POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Han är det rimligaste tränarvalet för Barcelona

Twitter: @pinthorp

Under presskonferensen efter Barcelonas 6-1-seger mot Sporting Gijón deklarerade Luis Enrique att han, efter många tankar och funderingar, inte kommer fortsätta som tränare i klubben nästa säsong.

En väldigt väntad nyhet, så klart.

Och nu har Barça gott om tid på sig att leta efter en efterträdare utan att det blir panikval. Men det är ju fortfarande ingen barnlek att hitta en tränare som förstår Katalonien, grunderna, filosofin och hanterar pressen som per automatik tillkommer.

Det är tveklöst vem som är fansens favorit i nuläget. På El Mundo Deportivos sajt vann Jorge Sampaoli en omröstning med 57 procent före Jürgen Klopp, Ernesto Valverde och Ronald Koeman.

Ett annat alternativ som nämnts är Juan Carlos Unzué, nuvarande assisterande, och skulle i sådana fall bli jämförbart med när Pep Guardiola lämnade och Tito Vilanova tog över.

Att Xavi Hernández en dag kommer börja sin tränarkarriär på allvar (han har utbildat sig parallellt med sitt Qatar-äventyr) råder inga tvivel om. Men det mest troliga i fallet Xavi är att han börjar på en lägre nivå, likt Guardiola, och arbetar sig uppåt.

Ernesto Valverde verkar vara högt prioriterad av klubbledningen men han håller på att bygga någonting väldigt fint i Athletic och jag tror i ärlighetens namn inte han är hundraprocentigt lockad av en flytt i nuläget – oavsett den ekonomiska aspekten eller den sportsliga utmaningen. Han nekade Valencia som hade en betydligt större budget för att hoppa på det här projektet med Athletic.

En annan som så klart bör känna sig motiverad att fortsätta sitt projekt är Jorge Sampaoli som gjort jättesuccé med Sevilla den här säsongen. Just nu två poäng efter serieledning (vann 1-0 mot Athletic i går) och ledning efter första CL-åttondelen mot Leicester.

Det spekuleras redan i att Sevilla lagt fram ett blank papper för Sampaoli att få “vad han vill” för att stanna kvar och inte lämna om Barcelona knackar på dörren. Men skulle Sampaoli segla upp som givet förstaval har jag väldigt svårt att se att han inte antar utmaningen. Han må ha få europeiska tränarmeriter men har framför allt praktiserat en fotboll i alla lag han har tränat som passar Barça mer än väl i smaken och pratat gott om klubbens speltänk tidigare.

Det kommer spekuleras hej vilt hela våren innan vi får svaret, men ska jag gissa ligger Jorge Sampaoli absolut bäst till.

Det är alternativet av de som känns hetast på marknaden som också känns klart bäst. Personligen hade jag älskat vilket kaos Marcelo Bielsa hade ställt till med – och sportsligt säkert också lyckats enastående i någon mån – men han kallas inte “el loco” utan anledning och förblir alltid en chansning.

Så, Jorge Sampaoli till sommaren. Xavi Hernández efterträder några år senare?

***

Hjärtskärande bildet från Riazor i går när Fernando Torres slogs medvetslös. Han hann knappt landa till marken innan spelarna runt omkring insåg allvaret i situationen.

Det var Antonio Puerta-vibbar över alltihop och kändes fruktansvärt obehagligt.

“Jag hörde smällen från bänken, jag vet inte om det var nacken eller vad det var. Men något hörde jag”, kommenterade Diego Simeone efter matchen.

Marginalerna är små när sådant händer. Nu kördes Torres i väg med ambulans och Atlético meddelade sent i går kväll att det rör sig om en huvudskada men att nacke och rygg har klarat sig bra. När Torres spelar fotboll igen känns totalt sekundärt i nuläget. Det hade kunnat gå betydligt värre.

Däremot var det förstås positiva nyheter att läsa hans egna ord i natt.

“Tack för att ni bryr er om mig och alla uppmuntrande meddelanden. Det var bara en chock. Jag hoppas återvända väldigt snart”.

Ánimo Fernando!

Publicerad 2017-03-03 kl 10:52

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå