POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Nu blossar diskussionen om videoanalysdomare upp

Twitter: @pinthorp

Vi kan väl lika gärna inleda med den stora snackisen efter Valencia-Barcelona i går och det faktum att Barça blev rånat på ett ledningsmål i den första halvleken. En stor målvaktstavla från Neto som parerar ett liknande avslut i sömnen normalt sett, men som nu styrde Leo Messis skott över egen mållinje. Det var klart och tydligt. Alla såg det. Förutom domarteamet.

De har bett om ursäkt i efterhand och sträckt upp handen och förklarat misstaget.

Men det påverkade givetvis hela matchbilden – och vem vet vad när säsongen summeras i maj. Framför allt gör det att diskussionen om VAR (Video Assistent Referee) blossar upp på nytt.

La Liga-presidenten Javier Tebas har redan deklarerat att VAR, som redan används i flera av de andra stora ligorna, kommer träda i kraft i Spanien men det är inte per definition klargjort exakt hur, mer än att det kommer inledas nästa säsong.

Det råder en klar dikotomi både i Spanien liksom i hela fotbollsvärlden kring VAR. Ett läger är för, ett läger är emot. “Den mänskliga faktorn försvinner”, brukar vara det vanligaste argumentet för emot-sidan. Men det existerar tydliga exempel från de senaste säsongerna där VAR tvivelaktigt hade varit till hjälp för att få saker och ting korrekt i La Liga. Precis som gårdagens bortdömda mål på Mestalla.

Det blir intressant att se hur allt kommer realiseras men säkert är att det här inte kommer göra processen långsammare att nå ett resultat som redan finns i många andra stora ligor.

***

Matchen då? Underhållande, möjligen. Men otroligt slarvig. Den hade olika skepnader och det var varken ett Valencia som levde upp till de förvisso otroligt höga förväntningarna som helhet över 90 minuter eller ett Barça som visade mästarklass.

Det som ändå är imponerande med båda lagen är sättet att komma tillbaka. Valencia var klart pressat i första halvlek och hade förvisso flyt att inte vara i underläge i och med Messis bortdömda mål. Men den uppryckningen man gör till halvlek nummer två var en klar kontrast.

Nog var det ett litet mandomsprov för Gonçalo Guedes som varit ligans kanske mest hypade spelare den här hösten, och det var också portugisen som började trumma på längs sin vänsterkant under den andra halvleken och såg till att Valencia på allvar kom in i matchen. Mycket riktigt var han också djupt delaktig i 1-0-målet där han precist lirade ut till en överlappande José Gayá (A-landslaget måste knacka på hans dörr snart) som hittade in till Rodrigo Moreno framför mål.

Det har redan sagts men jäklar vad han är på riktigt, Guedes. Fantastisk spelartyp som numera inte kommer fram lika mycket som förr. Det känns som att han är mer impulsiv i sitt agerande än teoretiskt lagd. Något som ofta blir väldigt underhållande. Tyvärr, för Valencias del, skadade han sig på köpet och kan bli borta upp emot en månad. Extremt tungt för laget men en chans för framför allt Andreas Pereira att ta mer plats.

Det är Leo Messi och Guedes som varit bäst i La Liga den här hösten. I alla fall räknat till offensiv direktion. Till slut var de också till stor del tungan på varsin våg i går.

När Barça jagade kvitteringsmål i andra var det Messi man vände sig till för att få svar och som hela säsongen levererade han det som krävdes. En magnifik passning till Jordi Alba och 1-1-målet var på plats.

Ett resultat som helhet känns rättvist. En fotbollsmatch som var underhållande men med två lag man faktiskt kunde förväntat sig ännu mer av.

Ur ett ligaperspektiv med toppstriden som primärt fokus var det förstås kul att Barça inte vann och sprang ifrån. Så sett hade en Valencia-trea spetsat till allt rejält. Men då hade det också tagit hus i helvete i Katalonien med tanke på det bortdömda målet.

En poäng vardera var i alla fall ingen förlust för någon av lagen. Allting lever i högsta grad.

***

Hörni!

Thomas Vermaelen spelar fortfarande i Barcelona, om någon hade glömt det.

Han gjorde första La Liga-framträdandet på 624 dagar. Det kan vara den klaraste fyran i en mittbackshierarki som någonsin existerat. Inte ens Daniele Bonera kan konkurrera ut Vermaelen på den punkten.

***

Väldigt fint att se Rodrigo hylla den forne Valencia-presidenten Jaume Ortí (satt på posten när klubben vann dubbeln 2004) med sin målgest.

Anfallarens statusstegring i Valencia den här hösten är enorm.

***

Gatan vilket viktigt mål Cristiano Ronaldo gjorde som i slutändan gav Real Madrid segern mot Málaga. Men han hade nog hellre gjort det på ett mer distinkt sätt. Många missade målchanser, bränd straff och ett kroppsspråk som sannerligen inte uttrycker harmoni.

Däremot tror jag målet, trots att det var en egen straffretur, ändå gav någonting för portugisen. Det handlar ändå om att göra mål och vinna matcher.

***

Éver Banega spelar för jäkla fin fotboll för tillfället. En av de mest underskattade mittfältarna i La Ligas historia. Åtminstone under modern tid.

Har alltid varit en av de absolut bästa när han spelar på topp. Såväl i Valencia som nu i Sevilla.

***

Klassisk ketchup-effekt hos Antoine Griezmann?

Spräckte två månaders måltorka i CL tidigare förra veckan med ett drömmål. Följde upp med två nya kassar mot Levante där hela Atléticos offensiv verkar återuppstått från de döda.

Och framför allt har Kévin Gameiro demonstrerat de senaste matcherna att det är han och ingen annan som för tillfället bör agera nia i startelvan.

Publicerad 2017-11-27 kl 12:00

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå