Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Mitt tips inför La Liga-säsongen 2015/16

Pinthorp 2015-08-21 15:22

Grundtanken var att göra ett tipp – så initierat och väl som möjligt – men att försöka hålla det kortfattat. Det gick sådär.

Hur som helst kommer mitt tipp för säsongens La Liga och motiveringar för varje lag här nedan.

***

20. Eibar
Klubben levde i ovisshet några veckor under sommaren där Elches ekonomitrubbel till slut gav Eibar en gratisplats i La Liga – trots att vårens kollaps innebar att man slutade under nedflyttningsstrecket.

Den märkliga sommaren har också satt sina spår. Mirakelmannen Gaizka Garitano är inte längre kvar på tränarbänken och många spelare har lämnat. Eibar har en trupp som jag har väldigt svårt att se ska räcka till för att fixa ett nytt kontrakt.

ANNONS

19. Granada
Granada har förvisso plockat in kvalitetsmålvakten Andrés Fernández från Porto (redan väl prövad i ligan efter tiden i Osasuna) och förlängt vårens succélån Robert Ibañez från Valencia. Men redan i fjol hade laget stora bekymmer – och defensivt viktiga kuggar som Manuel Iturra, Jeison Murillo och Allan Nyom blir svåra att ersätta.

18. Levante
Levante har verkligen stabiliserat sig som La Liga-klubb de senaste åren. Med sjätteplatsen och Europa-spel 2012 som höjdpunkten under den här sejouren i Spaniens högstadivision har laget verkligen överträffat förväntningarna.

Förra säsongen gick det dock lite sämre och 14:e placeringen var en fingervisning av vad som komma skall. Nabil Ghilas är en potentiell kanonvärvning och med bättre omgivning än den han hade i Córdoba ska han kunna kliva över tvåsiffrigt målantal utan några större problem. Ändå tror jag inte det kommer räcka hela vägen för att hålla Levante ovanför vattenytan ytterligare en gång.

ANNONS

17. Sporting Gijón
Oj, som klubben, staden och fansen har väntat på det här. Några av Spaniens mest trogna supportrar får äntligen bevittna La Liga-fotboll på El Molinón igen.

I första hand har Sporting kämpat med näbbar och klor för att behålla laget som fixade avancemanget förra säsongen. Och det har man till stor del lyckats med. Det kommer bli en kamp i botten av tabellen, men i hemmaborgen kommer man ta tillräckligt med poäng för att förnya La Liga-kontraktet.

16. Getafe
Har rustat upp rejält jämfört med förra säsongen, där Álvaro Medrán (Real Madrid), Víctor Rodríguez (Elche) & Moi Gómez (Villarreal) är tre friska fläktar som kommer kunna erbjuda mycket till offensiven. Getafe har ett på pappret alldeles för bra lag för att ramla ur – men det stora problemet kvarstår alltjämt: Vem ska göra målen?

ANNONS

15. Espanyol
Gjorde en lysande förra säsong vilket slutade med en plats på övre halvan. Men nu, utan Sergio García, Kiko Casilla, Héctor Moreno, Lucas Vázquez och Diego Colotto? Det är alldeles för många viktiga tapp i paritet till vilka ersättare som har värvats in. Det kommer bli en tuff säsong för Espanyol.

14. Las Palmas
Tog sista La Liga-platsen efter kvalseger mot Real Zaragoza i juni. Ändå tror jag Las Palmas kommer klara kontraktet med hyfsat god marginal. Spelar med ett liknande lag som i fjol där storstjärnorna Sergio Araújo och Jonathan Viera har köpts loss på permanent basis. Duon har enormt mycket fotboll i sig och kan leda det här Las Palmas långt.

13. Deportivo La Coruña
På förhand en stor vinnare under sommarens övergångsfönster. Med Cani och Fernando Navarros stora dos av rutin blandat med Fede Cartabias talang och Luis Albertos entusiasm har Deportivo hittat en bra mix av spelare. Dessutom har vårlånet Oriol Riera plockats in permanent från Wigan samtidigt som klubben trollat fram de slantar som fanns i klubbkassan för att köpa loss Lucas Pérez från PAOK.

ANNONS

Kort och gott: Depor har gjort ett alldeles lysande transferfönster. Nu ska allt bara klaffa på planen också. Då kommer det bli ett steg i rätt riktning.

12. Real Betis
Mycket under sommaren har handlat om Dani Ceballos vara eller icke vara. Den 19-årige mittfältsstjärnan – som slog igenom förra säsongen och var en av U19-EM:s främsta spelare i sommar när Spanien tog guld – har vacklat fram och tillbaka vad gäller förhandlingarna om ett nytt kontrakt med Betis. Varje tillfälle alla parter närmat sig en fullständig överenskommelse har det framförts nya krav från spelarens håll.

Både sportchefen Eduardo Maciá och tränaren Pepe Mel sägs ha tröttnat rejält på fasonerna och kräver svar inför säsongen, både för att ha möjlighet att plocka in en duglig ersättare, men också för att i lugn och ro kunna fokusera på de uppgifter som väntar utan onödiga störningsmoment. De senaste dagarna verkar det hela luckrats upp till det positiva och alla inblandade har dragit åt samma håll.

ANNONS

Om Ceballos stannar i Betis förfogar klubben över en av de mest talangfulla spelarna i ligan. Oavsett vilket är det grönvita laget tillbaka med en som vanligt väldigt slagkraftig trupp. Av nyförvärven sticker förstås Rafael van der Vaart (Hamburg) och Juan Manuel Vargas (Fiorentina) ut.

11. Málaga
Visst ser det tunnare ut i offensiven jämfört med förra säsongen, då Juanmi, Samu Castillejo och Samuel García nu har lämnat för spel på annat håll.

Däremot känns defensiven minst lika stark som i fjol och kan Raúl Albentosa komma upp i den nivån han höll i Eibar förra hösten har Málaga ytterligare en duktig mittback och helt plötsligt ett lyxproblem när det gäller att välja startelva. Att den för balansen viktigaste spelaren av alla – Nacho Camacho – dessutom blir kvar betyder mycket.

10. Rayo Vallecano

ANNONS
Han må vara strulig, emellanåt nonchalant och vägrar demonstrativt att lära sig spanska – men ingen kan prata bort Patrick Eberts fina kvalitéer som fotbollsspelare. Sättet han stundtals kunde dominera på i Real Valladolid för ett par år sedan var en fröjd för ögat, och även om jag ska erkänna att jag inte haft särskilt bra koll på honom i Spartak Moskva, har jag svårt att tänka mig att han blivit nämnvärt sämre.

Nu är det givetvis inte enbart Eberts entré i Rayo inför säsongen som jag grundar mitt tipp på. Paco Jémez är den största anledningen. Bara Atlético har haft större kontinuitet vad gäller tränare, och nu kliver Paco in på fjärde säsongen i Rayo. År efter år har laget med små medel och en knaper spelartrupp åstadkommit stora saker. Och när nu Paco Jémez har ett väldigt fint lag att tillgå finns alla förutsättningar för att hamna på övre halvan.

ANNONS

9. Celta Vigo
Det kommer bli svårt för Celta Vigo att överträffa förra säsongens fina åttondeplats. Speciellt om Nolito – som annars kommer bära ett ännu tyngre offensivt ansvar efter att Michael Krohn-Dehli stuckit till Sevilla – tar vägen till Barcelona.

Celta har ändå ett väldigt starkt lag som definitivt inte bör slåss i de nedre regionerna av tabellen. Och tittar vi allra längst fram i banan var det många många år sedan klubben hade den nyttiga konkurrensen och bredden som Iago Aspas och John Guidetti erbjuder.

8. Real Sociedad
Också en vinnare på förhand under sommaren – och saker och ting förblir som de är. Inte nog med att fenomenale Gerónimo Rulli stannar ytterligare en säsong, Bruma lånas in från Galatasaray och att supertalangen David Concha plockats in från Racing så har klubben, hör och häpna, lyckats jobba in mittbackar. Porto-lånet Diego Reyes känns på förhand som den hetaste kandidaten att ackompanjera Iñigo Martínez under säsongsinledningen – sedan får Raúl Navas vänta på sin chans.

ANNONS

Det starkaste tillskottet måste ändå pekas ut som Jonathas. Som en lightversion av Diego Costa gjorde han “kaos” med många La Liga-försvar när han i fjol tillhörde Elche. Real Sociedad har länge saknat en vass nia som nitar dit sina baljor. Kommer Jonathas upp i samma form som förra säsongen ser också offensiven starkare ut.

7. Athletic Club
Har av förståeliga skäl inte ändrat om särskilt mycket i truppen – men bredden både defensivt och offensivt har blivit något större. Det kommer krävas en underprestation av den högre skolan för att laget ska göra en sämre säsongsinledning än förra hösten, och då slutade det ändå med en sjundeplats till sist.

Athletic är fortfarande starkt beroende av Aritz Aduriz målproduktion, men med tanke på insatsen i supercupen lär det inte vara någonting som oroar.

ANNONS

6. Villarreal
Har behållit strukturen och de främsta stöttepelarna från förra säsongen. Marcelino García Toral sitter bekvämt kvar på tränarbänken, kapten Bruno Soriano är återställd efter sin skada som höll honom borta stora delar av våren och även Mateo Musacchio är på väg tillbaka.

Där det hänt mest är i de offensiva lagdelarna. De tre anfallare som spelade mest förra säsongen – Giovani dos Santos, Gerard Moreno & Ike Uche – har samtliga lämnat klubben. På pappret ser det ändå spännande ut. Kan Roberto Soldado få en nytändning efter det fatala misslyckandet i Tottenham har Villarreal en målskytt. Léo Baptistão har blandat och gett i Rayo och lyckades aldrig ta en plats i Atlético – men i rätt omgivning är han en frejdig spelare med många kvalitéer.

Det som känns allra mest lovande är Málaga-värvningarna Samu Castillejo och Samuel García. Båda yttermittfältarna gjorde fantastiska säsonger i fjol och kommer bidra med både fart, teknik och tillföra fler överraskningsmoment när Villarreal anfaller den här säsongen. Truppen är så pass bra att allt utom en Europa-plats är grovt underkänt.

ANNONS

5. Sevilla
Med geniet Monchi till sportchef behöver man aldrig oroa sig nämnvärt för Sevilla. Klubben har tappat Carlos Bacca, Aleix Vidal och Stéphane M’Bia som samtliga satt inne på stora nycklar i fjol. Men det är förstås inget ovanligt. Sevilla har löst kniviga situationer och renoverat trupper till det bättre år efter år.

Steven N’Zonzi (Stoke), Michael Krohn-Dehli (Celta) och Yehven Konoplyanka (Dnipro) känns så mycket Monchi-värvningar som det kan bli. Och det skulle inte förvåna om Ciro Immobile fick fart under fötterna efter sisådär-säsongen i Dortmund.

Unai Emery – som stannade trots flera attraktiva anbud – förfogar återigen över en bred och kvalitativ trupp. Kanske inte lika spetsig som förra säsongen, men med väldigt mycket potential. Nu blir den stora utmaningen att hålla i ligaspelet och Champions League.

ANNONS

4. Valencia
Att förra säsongens främste mittback i La Liga lämnar Valencia är förstås blytungt. Det finns ingen självklar ersättare att bara plocka in som kommer fyller skorna helt och hållet.

Däremot, sett till truppen överlag, är det ett bredare och starkare Valencia än förra säsongen. Framför allt offensivt. Inte nog med att Santi Mina och Zakaria Bakkali anslutit så har de yngre spelarna som tillhört klubben längre blivit ett år äldre (André Gomes, Paco Alcácer & Rodrigo de Paul allra främst), och fortsätter deras utvecklingskurva peka uppåt har Valencia en stor spelarkvot att bygga vidare på.

Lyckas klubben ersätta Otamendi på ett dugligt sätt samtidigt som någon gör över 15 ligamål ser jag inget lag som kan utmana Valencia underifrån.

3. Atlético de Madrid
Europas bästa defensiv? Åtminstone en kandidat.

ANNONS

Vänsterkanten svajade en aning förra säsongen och nu har den positionen tätnats till i och med Filipe Luís återkomst från Chelsea. Offensivt ser Atlético, i ärlighetens namn, bättre ut än någonsin. Jag tror aldrig klubben förfogat över en så pass kvalitativ mix av spelare. Antoine Griezmann och Jackson Martínez är världsklass, med olika typer av egenskaper. Fernando Torres, med allt vad han betyder, har rutinen, och Luciano Vietto besitter talangen.

Vi ska heller inte glömma bort 95-modellen Ángel Correa som missade hela förra säsongen på grund av hjärtproblem men nu är tillbaka och verkligen tagit för sig å det grövsta under försäsongen. Diego Simeone har lyxproblem i anfallet – och mängder med alternativ. Det enda minuset är mittfältet, som är tunnare och alltmer skört för skador jämfört med tidigare.

ANNONS

Summa summarum tror jag Atlético blir ett lag att räkna med på alla fronter den här säsongen. Om de yngre spelarna på mittfältet håller måttet och de mer rutinerade figurerna kommer undan skador kan det mycket väl bli en högre slutplacering för Atleti.

2. Real Madrid
Real Madrid har egentligen inte tappat någon spelare de inte ersatt till det bättre. Möjligen att det går att diskutera den defensiva mittfältspositionen, där Sami Khedira försvunnit och Casemiro återvänt från Porto-lånet, men överlag är det ett starkare Real Madrid-lag än i fjol.

Rafa Benítez har kommit in som ersättare till Carlo Ancelotti. Förmodligen blir det mer fokus på defensiven än tidigare, och det kan säkerligen ge resultat i längden. Däremot har Benítez inte vunnit en ligatitel sedan han lyckades ro hem La Liga-pokalen till Mestalla 2004. Och då har han knappast varit i några blåbärsklubbar därefter.

ANNONS

Jag sätter ett litet frågetecken om Benítez är rätt man att bryta Real Madrids negativa trend i ligan som bara visar en titel på de senaste sju åren.

1. Barcelona
Att sia om ligasegrare har sannerligen inte varit enkelt. Svårare än på många, många år.

Det klart att Barcelona, som tog trippeln så sent som i våras, är favorit. Men det är inte utan en del frågetecken som finns kring laget och klubben.

Två extremt viktiga truppspelare, både på och utanför planen, har lämnat i form av Xavi och Pedro. Ersättare har värvats, men varken Arda Turan eller Aleix Vidal kan användas förrän i januari.

Barcelona borde klara sig ändå? Jo, möjligen. Startelvan är den bästa i hela Europa. Men bredden långt ifrån lika förstklassig. Det är skillnad på Pedro Rodríguez och Sandro Ramírez. För att inte tala om Xavi Hernández kontra Rafinha eller Sergi Roberto.

ANNONS

Och just under den här perioden då laget är inte har råd med för många skador väntar egentligen alla på förhand tuffaste bortamatcher: Athletic Club (omgång 1), Atlético (omgång 3), Sevilla (omgång 7), Real Madrid (omgång 12) & Valencia (omgång 14).

Om Barça klarar sig ur hösten på ett någorlunda bra sätt och är med i toppstriden, tror jag det blir vårfirande i Katalonien igen. Om inte? Då gör Madrid-klubbarna – som båda har ett betydligt mer gynnsamt spelschema under hösten, inte minst Atlético – upp om titeln.

***

I ett lite enklare format:

1. Barcelona
2. Real Madrid
3. Atlético 
4. Valencia
5. Sevilla 
6. Villarreal
7. Athletic
8. Real Sociedad 
9. Celta Vigo
10. Rayo Vallecano
11. Málaga 
12. Deportivo La Coruña
13. Las Palmas 
14. Real Betis
15. Espanyol
16. Getafe
17. Sporting Gijón
18. Levante
19. Granada

ANNONS
20. Eibar

***

Och nu – låt kommentarerna HAGLA! Jag vet att ni sitter inne på mycket information, ännu mer tankar och ännu mer spekulationer. Dela allt, men håll det på en sund nivå – oavsett hur fel ni må tycka jag har.

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto