Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Zidanes återkomst, ett slakt Atlético och en genomskärare som tystade en hel arena

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Sedan förra inlägget har Zinedine Zidane återvänt till Real Madrid, huvudstadsrivalen Atlético har gett rädsla ett nytt ansikte, Leo Messi har gjort poäng 52, 53, 54 & 55 den här säsongen, Valencia har krånglat sig vidare i Europa League, Sevilla har fullbordat sin fiaskomånad och jag har sett Rober Ibáñez leverera säsongens genomskärare och tysta hela La Rosaleda på köpet.

Det här hade kunnat bli det längsta blogginlägget jag någonsin skrivit. Men mycket har redan evaluerats och jag lovar att det inte ska bli för mycket kaka på kaka. Några saker är däremot omöjliga att inte ta upp.

Så låt börja med det största, och i alla fall för mig personligen, oerhört chockerande beskedet att Zidane återvänder som huvudtränare till Madrid. Jag tycker det säger oerhört mycket om vilka känslor han hyser för klubben. Han lämnade i ett läge då han inte kunde ta laget till högre nivåer. Ett lag som han uppenbart hade genomskådat som på nedgående. Ett lag som också har blottats rejält sedan han lämnade.

ANNONS

Men nu står han inför sin kanske tuffaste uppgift någonsin som tränare och kraven kommer vara lika stora som tidigare. Möjligen finns det en annan tålmodighet när det gäller Zidane. Han kommer inte få foten efter en dålig månad. Något som kommer vara vitalt för att det här ska bära på sikt.

Nu börjar en ny era. Det pratas om astronomiska summor som fransmannen har till sitt förfogande när det gäller rekryteringar – en process han dessutom ska vara högst delaktig i. Många Madrid-baserade journalister menar att en av anledningarna att Zidane inte ville fortsätta förra sommaren var den uteblivna satsningen. Han förstod att ingenting är självspelande och att alla lag behöver förnyas. Ännu mer om stjärnor – i det Real Madrids fall den största av alla – försvinner.

Och första värvningen är redan i hamn. Till sommaren ansluter Portos hyllade Éder Militão. Den brasilianske landslagsförsvararen har precis fyllt 21 och har kritat ett sexårskontrakt. Han är den mittförsvarare som tillsammans med Matthijs de Ligt (Ajax) haft mest hype runt sig den här säsongen.

ANNONS

En annan intressant grej är att Zidane inte verkar villig att göra sig av med Marcelo. Kan han få brassen att dansa en sista vår?

Framför allt är det i offensiv riktning det blir som mest intressant att se förändringarna. Gareth Bale lär försvinna. Vad händer med Karim Benzema? Får Isco en ny roll? Ska mittfältstrion med Casemiro, Luka Modric och Toni Kroos splittras?

Ett par anfallsnamn av större varumärke kommer träda in på Santiago Bernabéus matta i den vita tröjan. Det är det enda vi kan slå fast.

Trots att den sportsliga säsongen är “över” i Real Madrid känns det mer spänt och intressant än på länge.

***

När jag intervjuade Alingsås HK:s vänstersexa Andreas Berg i handbollsligan häromdagen, så uttryckte han sig oerhört uppfriskande och ärligt när han besviket satte ord på sina känslor.

ANNONS

Han sa bland annat att hans lag “agerade helt slakt”. Udda men ändå adekvat. Något som också passar väldigt väl in på Atléticos agerande i CL-returen på Allianz Stadium.

Hur löd egentligen planen? Atleti spelade varken bra försvarsspel eller anfallsspel. Definitivt inte det sistnämnda. Men inte heller något defensivt agerande som gav ett stabilt intryck. Det var förvisso ultradefensivt från första sekunden och det förvånade nog ingen. Men till och med för att vara Atlético Madrid kändes det som att hela laget sjönk ner i knät på sig själv och aldrig kom in i matchen.

Bortsett från en okej tiominutersperiod i slutet av första halvlek där Atlético ändå kunde vila en del med bollen fanns det inte ett tillfälle under matchen där känslan var att Madrid-laget skulle kliva av som vinnare.

ANNONS

Max Allegri vann den taktiska kampen mot Diego Simeone. Framför allt saknades också en reaktion från Atlético. Den kom aldrig. Och Simeones byten var direkt misslyckade.

På ett par veckor gick båda de stora Madrid-klubbarnas drömmar om titlar i slutet av säsongen slitits sönder. Nu får de ta säsongen i hamn och börja förbereda inför nästa.

***

Aprorå reaktion så var det väl givet att Leo Messi skulle replikera efter Cristiano Ronaldos show i Turin?

Två mål och två assist från argentinaren när Barça slog Lyon med 5-1. Han har nu gjort 55 poäng den här säsongen.

Det innebär också att Messi gjort minst 35 mål i elva säsonger i rad. Det är fanimig ett sjukt facit.

***

Ingen blir klok på säsongens Valencia.

Fortfarande chans på två titlar. Copa-final väntar i maj mot Barcelona. Och efter att ha krånglat sig förbi Krasnodar så är Europa League-finalen bara fyra matcher bort.

ANNONS

Hur svajigt det må ha sett ut under stora delar av säsongen är Valencia trots allt ett oerhört svårslaget lag. Det brukar inte vara en nackdel i cupspel.

Men ska det bli ytterligare en final kommer det krävas bättre insatser.

***

Gerard Moreno-liket lever!

***

Ni missade väl inte Rober Ibáñez assist för Osasuna mot Málaga?

Jag må ha suttit i perfekt vinkel på La Rosaleda för att bli helt hänförd av passningen som inte bara skar igenom Málaga-försvaret utan också tystade en arena på ett sällsynt sätt. Det hade varit sådan härlig atmosfär. Málaga-fansen kände segervittring och hade en 1-0-ledning i paus.

Men efter en bedrövlig start på andra halvlek – där det bör sägas att Osasuna uppträdde helt annorlunda och hade flyttat fram i sina positioner rejält – tappade Málaga allt initiativ. Det fanns ingen som tog tag i det samtidigt som Osasuna bara blev allt starkare.

ANNONS

Ytterligare ett fint mål senare så hade Pamplona-laget roffat åt sig hela trepoängaren och rest tillbaka till norra Spanien som serieledare i Segundan.

Osasunas andra halvlek var mäkta imponerade. Känslan är att truppen som Jagoba Arrasate förfogar över inte hade gjort bort sig i La Liga för tillfället. Det är många kvalitativa spelare, där den offensiva mittfältstrion med Roberto Torres, Rubén García och Rober Ibáñez sticker ut allra mest.

Men det är tight där uppe i toppen och lär så vara hela vägen in i mål.

Málaga då? Laget är fortsatt med i toppstriden, även om vägen till direktavancemang blev något krokigare i och med nollpoängaren i måndags. Det jag ändå gillar är att klubben lyckats få upp intresset kring laget igen. Fler människor tar sig till La Rosaleda den här säsongen än förra.

Málaga behöver ett lag i La Liga – La Liga behöver ett lag i Málaga.

ANNONS
Publicerad 2019-03-15 00:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto