Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Det finns bara en utmanare kvar för Barcelona

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

12 omgångar kvar. Således 36 poäng att spela om.

Kan en guldstrid verkligen vara avgjord då? Det skiljer trots allt “bara” sju poäng mellan serieledande Barcelona och jagande Atlético. Och då har lagen inte mött varandra en andra gång än. En match som förvisso spelas på Camp Nou.

Oavsett om det blåröda lägret inte ska ropa hej och börja svinga sina halsdukar på Canaletes ännu så förblir Barcelona ändå jättefavorit att ta hem ligatiteln. Ernesto Valverdes gäng har varit det jämnaste laget, har klart högst toppar och flest spetsspelare som kliver fram när spelet inte fungerar hundraprocentigt.

ANNONS

Dessutom är majoriteten av de “tuffaste” bortamatcherna – på pappret alltså – avklarade. Barça vann på Sánchez Pizjuán häromveckan. I lördags besegrades Real Madrid på Santiago Bernabéu. Vad ska egentligen stoppa Barcelona från ännu en ligatitel när den typen av utmaningar lyckas avstyras?

Det kart Barça lär tappa någon poäng här och där. Men laget har redan haft sin dipp och jag tror inte prestationerna kommer dala mer under resterande del av säsongen. Möjligen att motivationsfaktorn kan spela in, att truppen redan ser ligatiteln som rodd i hamn. Här blir det tränarens uppgift att hålla lirarna i skick. I sådana fall tror jag att det snudd på kommer krävas att Atlético går rent – och definitivt vinner på Camp Nou – för att göra det här till en guldstrid.

***

Det är för övrigt helt galet imponerande att Barcelona vinner två matcher samma vecka på Santiago Bernabéu.

ANNONS

Spontana känslan är att det är en unik skara av få lag som har lyckats med det tidigare.

***

Om Barcelona gäller som storfavorit till titeln så finns det i alla fall placeringar både i toppskiktet och i botten som med all säkerhet kommer bidra till spänning hela säsongen ut.

Sevillas helt fasansfulla ras – fyra förluster och en oavgjord på fem senaste – verkar sakna botten. Laget sjunker allt längre ned i tabellen. Vi bör komma ihåg att Sevilla var tabelltvåa ganska sent i höstas. Nu är laget sexa, bara en poäng före såväl Valencia som grannen Betis, och har den senaste veckan sprungits förbi av både Getafe och Alavés.

Den här helgen förlorade Sevilla borta mot ligans sämsta lag Huesca (som förvisso sett bättre ut på den här sidan nyår och bara är några poäng från säker mark nu). Det som i höstas såg ut att vara på väg mot en historisk säsong har i stället blivit en total katastrof. Nu har Sevilla bjudit in de förutspådda konkurrenterna kring en CL-plats och åtminstone Getafe bör tas på största allvar.

ANNONS

Alavés då? Vann ju ändå borta mot Villarreal, tänker ni. Jaja, Abelardos taktiska fotboll där Jony och januari-nyförvärvet Takashi Inui får styra offensiven från sina kantpositioner kommer fortsätta ta en del viktiga poäng. Men jag tror snarare det handlar om hur lagen i samma tabellregion presterar under sista tredjedelen av säsongen. Europa-platser är Sevillas, Valencias, Athletics & Betis att förlora mer än Alavés att vinna.

***

Vilken fest det var på Valencias gator natten till fredag.

Första finalen på elva år. Den gången var det David Villa, David Silva & Juan Mata som idoliserades. I dag heter Valencias hjältar Rodrigo Moreno, Dani Parejo & Kevin Gameiro.

Rodrigo (som för övrigt gjorde ett drömmål i helgens ligaseger mot Athletic) gjorde det avgörande målet i cupreturen mot Betis. Förvisso av enklare sorten, i mångt och mycket liknande hans tre mål i kvartsfinalen mot Getafe, också det hemma på Mestalla.

ANNONS

Men det gäller ju att vara där. På rätt plats vid rätt tillfälle.

Och trots en besvikelse till säsong som helhet från Rodrigos sida, i alla fall jämfört med förra då han gjorde totalt 19 mål, har han lyckats vända det både för egen del och för lagets del. Hans viktiga fullträffar väger upp bristen på regelbundet målskytte.

Just nu är det ingen som riktigt orkar bry sig om att Rodrigo varit antingen för anonym eller bränt för många målchanser. Han har skjutit Valencia till första finalen på elva år. I helgen gjorde han ett drömmål på Mestalla. Laget är bara en pinne bakom Sevilla. Vidare i Europa League.

Det kan summeringsvis bli en ganska bra säsong för Valencia trots allt.

***

Valladolid och Rayo Vallecano är ligans två sämsta lag nu. Att Pucela ramlar allt närmare en nedflyttningsplats förvånar inte alls. Allt annat än att Valladolid faktiskt åker ur borde belönas med en stor eloge.

ANNONS

Rayo däremot har en högre nivå men hamnar i en djup svacka. Rayo ska dock aldrig räknas bort. Prototypen av ett lag vars motivation slår klass när bara några omgångar återstår. De kommer ställa till det för många lag när de som mest behöver ta poäng.

***

Álvaro Morata ser brännhet ut i Atlético så här långt. Två nya baljor i helgen.

***

Leganés-Levante summerar omgång 26 i kväll. Det ni!

Publicerad 2019-03-04 14:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto