Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Barças stjärntrio, John Guidetti & Real Sociedads uppvaknande

Först 7-0-krossen mot Valencia. I går var det Celta Vigo som fick känna på demoleringen från Barcelona.

Men det var inte utklassning på exakt samma vis. Celta höll ändå jämna steg i första halvlek och hade 1-1 med sig ut i pausvilan. Sedan fanns ingenting att sätta emot. Barça la i både en och två högre växlar, och framför allt så klev stjärntrion in i handlingen på allvar.

Messi till Suárez, 2-1.
Neymar till Suárez, 3-1.
Messi med straffsmekning i sidled till Suárez, 4-1.

Lionel Messi hade chansen att göra mål nummer 300 i La Liga när han la upp bollen på straffpunkten. Men slår man nya rekord var och varannan vecka och är ensam genom historien att sitta på fem guldbollar så betyder ett mål hit eller dit inte allt. Med en Johan Cruyff-hyllning lät Messi i stället Luis Suárez göra hattrick och dra ifrån i skytteligan.

– Vi älskar varandra och vår vänskap är nyckeln. Vem som gör mål är irrelevant, det handlar om att vinna. Vi hade övat in straffen på träning. Tanken är att den var till mig, men Fattie (Suárez) hann före, sa Neymar efter matchen.

Man ser på varenda aktion att Barças stjärntrio trivs utomordentligt med varandra. Och alltid vill det bästa för varandra. Har två gjort mål hjälps de åt för att den tredje också ska näta. Hade de inte trivts med varandra utanför planen hade inte prestationen på densamma varit i närheten av lika hög.

Som av en händelse rapporterar nu Onda Cero att Neymar – som i går dessutom bekräftade att det pågår förhandlingar om att förlänga kontraktet – kikar på hus i Castelldefels, i ett område nära där såväl Messi och Suárez bor. Så klart.

Det slutade 6-1 på Camp Nou i går. Barças andra halvlek var en ny uppvisning utan dess like och i den form som laget befinner sig är det svårt att förutspå vilket lag som skall kunna hota om de stora titlarna när säsongen summeras i vår.

***

Snacka om att John Guidetti visade cojones när han på nytt var den som fixade straff, men utan diskussion tog upp bollen och signalerade till medspelarna att “jag tar den”.

I ett så pass viktigt läge, efter att ha bränt en straff bara dagar tidigare, inför över 70 000 på Camp Nou krävs det nerver av stål och ett gigantiskt mod. John Guidetti har både och.

Att han byttes ut i andra halvlek måste haft med trötthet att göra, annars var det snudd på tjänstefel av Eduardo Berizzo då svensken tillsammans med Daniel Wass var Celtas enda hot offensivt under hela matchen.

Guidetti fortsätter oavsett vilket att höja sin status i såväl Celta som i hela den spanska fotbollen. Folk börjar känna till honom på allvar nu.

Det blir lätt så om man gör mål på Barça två matcher i följd och dunkar in ett drömmål mot Atlético.

***

Sagan om Eibar och Borja Bastón bara fortsätter.

Laget tog din tionde seger i helgen, nu uppe på sjätteplats i tabellen.

Borja Bastón? Han gjorde mål nummer 16. Otroligt.

***

Ett annat baskiskt lag som verkligen vaknat till liv är Real Sociedad. Vi har väntat, väntat och åter väntat på ett uppvaknande. Nu tycks björnen klivit ur sitt ide och börjat gå för sina byten.

Jag tippade La Real på en Europa-plats inför säsongen. Med hyperintressanta värvningar som Jonathas, Asier Illarramendi, Diego Reyes och Bruma spetsades truppen till mer än någonsin, och mer flera ynglingar på väg uppåt fanns en stark bredd.

Men som bekant krävs ju mer än ett bra lag på pappret. Fråga bara Eibar.

De senaste omgångarna har dock Real Sociedad levererat gedigna prestationer och imponerat å det grövsta. 5-0-viktorian borta mot Espanyol i förra veckan satte takten och i helgen fyllde laget på med bombsäkra 3-0 hemma mot Granada.

Carlos Vela har äntligen vaknat upp från sin dvala, Jonathas gör mål, 18-årige Mikel Oyarzábal är på väg att få sitt genombrott, Rubén Pardo levererar assist och Gerónimo Rulli är bara Gerónimo Rulli.

Och tänk vad fort det kan svänga. Från att harva i bottenskiktet av tabellen närmar sig nu Real Sociedad den övre halvan med stormsteg, och är bara fem poäng ifrån en Europa-plats.

Det kan bli en kul vår i San Sebastián trots allt.

Publicerad 2016-02-15 kl 13:29

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons