POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inför La Liga 2017/18: Alavés, Athletic, Atlético, Barça & Celta

Twitter: @pinthorp

Ligasäsongen är bara några få dagar bort och det är många lag som långt ifrån har färdigställda trupper. Det återstår ett par veckor av övergångsfönstret och kommer på flera håll ske väldigt mycket under den närmsta tiden. Därför är det svårt att redan nu – jag brukar sällan lyckas oavsett – ge sig på ett ligatips. I stället går jag igenom lite kortfattat lag för lag och tar det helt i bokstavsordning.

Många av storlagen tar vi grepp om här direkt.

ALAVÉS
Förra säsongen: 9:a i La Liga (samt Copa del Rey-final).
Tränare: Luis Zubeldía.

Det klassisk svåra “andraåret”. Gjorde det fantastiskt bra som nykomling förra säsongen under Mauricio Pellegrino med sin cyniska och smarta fotboll. Nu har Pellegrino lämnat för Southampton, samtidigt som Alavés blivit av med en handfull av sina absolut viktigaste spelare.

Marcos Llorente, som var på lån ifrån Real Madrid, var lagets kanske viktigaste kugge förra säsongen och efter sitt succéår i klubben har han nu återvänd till den spanska huvudstaden. Samma väg har Theo Hernández gått, även om han köptes loss från Atlético till Real, och hans plats på vänsterkanten kommer också bli ett svårt tomrum att fylla.

Offensivt var Deyverson både kreativ och en poängspelare men inte heller hans finns med när Alavés igång säsongen.

Det klart att Mubarak Wakaso (Panathinaikos) och Tomás Pina (Club Brügge) som gjort det bra i flera La Liga-lag tidigare kan bli bra värvningar, liksom Villarreal-talangen Alfonso Pedraza eller för all del Enzo Zidane som kommer på en permanent övergång från Real Madrid.

Men det är stor omsättning på spelare, ett blytungt tränartapp och ingen nykomlingsvåg att surfa vidare på. Jag tror det blir otroligt tufft för Alavés att hålla sig kvar.

Håll koll på: Yttermittfältaren Alfonso Pedraza har haft bra rykte i Villarreal men aldrig slagit igenom i A-laget. Har gjort det bättra i spanska ungdomslandslagen och kanske kan få sitt genombrott här.

***

ATHLETIC CLUB DE BILBAO
Förra säsongen: 7:a i La Liga.
Tränare: José Ángel Ziganda.

Som vanligt händer det inte alltför mycket i Athletic. Speciellt inte så länge man ser till att behålla sina storstjärnor, vilket man har gjort den här sommaren. Det enda som är nytt, vilket i och för sig inte är så bara, är att Ernesto Valverde lämnat tränarbänken för utmaningen i Barcelona.

Athletic har valt en enkel väg genom att plocka upp José Ángel “Cuco” Ziganda från reservlaget. 50-åringen har själv över 250 ligamatcher för Athletic och haft en tränarroll i klubben sedan 2011. Med andra ord känner han spelarna i A-laget bättre än de flesta och har dessutom haft ett tätt arbete med Valverde de senaste åren och en öppen dialog om vilka som är redo för nästa steg.

Ziganda har betytt mycket för utvecklingen för flera av de yngre spelarna i dagens Athletic och det är någonting som talar för ett lyckat val – även om han är tämligen färsk på den här nivån och det blir en helt annan press än tidigare.

På spelarfronten är alla nyckelspelare kvar och kan de något yngre förmågorna – framför allt Iñaki Williams, Aymeric Laporte, Iker Muniain, Yeray Álvarez & Iñigo Lekue – fortsätta ta kliv framåt blir Athletic ännu bättre den här säsongen.

Håll koll på: Iñaki Williams. Mångsidig, flexibel, gör sällan en dålig match. Inte heller utmattad efter U21-EM (han borde spelat väldigt mycket mer).

***

ATLÉTICO DE MADRID
Förra säsongen: 3:a i La Liga.
Tränare: Diego Simeone.

Inför ligastarten är det inte mycket som kommer förändras i Atlético. Ingenting, egentligen. Hela sommaren har handlat om att se till att behålla sitt slagkraftiga lag och addera med ytterligare konkurrens från januari, då klubben först får registrera nya spelare in i laget med tanke på den FIFA-ban som existerar.

Hittills har man lyckats ro hem en jättevärvning i form av Vitolo, och det är en historia jag nästan får tillägna ett helt inlägg framöver. Spelaren i fråga hade ett monstererbjudande av Sevilla och hade själv sagt ja verbalt att förlänga med fem år – allt som saknades var underskriften. På väg till Sevilla från sin semester fick han sedan ett samtal från sin agentur att Atlético kastat fram ett kontraktsförslag betydligt mer attraktivt ekonomiskt än Sevillas. Vitolo accepterade direkt, och det hela blev en komplicerad historia där spelaren gick bakom ryggen på Sevilla och där Las Palmas också blivit involverad och kommer bli nygammal klubbadress för Vitolo fram tills januari då han först får skriva in i Atléticos trupp.

Vitolo har varit en spelare på framför allt Diego Simeones radar under flera år. Det ska ha varit tydliga direktiv från Atleti-tränaren att “ge mig Vitolo och Diego Costa” under sommarens fönster och nu återstår bara den andra halvan att lösas. Costa har redan flirtat öppet med Atlético och vill ingenting annat än att återvända till Madrid-klubben.

Löser sig det har Atlético sitt bästa lag någonsin på pappret när vi går in i 2018. Tills dess får man klara sig med samma stomme som förra säsongen.

Håll koll på: Förutom de allra mest öppenbara tror jag Saúl Ñíguez kommer ta ett ännu större kliv den här säsongen.

***

BARCELONA
Förra säsongen: 2:a i La Liga.
Tränare: Ernesto Valverde.

Efter tre år går Barcelona och Luis Enrique skilda vägar. Jag är långt ifrån säker på att Ernesto Valverde verkligen var förstavalet att ersätta på tränarposten – men det har funnits få självklara alternativ på marknaden.

Det är dock inte tränarfrågan som varit i ropet när det gäller Barcelona den här sommaren, utan helt andra grejer. Neymar har lämnat klubben för rekordsumma till PSG, och just nu letar den sportsliga ledningen med sin största lykta efter ersättare. Oavsett vem eller vilka det blir som kommer kan vi räkna med enorma summor pengar. Inte minst när Paulinho hämtats från kinesiska ligan för sanslösa 40 miljoner euro. Jag skrev mer om den övergången i går.

Det råder någon form av identitetskris i Barcelona för tillfället. En president som aldrig haft fotboll som sin primära sport och sköter klubben på ett närmast förlöjligande sätt, och på planen var det ett par år sedan det såg verkligt bra ut. I alla fall om man tar i beaktande vilket lag som existerar när vi tittar spelare för spelare.

Jag blir förvånad om Barcelona gör en bättre säsong än i fjol. Det enda som talar för framgång är den offensiva styrkan med Lionel Messi och Luis Suárez i spetsen. Men inte ens den kvalitén såg till att utmana om de största titlarna förra säsongen. Kan Valverde hitta den kollektiva styrkan? Jag är tveksam.

Håll koll på: Det ska bli väldigt kul att se var en återvändande Gerard Deulofeu kan få ut i Barça den här säsongen. Ytteranfallaren har alltid haft extrem råtalang – men pallar han trycket?

***

CELTA DE VIGO
Förra säsongen: 13:e i La Liga.
Tränare: Juan Carlos Unzué.

Eduardo Berizzo har lämnat klubben efter tre framgångsrika år som tränare, där allt kulminerade i semifinalplatsen i Europa League i våras.

Nu har Juan Carlos Unzué tagit över. Unzué som varit assistent åt Luis Enrique i Barcelona de senaste åren var också så när “Lucho” var huvudtränare i Celta 2013-14. Därför blir det ett kärt återseende för många och en övergång från Berizzo som inte lär bli alldeles för stor, då Unzué helst praktiserar en liknande fotboll.

Har inte blivit av med någon nyckelspelare men i stället lagt lite slantar på Stanislav Lobotka från Nordsjælland och Jozabed från Fulham. Den sistnämnde var på lån i Celta under den gångna vårsäsongen och gjorde ett starkt avtryck. Han lär bli ett fortsatt viktigt inslag på mittfältet.

Utan någon Europa-spel att tänka på och med en trupp som vuxit ihop allt starkare och faktiskt ser ganska bred ut ska Celta Vigo definitivt placera sig på övre halvan den här säsongen.

John Guidetti? Tyvärr borta fem-sex veckor efter en nyckelbensskada och missar säsongsinledningen. Väldigt olägligt för svensken som imponerat under träningsmatcherna och fått mycket speltid under Unzué. Konkurrensen är annars lika stor, om inte större i och med nye uruguayaren Maxi Gómez entré, som förra säsongen.

Håll koll på: Pione Sisto gjorde en klart godkänd debutsäsong i La Liga. Jag tror det släpper ännu mer för dansken nu.

Publicerad 2017-08-15 kl 18:33

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto