Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Marcelino kommer bringa stabiliteten som Valencia behöver

Twitter: @pinthorp

Man ska ju aldrig skrika för högt – ur positiv bemärkelse – när det gäller Valencia. Men samtidigt får man ta vara på de tillfällen som uppstår att faktiskt göra det utan att allt är ett spretigt och oklart inferno.

För just nu är läget förhållandevis positivt. Säsongen kommer inte stämplas annat än ett tragiskt kapitel i historieböckerna, men det kunde å andra sidan varit betydligt värre med tanke på vilken sits klubben befann sig i för bara några månader sedan. Då hade ännu en tränare misslyckats, de få orden som kommit från Peter Lim gällande framtiden varit få och svårtydliga och lagets prestationer på planen snudd på uteslutande varit bedrövliga.

Våren handlade om att undvika en bottenstrid. Att komma på fötter. Att redan nu börja bygga för nästa säsong och för framtiden.

Det är precis vad Valencia har gjort. Voro, denne mästare till vikarie på tränarbänken, har varit en av de viktiga byggstenarna som gjort att Valencia redan vid ett tidigt skede kunnat lyfta blicken uppåt i tabellen och slippa oroa sig för att bli indragen i en bottenstrid.

Mittförsvaret med Ezequiel Garay och Eliaquim Mangala har vuxit med tiden. Yngre förmågor har som Carlos Soler och Toni Latorre (som dessutom kritat nytt kontrakt) har fått chansen och tagit vara på förtroendet. Även flera som tidigare underpresterat har tagit sig i kragen och levererat mer jämna prestationer (Dani Parejo, Álvaro Medrán & Rodrigo Moreno, bland annat).

Det kommer inte bli någon slutplacering på övre halvan. Inte ens gårdagens seger mot Espanyol (läskigt snyggt segermål av José Luis Gayà) gjorde att avståndet till samma Barcelona-klubb krymptes men fortfarande är för stort med bara en omgång kvar.

Däremot, om det nu blir en elfteplats till slut, är det ett godkänt facit den här våren. För den har de senaste veckorna framför allt också handlat om något annat: framtiden.

För några dagar sedan blev det klart att Marcelino García Toral tar över som huvudtränare nästa säsong och det känns som ett mycket spännande val. En tränare med mycket erfarenhet och som alltid byggt lag med kontinuitet, senast i Villarreal där han var i över fyra år och utvecklades till det bättre för varje säsong.

Jag tror att Marcelino är helt rätt för att ge Valencia den kontinuitet och stabilitet som klubben behöver. Även om resurser kommer finnas borde målsättningen vara att i första hand skapa ett lag där stommen ska klamras fast i mer än en säsong. Det känns lite som att Valencia behöver och måste börja om från ruta ett.

Sedan får vi se hur stort kapital man kommer ha att röra sig med på transfermarknaden. Marcelino ska enligt rykten inte ha mycket för varken Diego Alves eller Enzo Pérez – två av lagets mest erfarna spelare tillika ledare i truppen – och det blir intressant att se om det verkligen blir så att båda visas dörren.

Och inte minst vilka drag Marcelino gör på marknaden. För har han tackat nej till klubbar som Inter och Roma för att hoppa på det här kaotiska tåget vill han ha mycket att säga till om. Den saker är säker.

***

Blott två omgångar kvar nu. Mer eller mindre. Några har redan spelat i helgen men det är mer av akademisk betydelse.

I toppen bör Barça gå rent medan Real Madrid fortsatt har sin hängmatch mot Celta Vigo (som däremot visat helt usel ligaform och redan såg ut att vara på semester i söndagens tidiga match mot Alavés) och två tuffa matcher i övrigt. Redan i kväll Sevilla hemma på Bernabéu.

Är det någon match jag dock tror Madrid tappar poäng är det i kväll. Tröttkörda efter CL-veckan, säkerligen, och ett generellt tufft spelschema i benen.

Lite längre ned är det helt makalöst tätt runt Europa-platserna. Normalt sett brukar ju topp sju generera Europa-spel eftersom det ofta är två lag från ligatoppen som spelar final i Copa del Rey. Åtminstone har fallet så varit de senaste åren. Den här säsongen är det annorlunda tack vare Alavés otroliga framfart vilket gör att bara femman och sexan får en Europa League-plats.

Just nu skiljer två poäng mellan Villarreal (63p, +21), Athletic (62p, +12) och Real Sociedad (62p, +6).

Alla borde på pappret ta tre poäng i kväll (Villarreal-Depor, Athletic-Leganés & La Real-Málaga) men i slutomgången är det väldigt ovisst. Villarreal spelar regionsderby mot Valencia på Mestalla, Athletic möter Atlético i sista matchen på Vicente Calderón innan Atleti flyttar i sommar och Real Sociedad åker upp till Balaídos.

På förhand har La Real den enklaste uppgiften med tanke på hur dåligt Celta Vigo spelar på slutet. Jag har väldigt svårt att se Atlético klappa ihop under sista dansen på Calderón och känslan säger att Valencia har flyt nog och säkerligen vill skicka på “lillebror” när man dessutom plockat in deras gamla manager till nästa säsong.

Mitt tips? Jag trot att Real Sociedad, just nu utanför Europa, till slut tar en topp sex-placering. Men inget av lagen har råd att mista poäng i kväll.

Publicerad 2017-05-14 kl 18:58

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons