Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Real Madrid-rekord och Las Palmas-kaos

Twitter: @pinthorp

Ny Real Madrid-titel, nytt Cristiano-mål och nytt rekord i hamn.

Säga vad man vill om Madrids ligaform den här hösten, men summerar vi 2017 är det ändå ganska bra. Det blev till slut, även om det satt ganska långt inne, seger i klubblags-VM efter finaltriumf mot Gremio. Det var Real Madrids femte titel under kalenderåret vilket faktiskt aldrig har hänt förut. Ytterligare en liten guldstjärna på Zinedine Zidanes cv och ytterligare en mening i klubbens långa historiebok.

Madrid blev också första klubb att kamma hem klubblags-VM två år i följd. Men det är väl ett form av rekord som passerar utan att höja någons ögonbryn nämnvärt.

Som följd av klubblags-VM har Reals ligamatch mot Leganés blivit uppskjuten. Fullt fokus sedan hemkomsten från Abu Dhabi ligger på lördagens El Clásico. En match som sannerligen kommer avgöra mycket. Barcelona-seger och Real Madrid kan skifta ligafokus mot enbart cup- och CL-fokus efter nyår. Det är i alla fall känslan.

***

Jag vet inte hur stora växlar vi ska dra av Barcelonas seger mot Deportivo La Coruña under söndagskvällen eftersom Depor lämnat en hel del att önska under hösten. Men oavsett vilket var det en match som helt adekvat hade kunnat slutat 10-0. Leo Messi var bäst på planen och hade tre bollar i virket och hann missa en straff men lyckades aldrig pricka in sig i målprotokollet. I stället gjorde Luis Suárez, som sett något vassare ut de senaste veckorna, och höstens succéman Paulinho två var.

Barcelona visade mästerklass från start till mål och fortsätter ånga på. Mitt i allt politiskt kaos, Neymar-gate och en framtid som bara är ett stort frågetecken har den här hösten varit en sportslig jätteframgång. Trots en sargad trupp går laget mot ett nytt år som på förhand har välkrattade förutsättningar för att innehålla stora triumfer.

Man gjorde åtminstone ett ryck i ligaspelet efter att Valencia förlorat andra raka bortamatchen. Nu har man sex poäng ned till Atlético som är ny tabelltvåa och som sagt, El Clásico-seger den 23 december skulle innebära ett rejält guldryck.

***

Mest kaos den här hösten har det ändå varit i Las Palmas. Hur ska klubben ha det på tränarposten egentligen? Finns någon strategi överhuvudtaget? Någon långsiktighet?

Inför säsongen skrev jag att Las Palmas nog hade sin bästa offensiv på hela 2000-talet. Vilket man hade. Addera en redan stark uppställning med Loïc Remy, Jonathan Calleri och hemmasonen Vitolo och kanariegänget kändes som ett tillräckligt starkt lag för att nosa på en topp åtta-placering.

Men icke.

Det där jobbet ska ju göras på planen också.

Laget var på väg mot en rejäl vändpunkt i helgen efter en på det hela taget ganska usel match mot Espanyol (som också hade behövt en vändpunkt). Det blev till slut två väldigt besvikna lag i en 2-2-batalj. Espanyol ledde med tio minuter kvar då Las Palmas först reducerade, innan Remy kvitterade på tilläggstid. Därefter fick Jonathan Viera chansen att fullborda vändningen från straffpunkten men brände.

Det symboliserar nånstans Las Palmas säsong. Nog finns det skicklighet och en stor dos av kvalité, men det där sista lilla har saknats hela hösten.

Man vill ju bara se Paco Jémez i Las Palmas illa kvickt med allt vad det innebär. Ett rykte som har bubblat upp på slutet är att Fernnado Hierro, som precis fått jobb i förbundet, är aktuell för uppdraget. Det är prekära tider i klubben och president Miguel Ángel Ramírez har det hett om öronen. Senast vände sig delar av fansen emot honom och krävde hans avgång.

Som BeIN Sports-journalisten David Cartlidge skrev så träffsäkert i går är det oftast tränaren som får gå när presidenten blir pressad på det sättet. Problemet i Las Palmas? De har ingen tränare, eftersom Paquito bara gått in som “caretaker”.

***

Häftig inramning i baskderbyt på San Mamés i helgen men som på många andra arenor blev det målsnålt. Ja, inget alls. Real Sociedad klart mest tillfreds med den poängen och Athletic fortsätter spela okej utan att lyfta till de höjderna många förväntar sig.

Uppe i Vigo blev det ett mål när Villarreal åkte och samlade på sig alla tre poäng. Pablo Fornals gjorde sitt första mål i den gula tröjan sedan flytten från Málaga och firade som om han gjorde sitt första mål i livet.

Håll koll på den killen. Jag gillar vad jag ser och det är någonting i drivet och touchen som åtminstone tilltalar mig väldigt mycket. Min gissning är att Fornals nästa destination är en större klubb.

Publicerad 2017-12-18 kl 17:59

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons