Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Första titeln på 30 år är nära nu, Athletic

3-0-jublet var inget vanligt publikjubel. Det var ett “vad-fan-är-det-egentligen-som-händer”-jubel. Målgesten från Aritz Aduriz var inte heller ordinär. Jo, han sprang runt och glädjen visste inga gränser, men dessförinnan var det som det tog några extra millisekunder efter att bollen gått i mål innan hela händelsen verkligen uppfattades av huvudpersonen.

Det var en sådan kväll för Aduriz. Det var en sådan kväll för Athletic.

En match som inträffar en gång på hundra, kanske. En match där Gorka Iraizoz sprattlar till – som han ju gör ibland – och är ett monster mellan stolparna. En match där han räddas av virket när han inte lyckas bistå själv. En match där Aritz Aduriz gör tre mål.

Athletic krossade FC Barcelona med 4-0. Smaka på det. 4-0.

I skrivande stund sitter jag på ett tåg med alldeles för dålig uppkoppling för att göra det värt mödan att kolla upp när Barça senast föll så stort – men det var inte i går.

Även om en supercup-titel inte väger lika högt som en Copa del Rey-trofé hade det betytt någonting enormt i Bilbao. Stadens folk suktar efter framgång efter alla titellösa år och inte minst efter fyra finalförluster sedan 2009.

Fyra-noll. Nä, det finns inte en möjlighet att Athletic kollapsar och tappar det på Camp Nou. Och snacka om revansch efter att ha förlorat tre Copa del Rey-finaler mot Barcelona de senaste sex åren. Bara av den anledningen hade en titel, att det är just Barcelona på andra sidan, kryddat det hela ännu mer.

Fyra-noll. Det var över 30 år sedan klubben firade en titel senast. Nu är det nära.

***

Försvarsspelet var en gigantiskt stor komponent till att Barcelona tog hem trippeln förra säsongen. Och på de två inledande matcherna den här säsongen har Marc-André ter Stegen redan fått vaska åtta bollar ut närmaskorna. Det är ett sisådär bra facit. Rent ut sagt genomuselt.

Ni som läst eller följt mig de senaste åren vet om att jag gång efter annan hyllat Marc Bartra för att vara en framtidsman både i Barcelona men framför allt spanska landslaget. Det tar jag givetvis inte tillbaka – och jag tror fortfarande han har en framtid i det sistnämnda. Om han däremot inte minimerar sina misstag lär Barça inte vara sena med att kasta ut honom på transfermarknaden.

***

Vicente del Bosque har varit ute och surnat till i media. Ja, har är småirriterad över att spelschemat för La Liga-säsongen gjorts om och att hela säsongen avslutas en vecka senare än först planerat. Något som givetvis påverkar landslaget inför EM (om Spanien går dit, vilket han också var tydlig med att poängtera).

Låt oss i alla fall hoppas att han kan glädjas åt Aritz Aduriz målform. Anfallaren har unika egenskaper jämfört med övriga aktuella landslagskonkurrenter (Fernando Llorente undantaget, men jag är kluven om han verkligen kan räknas som aktuell med tanke på hans dunkla form det senaste) och satte dit 18 bollar förra säsongen.

Det är tjänstefel om Aduriz inte finns med till nästa samling. Inte ens del Bosque kan blunda längre.

***

Javier Eraso, ett av sommarens stora fynd?

Mittfältaren blev bortskickad av Athletic för ett par år sedan och testade då lyckan i Leganés. Ett par succéartade år senare är han tillbaka i Bilbao-klubben – och har fått en helt sensationellt bra start.

I debuten mot Inter Baku i Europa League-kvalet gjorde Eraso båda målen för Athletic. Och efter ytterligare ett par matcher kan han mycket väl ha cementerat nummer tio-rollen i laget. Det har varit en lucka som ingen lyckats fylla på ett tillräckligt bra sätt sedan Ander Herrera lämnade förra sommaren.

***

Mikel San Josés sanslösa fullträff kommer nog leva med som en kandidat till säsongens mål. Wow.

***

Roberto Soldado är tillbaka i den spanska fotbollen. Efter två undermåliga säsonger i Tottenham ska han nu håva in kassar för Villarreal. Och mig förvånar det inte ett dugg om han landar kring 15-strecket när vi summerar hela kalaset i vår.

Publicerad 2015-08-15 kl 13:07

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons