Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Den spanska dominansen är total

Tvålagsligan har blivit trelagsligan. Atlético kommer aldrig bli varken Barcelona eller Real Madrid, men laget lett av Diego Simeone har gett eko ute i Europa. Folk pratar, känner till – och ser framför allt Atleti som en titelutmanare på riktigt numera.

Men därefter tar det ofta stopp. Bara att Atlético brutit tvålagsdominansen i Spanien är en saga för sig, och någonting som förnyat den spanska fotbollskartan för betraktaren.

Ofta glöms dock alla övriga topplag bort. Bara för att Villarreal inte har någonting med titelracet i Spanien att göra innebär det inte att det är ett halvdant lag. Det är därför Europa League är så bra – och år efter år bevisar motsatsen.

I Champions League lär Real, Barça & Atlético trippa vidare till kvartsfinal. Alla sitter i förarsätet efter första mötet mot respektive lag, och bara det är nog för att Spanien ska befästa sin position som Europas högst rankade fotbollsliga.

Men det finns ju mer än så. Lagen bakom topptrion står sig mer än väl mot topplag i övriga ligor. Villarreal slog ut Serie A-tvåan Napoli, Athletic klamrade sig vidare mot Olympique Marseille.

Det är ord och inga visor. Den spanska dominansen i fotbollseuropa är total just nu.

Och min känsla att att La Liga-klubbarna är starkare än någonsin den här säsongen. Alla tre i Champions League har kapacitet nog att vinna turneringen. Detsamma gäller den kvartett som fortsatt är med och krigar i systerturneringen.

Nu är Europa League-lottningen bara några fåtal minuter bort när jag skriver det här inlägget. Förhoppningsvis slipper de spanska lagen stöta på varandra redan i åttondelen. Tänk ett Tottenham-Villarreal (med Roberto Soldado som målskytt?) och ett Dortmund-Sevilla i stället. Vilka matcher.

Fast i den bästa av världar sker möten av den digniteten först om ett par rundor. Många lag aspirerar på titeln den här säsongen. Borussia Dortmund har fortsatt mitt favoritskap. Mot någon ur den spanska kvartetten i finalen.

***

Valencia gjorde elva (!) mål på två matcher mot Rapid Wien. Styrkebesked i sig – men varför inte dela med sig av målskyttet till ligaspelet?

***

El derbi Madrileño i morgon. Hoppas kunna ratta upp någon form av storbildsskärm ute på Bosön där FC Sampierdarenese har internmatch 16.30 för att slipa formen inför division sju-säsongen.

Den stora pressen inför mötet ligger på Real Madrid. Tveklöst.

Atlético vill givetvis befästa sin plats som tabelltvåa och hålla den stora antagonisten bakom sig i tabellen. Men grundmålet är alltjämt att sluta topp tre och direktkvalificera sig för Champions League så att stålarna fortsätter trilla in i takt med att Simeone bygger och formar sitt unga lag i hopp om att nå perfektion.

För Real Madrid är inte ens en andraplats okej – men att förlora en ligatitel till Katalonien och därtill parkera efter Atlético i tabellen är höjden av underprestation.

Santiago Bernabéu. I morgon. Real Madrid-Atlético. Det kommer bli ett stenhårt rävspel mellan Zinedine Zidane och Diego Simeone.

Publicerad 2016-02-26 kl 12:59

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons