POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

En plats ledig i Spaniens VM-premiärelva

Twitter: @pinthorp

Ett 1-1-resultat borta mot regerande världsmästaren Tyskland följdes upp med en totalkross hemma i Spanien där Argentina sopades undan i den första officiella landskampen på Metrolpolitano.

Det är farligt att dra på för stora växlar när det handlar om träningsmatcher. Men Julen Lopeteguis gäng har inte spelat bra i en, två eller tre matcher. Det spanska laget har varit suveränt över tid och egentligen aldrig riktigt dalat. Det finns en otrolig trygghet i spelet och med VM-premiären allt närmare känns det också allt tydligare vilka spelare som kommer prioriteras.

Som jag ser det, förutsatt att inga nyckelspelare går sönder de kommande två månaderna, finns det bara en öppen plats i Lopeteguis startelva. En offensiv mittfältsplats där väldigt många namn gör upp.

Vi gavs en hint om en VM-premiärelva i 6-1-viktorian mot Argentina. David de Gea kommer vakta målet. Dani Carvajal och Jordi Alba kommer ta ytterbackspositionerna, Sergio Ramos och Gerard Piqué bilda mittlås. I Sergio Busquets skadefrånvaro spelade Koke, Thiago, Isco, Andrés Iniesta & Marco Asensio på mittfältet med Diego Costa som ensam anfallsspets.

Busquets ska givetvis in i den där elvan. Och som läget är nu lär det bli Real Madrid-gunstlingen Asensio som får flytta på sig. Inte för att de i grund och botten konkurrerar om samma position, men för att någon av de andra – grundtipset Iniesta – helt enkelt flyter upp en position något högre upp i banan medan Busq kliver in som defensivt ankare.

Däremot är det långt ifrån givet att Asensio får flytta på sig. Mycket handlar om dagsform. Thiagos skadehistorik talar knappast för honom men är han åtminstone nära hundra procent kommer han spela. Dessutom är han en tydlig Lopetegui-favorit sedan U21-tiden. Där han var kanske den mest bärande spelaren av alla i många år.

Eftersom just Portugal, den på förhand största utmanaren till gruppsegern, väntar redan i VM-premiären bör även ett namn som Saúl Ñíguez lyftas in i diskussionen. Atléticos rivjärn, som är stark i duellspelet, bra i luftrummet och har ett helt annat rörelsemönster utan boll utmanar definitivt även han om en startplats. Inte minst mot Portugal.

Övriga tio känns i nuläget dock givna. Jag har ofantligt svårt att se Iago Aspas, Rodrigo Moreno eller Álvaro Morata faktiskt peta Diego Costa som spjutspets. I sådana fall tror jag Lopetegui använder sig av en “falsk nia” och spelar Isco i den rollen. Det fungerade hur bra som helst de gånger det praktiserades i kvalet.

Isco för övrigt med tre mål i matchen mot Argentina. Kanske den offensivt bäste under hela kvalet och står nu på tio landslagsmål på 27 framträdanden. Citatet “i landslaget känner jag mig mer levande med tränarens förtroende” efter Argentina-fighten kan inte ses som något annat än en liten armbåge i sidan på Zinedine Zidane.

***

Desto fler platser, om än tämligen få, sett till hela 23-mannatruppen som Lopetegui skall plocka ut om ett par månader. Mycket kan hända fram tills dess och mycket kommer handla om dagsform.

Jag har svårt att se några större överraskningar eller spelare som ännu inte presenterat sig i landslagst. Nu har ju såväl Dani Parejo, Maros Alonso som Rodrigo Hernández även hunnit debutera.

“La Roja” visar sannerligen god form inför VM.

Publicerad 2018-03-29 kl 15:15

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto