Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Berizzo tog över arvet efter Luis Enrique – och gjorde Celta bättre

Celta Vigo har startat säsongen på ett beundransvärt sätt. Hade det inte varit för en nonchalant andra halvlek hemma mot Las Palmas där laget ställde ut skorna och trodde att tre poäng redan var säkrade, hade de himmelsblå stått på full pott efter fem omgångar.

Nu har Celta inkasserat 13 av 15 möjliga poäng i stället, men med tanke på vilka motstånd som avverkats och vilken fotboll som propagerats under säsongsinledningen finns bara ett stort harmoniskt och sant nöje som tillfredsställer klubben för tillfället.

Och kanske var det precis en sådan käftsmäll mot Las Palmas som Celta behövde för att lära sig en läxa på vägen och inte riskera att göra om samma misstag igen. Det är sådana tunga poängtapp som kan bli ödesdigert inte bara kortsiktigt utan även i ett längre perspektiv för många lag som inte är fullt så vana vid att konstant vinna. Men för Celtas del har det så här långt inte visat sig vara något negativt – snarare tvärtom.

Eduardo Berizzos manskap åkte först till Sevilla och presenterade en fotboll som Sevilla bara kunde applådera åt och vände hem med tre poäng.

Det följde man upp med att i går köra över Barcelona hemma på Balaídos med hela 4-1. Det mäktigaste och mest imponerade av allt? Att vinna just mot Barcelona – Celta Vigos största influensklubb de senaste åren. Klubben som de inte bara rannsakat på spelare och fångat upp flera guldkorn ifrån – utan även ur en spelmässig aspekt försökt att inspireras av och efterlikna med hjälp av en egen touch.

Byggmästaren som satte igång hela snickeriet i Celta Vigo för ett par år sedan var ingen mindre än Luis Enrique – Barcelonas tränare i dag.

Han kom till klubben inför säsongen 2013/14. Dessförinnan hade Celta Vigo – med mycket möda och stort besvär – harklat sig kvar under första säsongen tillbaka i La Liga och slutat på plats 17 i tabellen. Det var lika mycket tur som skicklighet, och det kunde lika gärna blivit en ettårig sejour i La Liga.

Nu lyckades Celta klamra sig fast och förnya kontraktet – men det behövdes nytänk i klubben. En frisk fläkt: Luis Enrique.

Efter en misslyckad säsong som tränare i Roma sökte även Enrique en nytändning och tittade på alternativ i Spanien där han inte bara som spelare gjort en fin karriär, utan även som huvudansvarig för Barcelona B gjort sig ett välbekant namn inom tränarkretsar.

Celta lyfte på luren, Luis Enrique tackade ja.

Sedan började ombyggnationen. Med sin bakgrund i Barça hade Enrique tydliga referenser från den katalanska klubben och hade fullt klart för sig hur han ville praktisera sin fotboll. Dominant, vackert, anfallsglatt.

Luis Enrique hämtade in tre spelare som han kände väl sedan tiden i Barça B: Nolito, Andreu Fontàs och Rafinha – den sistnämnde dock bara på ett säsongslångt lån. Ingen av spelarna hade fått chansen på allvar i Barcelonas A-lag. De ansågs inte tillräckligt bra, eller i Rafinhas fall inte tillräckligt redo.

Enrique såg potentialen, han visste vad de gick för, och han visste framför allt att de kände till hans spelfilosofi utan och innan. Tillsammans med spelare som Hugo Mallo, Fabián Orellana, Augusto Fernández och Michael Krohn-Dehli – samtliga som klippta och skurna för Luis Enriques fotbollsideologi – skapade Celta Vigo ett fantastiskt lag som inte bara spelade underhållande utan även levererade resultat.

Laget placerade sig på övre halvan av tabellen och gjorde sin bästa säsong sedan 2005/06. Luis Enriques insatser vid sidlinjen imponerade tillräckligt på Barcelona för att anställa honom som huvudtränare – den här gången för A-laget.

Celta Vigos sportsliga ledning visste att det var påtvingat att agera snabbt för att få in en ersättare, annars var risken stor att lagets köptes sönder och samman. In genom porten trädde Eduardo Berizzo – inte bara en tränare med stora fotbollskunskaper, utan även en person som är högt respekterad i Celta efter hans år som spelare i klubben. Och även utan Enrique fortsatte klubben värva Barcelona-bekantingar. Såväl Sergi Gómez som Carles Planas – ingen fick på allvar chansen i A-laget – värvades in.

Därtill stannade stjärnorna och Berizzo fick både tid och utrymme att föra arvet efter Luis Enrique vidare med sin personliga addition till det hela. Efter att ha varit assisterande tränare till Marcelo Bielsa under flera års tid i det chilenska landslaget fanns det gott om influenser att föra vidare till en spelargrupp som redan spelat en väldigt offensiv fotboll.

Efter den enorma skillnaden jämfört med comeback-säsongen 2012/13 och Luis Enriques enda säsong i Celta Vigo var det svårt att sätta upp lika stora förväntningar. Men under Eduardo Berizzo blev det ännu bättre. Trots en ganska rejäl dipp rent resultatmässigt i mitten av säsongen blev det till slut en hedersam åttondeplats i tabellen, en placering bättre än året dessförinnan.

Under sommaren var den stora frågan återigen vilka stjärnor som skulle lämna och vilka som skulle stanna. Återigen blev resultatet lindrigt och gynnsamt för Celta. Det tyngsta namnet som valde att testa en ny utmaning var Michael Krohn-Dehli. Resterande nyckelspelare stannade kvar, liksom Berizzo, och ville bygga vidare på projektet i Celta.

Till den redan starka spelartruppen adderades tränardrömmen Daniel Wass från Évian – oj, vilken säsongsinledning han har gjort för övrigt – tillsammans med anfallsduon Iago Aspas (klubbikon tillbaka efter två år på vift) och John Guidetti, som kom på fri transfer från Manchester City.

Eduardo Berizzo har nu påbörjat sin andra säsong i Celta Vigo. Från supportrarna och klubbledningen är pressen på ännu bättre resultat större. Och det med all rätt. Laget är mer samspelt och den individuella skickligheten i truppen är bättre än på ett decennium.

Och man kan verkligen säga att förväntningarna uppfyllts och lite därtill. Celta Vigo har visat upp vilken enorm kapacitet som finns i laget och ett spel fått många att ramla av stolen. Bortsett från den där missgynnsamma kollapsen hemma mot Las Palmas har det varit idel trepoängare och emellanåt närmast prickfria insatser.

Som ödets ironi ter sig kulminerade förstås allt i går, när Celta Vigo krossade Barcelona – referensklubben som mycket inspiration har hämtats ifrån.

Två spelare som aldrig fick ens skuggan av en ärlig chans i Barcelona startade för Celta Vigo i går. Nolito och Sergi Gómez var båda riktigt bra, den förstnämnde kanske bäst på plan. En tredje Barça-föredetting i form av Carles Planas hoppade in i slutet.

Eduardo Berizzo tog över ett arv och i går visade han mer än någonsin att han inte bara låtit maskineriet fortgå utan utvecklat det till en bättre version. På andra sidan stod Luis Enrique med byxorna neddragna och hade ingenting att sätta emot mot sitt gamla lag.

Celta Vigo har spelat strålande fotboll i ett par års tid nu, men inledningen på den här säsongen har varit ett par nivåer bättre jämfört med tidigare. De har en tillräckligt skicklig tränare, en underskattad och väldigt begåvad spelartrupp och flera matchvinnare som kan stå för det där lilla extra.

Hur långt det kan räcka? Tja, skulle vi fråga John Guidetti, Nolito eller någon av de andra spelarna just i nuläget tror jag alla är överens om att det kan räcka precis hur långt som helst.

I dag vaknar Celta upp som tabelltvåa i La Liga. Det hade förstås varit årtiondes sensation om den placeringen stod sig hela vägen över mållinjen, men kan laget fortsätta på den inslagna vägen och lyckas hålla Barcelonas tassar från Nolito borta i januarifönstret finns alla realistiska möjligheter att kämpa om en Champions League-plats till våren.

Så bra är Eduardo Berizzos Celta Vigo.

Publicerad 2015-09-24 kl 12:15

Senaste tweets

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER