Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
30v

200 Atlético-nollor och sjätte titeln under Simeone

Twitter: @pinthorp

Sex titlar. 233 segrar. 200 hållna nollor.

Atlético Madrid under Diego Simeone är så vansinnigt imponerande.

Tänk om någon hade kollat i kikaren och förutspått det när Gregorio Manzano fick foten den där kalla vinterdagen och en relativt oprövad Simeone klev in genom porten för att ta över en spretig spelargrupp. Han snickrade ihop ett av de ramstarkaste lagbyggen som någonsin existerat. Han förändrade träningsstrukturen och började med det viktigaste: en bra grund.

Det syntes redan på 0-0-resultatet på La Rosaleda i Simeones första match som tränare. Det skulle byggas bakifrån. Sedan ta det steg för steg.

Nu står han här några år senare med ännu en titel på sitt cv och 200 matcher utan insläppt mål. Det är ett nästan osannolikt bra facit.

Det blev ännu en nolla i finalen mot Marseille. Jan Oblak fick vinna sin första stora titel. Antoine Griezmann likaså, vilket syntes ganska tydligt på fransmannens firande efteråt.

Från en ganska jämn första halvlek bytte matchen skepnad i andra. Förvisso mycket tack vare Atléticos tidiga 2-0-mål, men det kändes från minut 45 som att hela laget hade trampat i nästa växel. Inte ens efter Griezmanns andra balja backades det hem särskilt mycket. Atleti ångade på och visade att det skiljde ett par nivåer mellan lagen.

Om avslutet var filmiskt i och med Fernando Torres inhopp i slutminuten tycker jag det var lika Hollywood-författat att Gabi fick trycka dit 3-0-bollen. Kapten, 34 bast, en underskattat slitvarg som varit med på hela den här långa resan och alltid varit Simeones förlängda arm ute på planen.

Vi får se vad som händer med Gabi i framtiden, men han har successivt slussats ut ur startelvan – eller det är snarare kvalitén på Saúl & Thomas som varit svår att förbise – under säsongen och min känsla är att det här kan ha varit den sista riktigt stora matchen som mittfältaren lirade från start. En assist, ett mål och en ny titel. En okej match att komma ihåg.

Generellt blir det en intressant sommar för Madrid-klubben. Vad händer egentligen med Oblak? Sticker Griezmann och i sådana fall till vilken klubb?

Stommen kommer oavsett vilket behållas och det är därifrån Atleti, precis som de senaste sex åren, får fortsätta bygga vidare.

Slutligen. I tolv av de senaste 18 europeiska finalerna har segraren varit från Spanien. Flera gånger har finalmotståndet också varit spanskt.

Publicerad 2018-05-17 kl 18:32

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons