Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Det perfekta alternativet för John Guidetti i januari

Twitter: @pinthorp

Det var inte i går jag kommenterade en match innehållande ett spanskt lag. Ganska på dagen tre år sedan faktiskt. Därför kändes det förstås extra kul att få göra semifinalen i klubblags-VM mellan Al Jazira-Real Madrid under onsdagskvällen.

Det var faktiskt Real Madrid jag kommenterade den där höstdagen för tre år sedan också. Då var det returmötet med Cornellà i Copa del Reys sextondelsfinal. En match där Chicharito, James Rodríguez och Asier Illarramendi spelade. Hur antikt känns inte det?

Även Raphaël Varane, Nacho och Isco startade den matchen. Samtliga fanns också med i den uppställningen som tog sig an Al Jazira i en ganska märklig match. Madrid avlossade över 30 skott men hade förtvivlat svårt att hitta rätt, framför allt i den första halvleken då hemmakeepern Ali Khaseif bokstavligen var en levande vägg. Trist för hans del att en skada tvingade honom av planen i andra, och därefter kom också Real Madrids mål.

Cristiano Ronaldo gjorde sin vana trogen mål i sammanhanget (jag vet inte om han själv ens kommer notera det, men med sex fullträffar är han bäste målskytt genom tiderna i klubblags-VM) och avgörandet stod Gareth Bale för. Walesaren har inte lirat sedan slutet på september och säga vad man vill om hans helhetsinsatser i Real Madrid så har hans poängproduktion ändå visat grön flagg konstant.

Och när både Cristiano och Benz saknat skärpa framför mål den här hösten har Bales frånvaro lyst starkare än någonsin. Kanske någon symboliskt då när Benzema – till publikens busvisslingar – fick lämna planen efter 81 minuter och säkert fem bra målchanser brända och Bale i stället gjorde 2-1 i sin första minut på banan.

Real Madrid avancerar förstås välförtjänt till final. Den här matchen borde inte ha avgjorts så sent men det viktigaste var inte att vinna stort utan att som det heter göra jobbet.

Karim Benzema kommer undan lite väl lätt med att “vara den enda nian av den karaktären” i Madrid tycker jag. Det är må hända orättvist att jämföra honom med Borja Mayoral, men det är ingen vild gissning att en skadefri Gareth Bale faktiskt går före i anfallshierarkin om målen inte börjar trilla in för fransosen.

***

Det har varit en hel del snack om John Guidetti i spansk media de senaste dagarna. Både från andalusiskt, galiciskt och valencianskt håll.

Som de senaste rapporterna säger verkar det som att Maxi Gómez blir kvar i Celta Vigo. Klubben har fått bud på anfallaren från kinesiskt håll men de verkar inte beredda att betala de 20 miljoner euro som Celta kräver. Om Gómez blir kvar, som det i nuläget pekar på, lär Guidetti lämna.

Uruguayanens formkurva har förvisso dalat de senaste veckorna men totalt sett har han varit en lyckad investering för Celta och i nuläget går han klart fört Guidetti i hierarkin där Iago Aspas givetvis är ohotad anfallsetta.

Vad skulle då vara en bra destination för Guidetti? Det är flera spanska klubbar som är intresserade och av allt att döma från hans tidigare uttalanden stannar han gärna kvar i La Liga. Men det viktigaste för svenskens del den kommande våren blir förstås speltid då han har VM i sikte.

De klubbar som är intresserade är Levante, Deportivo Alavés och Real Betis. I Levante är det ingen av de naturliga anfallsspelarna som alls levererat under hösten och när det dessutom talas om att Enes Ünal återvänder till Villarreal i januari känns det ännu mer rimligt med förstärkning. Här tror jag Guidetti skulle ta klivet rakt in i startelvan.

I Alavés hade konkurrensen blivit tuffare med Christian Santos och Munir El Haddadi (utan att någon för den delen imponerat så det förslår). Detsamma gäller givetvis i Real Betis. Att Antonio Sanabria kan bli borta länge på grund av skada är en faktor att Sevilla-klubben behöver ge sig ut på marknaden, men Rubén Castro återvänder “hem” och Sergio León har en väldigt fin höst i ryggen.

Det finns inte heller samma lugn och ro i den klubben om man jämför med framför allt Levante.

Jag skulle säga att Valencia-klubben vore ett alldeles utomordentligt alternativ för John Guidetti. Onda Deportivo Valencia pratade om det i sin podcast under onsdagen och lösningen känns inte omöjlig.

I det här läget är jag övertygad om att Guidetti själv inte värdesätter lagets tabellplacering eller generella status lika högt som han kanske hade gjort om andra omständigheter rådde. I Levante har han störst chans att få spela och dessutom kliva in med viss stjärnstatus. Vi vet alla hur mycket han gillar att axla en sådan roll. Och hur mycket han själv kan lyfta under stort ansvar.

Publicerad 2017-12-13 kl 22:40

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons