Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Fem supertalanger att ha i blickfånget

Ja, jag älskar att använda uttrycket supertalang. Ibland kanske för ofta. Och vad är egentligen en supertalang, jämfört med en normal talang? Den balansgången är svår – och det krävs förutom den där uppenbara kvalitén också en del tajming och en gnutta tur på vägen för att verkligen slå igenom med maximal kraft.

Bara för att jag gillar ämnet och gärna faller för unga spelare som dyker upp och gör revolt i fotbollsvärlden tänkte jag plocka ut ett gäng namn som jag tycker är värt att hålla ett extra öga på i La Liga den här säsongen. Supertalanger, rätt och slätt. Och spelare som med rätt tajming och huvudet på skaft mycket kan ha blomstrat till stora stjärnor inom några månader – för talangen och potentialen finns definitivt där.

***

Marco Asensio (Espanyol)
Nationalitet: Spanien.
Position: Yttermittfältare.
Ålder: 19 (född 1996).

Giganterna Barcelona och Real Madrid jagade febrilt efter Marco Asensios underskrift under 2014 – en kamp som till slut huvudstadsklubben vann. 19-åringen har fortfarande inte spelat La Liga-fotboll, men väl kommit in i tempot och det fysiska spelet som råder när man tar steget från junior till senior, i och med två säsonger med mycket speltid för Mallorca i Segunda División. Lånas nu ut från Real Madrid till Espanyol för att fortsätta sin utveckling och framför allt samla på sig värdefull rutin från högstadivisionen. Med sin enormt känsliga vänsterfot och fina bollbehandling kan han redan nu bli en stor injektion för Espanyol och om talangen inte ljuger är det en framtida storstjärna som håller på att formas. Demonstrerade en smått otrolig lekfull fotboll i U19-EM tillsammans med Dani Ceballos, och vann också pris som som turneringens bäste spelare.

Ángel Correa (Atlético de Madrid)
Nationalitet: Argentina.
Position: Anfallare/offensiv mittfältare.
Ålder: 20 (född 1995).

Äldst av den här kvintetten supertalanger är Ángel Correa, men kanske är argentinaren – som för en vecka sedan landslagsdebuterade under Tata Martino – den med störst potential av alla. Ska vi lita på just Martino är han åtminstone den U21-spelare i Argentina med störst framtid.
Den nu 20-årige anfallaren kom till Atlético de Madrid redan sommaren 2014. “En ny Kun Agüero har anlänt”, lät förhoppningarna från fansen. Sedan upptäcktes ett hjärtfel under den obligatoriska läkarundersökningen – och helt plötsligt var läget annorlunda. Efter en lyckad operation började argentinarens smärtsamma kamp tillbaka till fotbollen. Tillsammans med Correas tidigare klubb, San Lorenzo, följde Atléticos läkarteam noggrant utvecklingen samtidigt som huvudpersonen själv pendlade mellan Madrid, Argentina och New York för att få bästa möjliga behandling.

Correa gjorde snabba framsteg och började träna med boll i september, och gjorde första passet under Diego Simeone i november. Första tävlingsmatchen? Den lät vänta till den 14 januari, då Correa efter många om och men, och framför allt enormt slit, blev spelklar för Argentinas U20-landslag lagom till de Sydamerikanska Mästerskapen. Redan i första matchen märktes hans frånvaro från fotbollen knappt av, och det var någonting som fortsatte. Argentina vann till slut mästerskapet. Bäst av alla? Matchvinnaren i den avgörande matchen mot Uruguay? Jag tror ni kan räkna ut svaret på båda frågorna.

Den efterföljande våren spenderade Correa i Madrid och fortsatte att formas under Diego Simeones vingar. Och efter en smått lysande försäsong och ett förtroendeingivande inhopp i säsongens ligapremiär mot Las Palmas finns all anledning att tro att det här kan bli Ángel Correas genombrottssäsong.

Alen Halilovic (Sporting Gijón)
Nationalitet: Kroatien.
Position: Offensiv mittfältare.
Ålder: 19 (född 1996).

Utpekad som en av Europas största talanger. Kroaten, som i sin spelstil emellanåt påminner kusligt mycket om Leo Messi, har redan hunnit med att samla på sig en del landskamper trots sina blott 19 år. Värvades från Dinamo Zagreb till Barcelona sommaren 2014 för att skolas in i klubben via B-laget, då i Segunda División, och sedermera upp i A-lagstruppen. Efter en säsong i Segundan där det till en början gick lite segt gjorde Halilovic – till skillnad från laget i stort – en fin vårsäsong och visade gång efter annan prov på sin omättliga talang. Trots Barças värvningsförbud och behov av mittfältare kunde Luis Enrique inte garantera någon större mängd speltid för Halilovic räkning den här säsongen, vilket i stället ledde till en utlåning. Som nykomlingen Sporting Gijóns stora profilvärvning den här sommaren kommer han inte bara sätta klubben på Kroatiens karta och sälja en hel drös tröjor, utan högst troligt också bli en snabb publikfavorit på El Monlinón med sin frejdiga spelstil.

Dani Ceballos (Real Betis)
Nationalitet: Spanien.
Position: Central mittfältare.
Ålder: 19 (född 1996).

Mittfältare med alla kvalitéer för att bli en världsspelare. Har visionen, tekniken och farten. En av Real Betis bästa spelare förra säsongen när laget vann Segunda División och en av de främsta i U19-landslaget när Spanien vann EM-guld i somras. Tja, han har haft ett ganska flott sista år, den gode Dani Ceballos. Bortsett från turbulensen kring hans vara eller icke vara i Real Betis, det vill säga. Spelaren själv har minst sagt känts kluven och när Real Madrid stått och bankat på andra sidan dörren med ett drömkontrakt är det givetvis enkelt att förstå att 19-åringen får dollartecken i ögonen. Men kvar blev han i slutändan, och nu har han roffat åt sig nummer tio och är redo att föra Betis till nya höjder. Så länge han håller huvudet kallt och fokuserar på rätt saker kommer Dani Ceballos se till att utöka Real Betis redan enorma supporterskala ytterligare med sin briljans.

Nahuel Leiva (Villarreal)
Nationalitet: Född i Argentina men representerat Spanien på U19-nivå.
Position: Yttermittfältare.
Ålder: 18 (född 1996).

Redan för två säsonger sedan debuterade Nahuel i La Liga. Och för att göra det så pass bra – blott 17 år gammal – i sina första framträdanden som han ändå gjorde har det varit förvånande för många att han inte fått mer speltid därefter. Förra säsongen blev det ett kort inhopp i Europa League-kvalet och en del matcher i Copa del Rey. Ligaspelet? Noll minuter.

Men kanske att Marcelino hanterat Nahuel på precis rätt sätt. Han slapp pressen förra säsongen och kunde i stället fokusera fullt ut på att utvecklas som spelare i Villarreals B-lag där han var garanterad speltid. Nu verkar det som han är desto mer redo för större utmaningar. På försäsongen har han nämligen varit fullkomligt bländande i spelet och dessutom visat god målform då han vann den interna skytteligan på tre fullträffar.

Dessförinnan var han också en starkt bidragande orsak till att Spanien tog hem U19-EM och hoppade in och satte en balja i finalen. Nu har Nahuel spelat 90 minuter i Villarreals båda inledande matcher och sannerligen inte hållit igen. Det verkar som Marcelino haft en tydlig plan för hur hanteringen av supertalangen skulle skötas på bästa möjliga sätt – och så att alla blir vinnare i slutändan. Grabben har fortfarande inte fyllt 19, och om han fortsätter imponera lär han vara ordinarie i det lag som slutade sexa förra säsongen.

***

Jag ansar att spelare som José Luis Gayá, Óliver Torres & Aymeric Laporte – för att ta tre praktexempel – redan är alldeles för etablerade för att ta plats här. Fortfarande supertalanger? Jo, absolut, det är jag den förste att skriva under på. Skillnaden med kvintetten här ovanför är att de fortfarande är tämligen okända för den breda massan – men förmodligen har det läget ändrats när vi summerar den här säsongen i maj.

Publicerad 2015-09-11 kl 16:57

Senaste tweets

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER