Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Det här väntar John Guidetti i Celta Vigo

I kväll går John Guidettis Celta Vigo in i La Liga-säsongen. Det var alldeles för längesen vi hade en profilstark svensk som Guidetti i Spanien, och det ska sannerligen bli intressant att se hur han står sig när försäsong övergår till allvar.

Så, vad väntar egentligen Guidetti i Celta Vigo? Jag tänkte dyka ner och berätta om Vigo-klubben som numera har en svensk i anfallet.

Snabbfakta
Grundades: 1923.
Tröjfärg: Himmelsblått (hemmaställ), grönt (bortaställ).
Säsonger i La Liga: 20.
Placering förra säsongen: 8.
Hemmaplan: Balaídos (plats för 31 800 åskådare).
Smeknamn: Los Célticos/Los Celestes.
Största framgång: Åttondelsfinal i Champions League 2003/04 (utslaget av Arsenal)

Målvakter
Jag tänkte att vi helt sonika börjar bakifrån med målvaktsposten. Förra säsongen var Sergio Álvarez given mellan stolparna och imponerade. Till premiären är han avstängd vilket öppnar för spanske U21-landslagsmålvakten Rubén Blanco, född 1995. Celta har två bra målvakter att förfoga över.

Försvar
Celta utövar ingen fotboll där “tjongbollar” existerar i någon större utsträckning. Helst ingen alls, om vi frågar tränaren Eduardo Berizzo. Till höger håller egenfostrade och väldigt underskattade Hugo Mallo till, en av ligans bästa på sin position. Centralt finns en tuff konkurrenssituation där Barcelona-produkten Andréu Fontás – som nyligen förlängt med klubben – är mest gjuten. Bredvid honom slåss främst Gustavo Gabral och Sergi Gómez om en plats, där den förstnämnde sitter i förarsätet. Till vänster har 21-årige Jonny Castro – i grunden högerback – utvecklats enormt de senaste säsongerna och lyckats hålla Carles Planas utanför laget. Celta har ett väldigt spelskickligt försvar där bollen rullas via backen och många är duktiga i uppspelsfasen. Ytterbackarna tillhör toppskiktet av La Liga.

Mittfält
Tappet av Michael Krohn-Dehli är verkligen blytungt. Dansken gjorde en magisk förra säsong och briljerade på Celtas mittfält både med sin vision och förmåga att låsa upp försvar från ingenstans. Nu vilar ett större ansvar på den argentinske VM-silvermedaljören Augusto Fernández, samtidigt som Pablo Hernández och Nemanja Radoja lär få större utrymme. Och eftersom en dansk lämnat öppnades platsen för en annan – nämligen Daniel Wass. Den tidigare Évian-spelaren började som ytterback i Ligue 1 men var alldeles för bra i offensiven och har de senaste säsongerna mer agerat offensiv fältare. Han besitter inte samma egenskaper som Krohn-Dehli men bidrar med fler valmöjligheter för Berizzo. Oavsett vilka som spelar kommer Celta ha ett mittfält som gillar att hålla i bollen och styra spelet.

Anfall
Rätt och slätt räknar jag in storstjärnorna Nolito och Fabian Orellana som anfallarna. Yttrarna var båda otroligt bra förra säsongen – även om de också hade sina dippar – och måste leverera på en hög nivå om Celta Vigo åter ska placera sig bland de åtta främsta i ligan. Joaquín Larrivey var lagets näst bäste målskytt förra säsongen (efter Nolito, 13 mål) med sina elva fullträffar. Den gänglige argentinaren har nu lämnat, precis som Charles, och det har öppnat upp för en efterlängtad återkomst av Iago Aspas och givetvis också John Guidetti. Om Berizzo fortsätter på det inslagna spåret med en 4-3-3-uppställning kommer Iago Aspas vara förstavalet som central anfallare.

Tränaren
45-årige Eduardo Berizzo kliver nu in på sin andra säsong i Celta Vigo. Han kom närmast från O’Higgins förra sommaren (varifrån han också plockade med sig mittfältaren Pablo Hernández), som var hans blott andra uppdrag som huvudtränare. Dessförinnan hade han haft Estudiantes under en period. Efter att ha avslutat spelarkarriären 2006 i spanska Cádiz (Berizzo spelade själv i Celta Vigo mellan 2001-05 och var med under de gyllene åren då klubben som bäst slutade fyra) fick Berizzo jobbet som assisterande tränare i Chile. Huvudtränare där och då var ingen mindre än Marcelo Bielsa, och av logiska skäl har Berizzo hämtat mycket inspiration från Bielsa. Han förespråkar en offensivt inriktad fotboll med mycket passningsspel, rörelse och dynamik. Att han förra säsongen emellanåt använde sig av en mittfältstrio där ingen i grund och botten var särskilt defensivt inriktad säger en del om hans sätt att – liksom Bielsa – se på fotboll.

Spelsätt
Berizzo använde sig, precis som sin företrädare Luis Enrique, mestadels av ett 4-3-3-system under sin första säsong. Mycket av spelet gick i fjol via Krohn-Dehli och Augusto centralt i planen, innan Nolito och Orellana var de som i första hand skulle knäcka försvarskoderna från sina respektive kanter. Den sistnämnda duon har stora friheter i offensiven och lär fortsätta ha så – något som också talar för att Berizzo vill fortsätta med en 4-3-3-uppställning. Ett annat alternativ om han inte klarar av att hålla Guidetti utanför startelvan är att låta Iago Aspas droppa ner i en nummer tio-roll och använda Guidetti som spjutspets i ett form av 4-2-3-1-system. Allt handlar om att ta vara på chanserna som ges.

I kväll ger sig Celta Vigo in i La Liga-äventyret den här säsongen. Levante står på andra sidan – ett motstånd som är svårt att klå på bortaplan.

John Guidetti har inte kunnat träna för fullt hela veckan men ska enligt uppgifter vara helt frisk för att kunna spela. Troligt är dock att han inleder på bänken, och att Berizzo skickar ut följande premiärelva:

Rubén Blanco
Hugo Mallo – Gustavo Cabral – Andreu Fontás – Jonny Castro
Daniel Wass/Nemanja Radoja – Augusto Fernández – Pablo Hernández
Fabien Orellana – Iago Aspas – Nolito

Det kommer bli ett sevärt Celta Vigo den här säsongen – precis som tidigare.

Publicerad 2015-08-23 kl 16:20

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons