POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Nu är det upp till bevis för Barças sportsliga ledning

Twitter: @pinthorp

I går blev det till slut klart. Neymar lämnar Barcelona för Paris Saint-Germain som världens dyraste spelare.

Han fick som han ville. PSG och Qatar likaså. Den här affären är så mycket större än bara sportsliga aspekter och det är många som har haft ett finger med i spelet.

Neymar går alltså till PSG i världens överlägset dyraste affär. Ett par miljarder? Ja, men det är lite som när brassen gick till Europa från första början. Vet någon ens hur mycket pengar Barça i slutändan betalade? Med skatterna som tillkommer är det långt över ett par miljarder av oljepengarna från Qatar som kommer gå åt på Neymar.

I utbyte får han bli nummer ett – något han aldrig hade blivit i Barcelona så länge Lionel Messi är kvar i bilden – och får generöst trä på sig tröja nummer tio eftersom Javier Pastore än är vänlig själ. Han blir frontman för PSG:s gigantiska satsning mot att erövra Europa och kommer dessutom – vilket är en enormt viktig del – vara affischnamnet eller “ambassadör” till Qatar-VM 2022.

Det är sådan här fotbollen är i dag. Det får vi helt enkelt leva med.

Neymar själv verkar åtminstone nöjd med sin flytt och trots alla Gerard Piqué-försök via sociala medier kändes det ganska omgående när ryktena intensifierades att någonting var på gång. Nu bildar han en brasseklan i PSG och laget ser på pappret onekligen läskigt bra ut.

För Barcelona då?

Ja, det här var inte riktigt det klubben hade tänkt sig när man först värvade Neymar för fyra år sedan i den tills då kanske mest omtalade och tilltrasslade övergången.

Det var ju han som skulle ta över efter Messi. Leda Barça in i en ny era.

Och även om Neymars tid i Katalonien varit en odiskutabel succé så var det nog många, även klubben själv, som hade trott och hoppats att han hade kommit ännu längre i sin utveckling. Kanske rent av varit förbi Messi vid det här stadiet. Visserligen bar han upp Barça med många magnifika insatser förra säsongen (komiskt nog sticker så klart PSG-vändningen ut allra mest) och trippelsäsongen 2014/15 var rakt igenom bra.

Mer än så kommer det inte bli, och det är högintressant att se hur Barcelona reagerar på det här. Bara att bli av med en av sina stora stjärnor – i sin prime rent åldersmässigt dessutom – är sällsynt för klubben nu för tiden.

Nu måste klubben ut på jakt efter ersättare och ska vi lita till de katalanska tidningarna kunde det inte bli tydligare än “Adiós Ney, Hola Coutinho & Dembélé”.

Jag tror just den duon, Liverpools Philippe Coutinho och Dortmunds Ousmane Dembélé, hade varit supervärvningar. Två spelare som har bevisat sig på en hög nivå under tid, möjligen redo att ta nästa steg redan nu, och som dessutom är anpassningsbara in i Barças spelsystem (där Coutinho också kan fungera som en långsiktig ersättare till Iniesta).

Oavsett vem eller vilka som kommer är det ingen som är på Neymars nivå just nu. Det kommer bli en omställning för Barça och veckor av hårt slit där den sportsliga ledningen (som varit svårt kritiserad) verkligen ställs mot väggen och måste leverera.

Med ett par miljarder och en fet lönepost till godo kan vi räkna med ännu mer sjuka priser när Barça jagar nyförvärv. Det är ju den fotbollsvärlden vi får lära oss att leva med.

Publicerad 2017-08-04 kl 15:28

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto