POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inför La Liga 2017/18: Deportivo, Eibar, Espanyol, Getafe & Girona

Twitter: @pinthorp

Dags att vandra vidare i genomgången av lagen inför La Liga-starten.

DEPORTIVO LA CORUÑA
Förra säsongen: 16:e plats i La Liga.
Tränare: Pepe Mel.

Tidigare Betis-profilen Pepe Mel tog över ett sargat Deportivo i februari i år, och lyckats med den primära uppgiften att hålla klubben kvar i La Liga.

Som brukligt har det både kommit och gått en hel del spelare, men det är på pappret ett starkare Depor än på ett par år. Guilherme, som förra säsongen var på lån ifrån Udinese, har köpts loss permanent. Fabian Schär är ett väldigt spännande som har stor potential, liksom Zakaria Bakkali som lånas in från Valencia.

Det ska också bli väldigt intressant att se vad Adrián López kan åstadkomma när han nu är tillbaka på Riazor. Adrián, som gjorde totalt elva mål under sin senaste säsong i Deportivo 2010/11 och därefter firade stora framgångar i Atlético Madrid, har mycket att bevisa. Både för Depor-fansen som han visade ryggen när han lämnade klubben för sex år sedan, men också för sig själv. Senast anfallaren presterat bra på kontinuerlig basis vad hans första år i Atlético Madrid. Sedan dess föll han först allt längre ifrån en startplats under Diego Simeones ledning, har slitit hårt för att få speltid i Porto och senast varit utlånad till Villarreal utan att göra något vidare avtryck.

Drömmen för Deportivo.supportrarna är att få tillbaka Lucas Pérez men den övergången känns komplicerad. Överlag är det dock ett ganska bra lag som Pepe Mel förfogar över och med rätt flyt kan det mycket väl bli en säsong utan att sitta med hjärtat i halsgropen och oroa sig för potentiell nedflyttning.

Håll koll på: Jag tror Zakaria Bakkali kommer explodera på ena kanten i Deportivo.

***

EIBAR
Förra säsongen: 10:a i La Liga.
Tränare: José Luis Mendilibar.

Jag är den förste att sträcka upp en hand och erkänna hur fel jag hade om Eibar inför förra säsongen. Helt nykomponerat lag och en halvdan tränare som fick mardrömsuppgiften att ersätta Gaizka Garitano. Det kändes som det skulle bära raka vägen ner till Segundan.

Men ack, så fel. Mendilibar har gjort ett fantastiskt jobb i Eibar som var närmare en Europa-plats än att slåss i botten.

Laget är förhållandevis intakt om vi pratar nyckelspelare och har adderats med bland annat Charles i anfallet, mittbacken Paulo Oliveira från Sporting Club (som man lagt en del pengar på) och Atlético-produkten Iván Alejo som nu får chansen på allvar i La Liga efter ett bra år i Alcorcón.

Jag blir sanslöst förvånad om Eibar återupprepar succén och tar en plats på övre halvan, men laget är så pass bra att man bör behålla sin plats i högstadivisionen.

Håll koll på: Kapten Dani García har etablerat sig som en riktigt bra La Liga-mittfältare och för mig är det ett under att ingen större klubb ryckt loss honom.

***

ESPANYOL
Förra säsongen: 8:a i La Liga.
Tränare: Quique Sánchez Flores.

Espanyol fortsätter sin resa mot att etablera sig på den övre halvan. Fjolåret under Quique Sánchez Flores blandade och gav men i slutändan blev det en stark åttondeplats.

Under sommaren klubben framför allt riktat in sig på att knyta till sig Diego López och Pablo Piatti – två nyckelspelare förra säsongen – på permanent basis vilket man också lyckats med. Att därtill värvat tillbaka Sergio García, som hade fem fantastiska år i klubben 2010-15, är kul. Det återstår väl att se vad hans formstatus är efter ett par år utanför Europas gränser. Han har trots allt hunnit bli 34 år nu.

Summa summarum kan vi vänta oss ett Espanyol som spelmässigt bör hålla minst lika hög nivå som förra säsongen. Då var det mycket som var nytt. Nu har QSF fått lugn och ro att jobba ihop det här laget som klart har potential att vara en underdog för en Europa League-plats.

Håll koll på: Pablo Piatti. Den lille store spelaren har äntligen lyft igen efter alla kämpiga år i Valencia. Bäst i laget förra säsongen och en vänsterfot som gett idel poäng.

***
GETAFE
Förra säsongen: 3:a i Segunda División.
Tränare: José Bordalás.

Kvalade upp till La Liga via play off i början av sommaren. Är därmed tillbaka efter en blott ettårig sejour i Segundan. Nu med José Bordalás på tränarbänken som gör La Liga-debut som manager. Hans största merit sedan tidigare är när han överraskande förde Alavés till seger i Segundan 2015/16.

Att man värvat in Vitorino Antunes (fantastisk i Málaga under slutet av deras “storhetstid” med CL-äventyret som kulmen) från Dynamo Kiev och rutinerade Markel Bergara från Real Sociedad är på pappret bra. Störst del av budgeten har dock gått till yngre förmågor. Nye högerbacken Djené (Sint-Triuden) har jag noll koll på men verkar vara en spelare man trott mycket på. Álvaro Jiménez kommer direkt från Real Madrid Castilla, Amath Ndiaye värvas permanent från Atlético Madrid (ynglingen har genomfört delar av försäsongen med A-laget) och en annan fynd-stämplad spelare är Ángel Rodríguez. 32 ligamål på två säsonger i Real Zaragoza är bra och eftersom Jorge Molina (20 ligamål i Getafe förra säsongen) tidigare haft problem med tempot i La Liga kan han bli ett nyttigt tillskott.

På minussidan sticker inga viktiga namn ut. Getafe har rustat väl inför återkomsten.

Håll ögonen på: Francisco Portillo. Den tidigare Málaga-spelaren gjorde det bra på lån i Getafe förra säsongen och det är dags att kreatören lyfter på allvar i La Liga nu.

***

GIRONA
Förra säsongen: 2:a i Segunda División.
Tränare: Pablo Machín.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om en nykomling – i det här fallet så färsk det bara går i och med att Girona för sin första säsong någonsin i högstadivisionen – skakar om hela truppen fullständigt och kommer till spel med ett helt nytt lag jämfört med det som tog laget till La Liga.

Det är långt ifrån alltid som det verkligen är ett framgångsrecept. Samtidigt måste laget spetsas till med både kvalité och framför allt rutin, så att det skulle vara stor omsättning på spelare var förstås väntat. Nu är det fortfarande ett par veckor kvar innan fönstret stänger och det kommer hända betydligt mer, men redan nu har 16 spelare lämnat från förra säsongens trupp. Det är sanslöst många. De flesta har dessutom varit med på den här långa resan Girona har gjort och har varit en stor del av identiteten för klubben. Bara det blir svårt att ersätta, men den sportsliga ledningen har gått helt på prestationer och de sportsliga aspekterna och därefter gjort en bedömning.

Vad man har fått in? Gorka Iraizoz är synonymt med rutin efter alla sina år i Athletic Club. Carles Planas (fostrad i La Masía, kommer gratis från Celta Vigo) är den förste i det jag tror kommer bli en hel klan av tidigare FC Barcelona-spelare. Marc Muniesa den senaste i ordningen från Stoke City. Kanske Sergi Samper står näst på tur?

Därtill har också fyra spelare kommit från samarbetsklubben Manchester City (som man för övrigt slog i sista genrepet inför ligastarten). Högerbacken Pablo Maffeo som var på plats i Girona redan i fjol, innermittfältarna Douglas Luiz och Aleix García samt yttern Marlos Moreno (förra säsongen i Deportivo La Coruña).

Det är praktiskt taget omöjligt att spekulera här. Framför allt innan en trupp är helt satt. Men det kommer bli ett väldigt häftigt år för FC Girona på alla sätt och som i ständigt underdog-läge tror jag inte laget blir enkelt att knäcka.

Håll koll på: Valencia-produkten Portu fick aldrig riktigt chansen på Mestalla och har i stället gått vägen via först Albacete och från förra sommaren Girona. Nu intar han La Liga och han gör det som en given nyckelfigur på Pablo Machíns mittfält.

Publicerad 2017-08-16 kl 15:22

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto