som kan utmana Antonio Barragán (hackkycklingen har faktiskt gjort en fin säsong, men är han verkligen startmaterial för att tillhöra ett lag som vill slåss i den absoluta toppen?), en mittback som bidrar med konkurrens, en defensiv mittfältare av hög kvalité och minst en offensiv spelare som bidrar med ännu mer spets. Det finns en del att jobbas på. Men efter Pacos mål i går är förutsättningarna betydligt enklare.

Det är enkelt att förlåta en spelare som inte gjort vad som förväntas, när han i slutändan kliver fram och gör den viktigaste aktionen på hela säsongen. Pacos mål kan vara värt många miljoner för Valencia.

***

Sevilla behöver inte krypa till korset. De har ju fortfarande chansen – en väldigt god sådan – att nå Champions League. Sätt Dnipro på plats och allt är löst.

På onsdag står mer än en titel på spel.

***

Det var vackra scener på Camp Nou i går. Vi har sett alldeles för många klubbikoner som fått ovärdiga avslut på sina karriärer. Bara om vi pratar Barcelona kan vi minnas hur Carles Puyol i förbifarten hyllades när han la skorna på hyllan förra säsongen.

I går fick Xavi – spelaren som gjort flest matcher och vunnit flest titlar i Barça – ett avslut han förtjänar. Det underlättar givetvis att ligatiteln redan var i hamn och att festen redan höll på, och för Xavis del kunde det knappast sluta på ett bättre sätt.

En av modern tids absolut största fotbollsspelare. I sina bästa stunder världens bästa mittfältare. Och när han var under sin peak vann han allt – både på klubblagsnivå och med landslaget. Det är få som lyckas med det.

Tack för alla dessa år Xavi. Du har förgyllt många fina fotbollsstunder.

Nu återstår, förmodligen, två matcher för Xavi i Barça-tröjan. Två finaler. Två möjligheter att hylla på det redan enorma prisskåpet ytterligare.

***

Gårdagens bragd? Deportivo La Coruña.

Försök tänka er in i Eibars situation. Ledning 3-0 mot Córdoba, tre poäng i sikte. Spelarna, ledarna och supportrarna får garanterat reda på att Barcelona har gått upp i en 2-0-ledning mot Depor – något som gör att Eibar spelar La Liga-fotboll även nästa säsong.

Sedan reducerar Lucas Pérez på Camp Nou. Diogo Salomão kvitterar en stund senare. 2-2. Läget har förändrats radikalt. Nu är Eibar under strecket – Granada och Depor klarar sig.

Det sjukaste i hela historien. Hade Deportivo gjort ännu ett mål, och klivit förbi såväl Eibar och Granada poängmässigt, hade läget förändrats på nytt. Då hade Eibar klarat sig, men inte Granada. Så blev aldrig fallet, och det är svårt att inte tycka synd om Eibar.

Den lilla baskiska klubben låg länge på övre halvan av tabellen efter en storstilad höstsäsong. Sedan, i rakt med att försvarsgiganten Raúl Albentosa gick till Derby och ingen ersättare av rang klev in, har Eibar tappat successivt. Det blev bara en säsong i La Liga. Tack för den här tiden, hoppas supportrarna – och folket i de höga lägenheterna runt om Ipurua – trivdes.

***

Martin Ødegaard fick till slut göra debut på Santiago Bernabéu – som 16-åring. Det är helt osannolikt. För ett år sedan hade klippen börjat florera på det norska underbarnet som gjorde lite vad han ville på seniornivå trots sin ringa ålder. I går bytte han av trefaldige Ballon d’Or-vinnaren Cristiano Ronaldo och fick skoja lite på planen med James Rodríguez & Toni Kroos.

Nu är frågan vad som händer med Ødegaard nästa säsong. Det är en balansgång om vad som egentligen är bäst: dra iväg på lån till en Segunda- eller La Liga-klubb, eller stanna i Castilla och träna regelbundet med a-truppen?

***

Apropå ikoner. Andoni Iraola fick ett vackert och värdigt avslut på San Mamés i går. Högerbacken gjorde sin sista match som Athletic-spelare på hemmaborgen – och fick avsluta kalaset med att bli målskytt i 4-0-krossen mot Villarreal.

***

I kväll sänds säsongens sista Fotbollskanalen Europa. Vi summerar samtliga ligor och plockar ut många godbitar. Och givetvis det viktigaste från helgens omgång.

Missa inte det.

Publicerad 2015-05-24 kl 13:02

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto