Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Bar inte hela vägen för Spanien i EM – men framtiden är ljus

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Storfavorit på förhand. Ännu större favorit under turneringens gång efter de imponerande insatserna först i gruppspelet men kanske framför allt i semifinalen mot Italien.

Det var Spanien som hade störst press på sig inför finalen mot Tyskland. Kanske blev pressen för stor. Kanske trodde spelarna – lite som media hade målat upp det – att det även skulle bli show i finalen mot tyskarna.

Den här gången bar det inte för Spanien. De gjorde sin blekaste insats i turneringen, men mötte samtidigt det bästa motståndet. Ett lag kryllandes av stjärnor slår mer sällan än ofta ett kollektivt starkt lag.

Däremot finns det otroligt mycket positivt att ta med sig från den här turneringen med spanska ögon sett. I det här laget finns spelare som kommer vara en stor del, kanske rent av huvudstommen, i A-landslaget många år framöver. Saúl Ñíguez, Marco Asensio och Jesús Vallejo är de jag allra främst tänker på.

ANNONS

Många har fått upp ögonen för lirare som Dani Ceballos och Iñaki Williams, och Kepa Arrizabalaga har än en gång bevisat vilken kvalitativ keeper han är.

Efter 96-kullen får tävla även i nästa U21-kval har Spanien dessutom en ganska bisarr stomme att bygga vidare på. Asensio och Ceballos kan bilda ett offensivt mittfält även i nästa U21-EM – men min gissning är att båda har fullt upp med att fokusera på A-landslag då.

***

För några dagar sedan delade jag ut en känga till Gerard Deulofeus bristande prestationer i U21-EM och ifrågasatte valet av honom som lagkapten.

Han besvarade knappast kritiken med någon bländande insats i finalen. Tvärtom.

Och nu är det dessutom officiellt att han återvänder till Barcelona i sommar och kommer vara en del av Ernesto Valverdes trupp nästa säsong. Kommer han verkligen klara av det? Han har garanterat vuxit under sina år utomlands, både som spelare och person, men när jag har tittat på Deulofeu under EM-turneringen är det precis samma spelare som jag såg för tre-fyra år sedan.

ANNONS

Han har ju en talang utöver det vanliga men också en attityd som är knappast osar “seny”, som är en grundpelare i FC Barcelona och står för hårt arbete, ödmjukhet, integritet och god moral.

***

Saúl fick en fin present efter sin superba EM-turnering – där han också vann guldskon – av Atlético. Nytt kontrakt till 2026 (!) är påkritat och det berättar verkligen vilken enorm tilltro klubben har gentemot mittfältaren och att man ser honom som en av de viktigaste profilerna i sitt långsiktiga lagbygge.

2026. Det är nio år dit. När skrev någon på ett så långt kontrakt tidigare?

Och ska någon klubb lösa Saúl ifrån kontraktet krävs det i runda svängar ynka en och en halv miljard.

***

Dani Ceballos fick pris som U21-EM:s bäste spelare. Han inledde på bänken mot Makedonien. Var bra mot Portugal. Vilades mot Serbien. Briljant mot Italien. Inte bättre eller sämre än någon annan av spanjorerna i finalen.

ANNONS

Jag undrar hur mycket all medial uppståndelse efter Ceballos insats mot Italien hade för betydelse i det priset. För det borde krävas mer än bara en speciell match för att ta emot ett sådant pris.

Saúl eller Asensio i Spanien eller någon i den tyska truppen hade känts mer rimlig.

***

Nu är det dags för bloggen att ta semester. Silly Season-yrvädret lär fortsätta och säkerligen eskalera med tanke på allt som är på gång, stort som Diego Costa-affär till smått som FC Gironas första La Liga-bygge någonsin.

Glad sommar!

Publicerad 2017-07-02 16:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto