Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Benítez till Madrid osar Capello lång väg

Pinthorp

Om någon hade sagt till mig för ett par veckor sedan att Rafa Benítez kommer träna Real Madrid nästa säsong hade jag aldrig trott på det. Rafa är en disciplinerad och taktiskt slipad tränare vars meritlista talar sitt tydliga språk. Men Real Madrid är någonting helt annat.

Det är omöjligt att inte slå paralleller med Fabio Capello, som tränade Madrid säsongen 2006/07. Han ledde klubben till första ligatiteln sedan 2003 – men fick ändå sparken. Förvisso gick det sämre i cupspelet där Champions League-uttåget redan i åttondelen var ett stort misslyckande (allt som inte resulterar i titlar är misslyckanden för Real Madrid, att åka ur i åttondelsfinal är mer än så).

Det talades om att Capellos lag inte spelade tillräckligt vackert. Det räcker inte med att vinna en ligatitel – man ska göra det på ett speciellt sätt också.

“Styrelsen har gjort en utförlig och genomgående utvärdering och kommit fram till det här beslutet. Vi tror inte Capello är rätt person att leda Real Madrid in i framtiden med tanke på vad den här klubben vill uppnå”, sa dåvarande sportchefen Predag Mijatovic.

ANNONS

De två föregående säsongerna hade inte Real Madrid heller nått längre än åttondelsfinal i Champions League. Och i ligaspelet var man steget efter Frank Rijkaards Barcelona.

Fabio Capello, en mästare ut i fingerspetsarna som vet hur man bygger lag och får en grupp att prestera tillsammans, klev in och guidade den första stora titeln till Santiago Bernabéu på fyra år. Ändå räckte det inte för att behålla jobbet.

Redan när det offentliggjordes att Carlo Ancelotti och Real Madrid är ett avslutat kapitel och Florentino Pérez avslöjade att “den kommande tränaren kan spanska” kunde uteslutningsmetoden ganska snabbt peka ut Rafa Benítez som storfavorit.

Och då känns det verkligen befogat att fråga om Rafa är rätt man att att leda Real Madrid in i framtiden? En defensivt skolad tränare som mer än gärna spelar med två sittande mittfältare inkluderad en utpräglad “städgumma”, som är en stark bollvinnare och bidrar mycket i det tysta. En profil som varken Toni Kroos eller Luka Modric passar in i.

ANNONS

Kommer han tillåtas forma sitt lag i Real Madrid? Snickra ihop truppen efter eget behag?

De senaste sju åren har klubben bara inkasserat en ligatitel – och desperationen efter att knipa en ny är stor. Därför är det också högst överraskande att valet på ny tränare faller på Rafa Benítez.

55-åringen har bara två stora ligatitel på meritlistan under hans långa karriär. Båda vann han förvisso i Spanien med Valencia, den senaste för elva år sedan. Sedan dess har hans största framgångar kommit i cupsammanhang.

Jag är övertygad om att Rafa Benítez kan guida Real Madrid till cupframgångar framöver – precis som han har gjort med Valencia (UEFA Cupen), Liverpool (Champions League/FA Cupen), Chelsea (Europa League) och senast Napoli (Coppa Italia). Men i en liga bestående av 38 omgångar tror jag att Carlo Ancelotti – och många andra – hade haft större förutsättningar att leda Madrid till tronen än vad Benítez har.

ANNONS

Det fullkomligt osar Fabio Capello över Real Madrids val att anställa Rafa Benítez. Frågan är om klubben är beredd att ge det tid eller om Rafa kommer få en säsong på sig att ro hem de tyngsta titlarna eller snällt få lämna sin post.

Ett annat alternativ är att han får lämna trots att han vinner för att det inte är tillräckligt vackert.

Publicerad 2015-06-03 12:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto