Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

39v

"Atleti-Barça kommer inte vara en del av ett politiskt rally"

Twitter: @pinthorp

Det har varit ett par omtumlade veckor i Spanien och framtiden präglas av ovisshet. När till och med en spelare som Andrés Iniesta, sällan den som pratar i onödan, gått ut och uttryckt sin önskan om en “dialog mellan de politiska lägren” för att alla ska kunna leva fredligt förstår man att det har gått för långt.

Fotbollen har alltid varit ett stort symbolvärde även ur en politisk aspekt i Spanien och så även under landslagsuppehållet. Men nu till helgen drar ligaspelet igång igen och det klart att saker och ting kommer göra sig påminda.

På lördag väntar Atlético Madrid-Barcelona på Wanda Metropolitano. Säsongens tyngsta match i Spanien så här långt. Atléticos inte helt ostökiga supportergrupp Frente Atleti vill att hela Metropolitano ska fyllas med spanska flaggor.

Atléticos président Enrique Cerezo har tonat ned det hela och hävdar att i det här fallet hänger ingen politiken och fotbollen ihop.

“Det här kommer enbart bli en sportslig tillställning för familj och vänner, ingen kommer ansluta till ett politiskt rally eller någon demonstration. Våra fans vet att fotboll och politik är olika frågor, och som klubb fokuserar vi enbart på det sportsliga. När vi vann ligatiteln på Camp Nou för tre år sedan applåderade hela arenan vår prestation och det kommer vi inte glömma”.

Det enda vi med största sannolikhet kan konstatera inför matchen är att Gerard Piqué kommer vara lika omtyckt på Metropolitano som på landslagets träningar.

***

Om vi enbart fokuserar på matchen så är det förstås en nyckelmatch för toppstriden. Barcelona har sju raka segrar, en tämligen smickrande målskillnad på +21 och har bara släppt in två mål. Det mesta har gått Barças väg rent spelmässigt, trots lite skavanker.

Skulle laget vinna på Metropolitano rycker man nödvändigtvis inte ifrån Sevilla och Valencia, men skapar en rejäl lucka till Atlético som tillsammans med Real Madrid fortfarande är de tyngsta utmanarna.

Två stora frågor inför matchen är vem som kommer spela bredvid Antoine Griezmann (som gjort mål i samtliga tre matcher som hittills spelats på Metropolitano) i Atlético, och vem som tar anfallspositionen till höger i Barça.

Mina gissningar: Ángel Correa och Denis Suárez. Två spelare som imponerat under hösten och borde gå före konkurrenterna i nuläget.

***

Jag ser nästan lika mycket fram emot Real Betis-Valencia som mot lördagens storfight. Även om Marcelino-Valencia har börjat se stabila ut bakåt skulle det inte förvåna mig det minsta om vi bjöds på ett målkalas av stora mått på Benito Villamarín på söndag.

De kanske två mest underhållande lagen under säsongsinledningen ställs öga mot öga och båda har praktiserat en väldigt attraktiv fotboll för den som gillar intensitet, fart och fläkt.

Sannerligen viktig match för båda lagen dessutom. Eftersom att Atlético och Barça möts, samtidigt som Athletic-Sevilla spelas tidigt under lördagen, kommer många av topplagen tappa poäng. Seger för Betis eller Valencia hade betytt att man på allvar hakar på där uppe i toppskiktet.

Publicerad 2017-10-13 kl 14:24

Senaste tweets

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER