Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Det nya Spanien klar favorit i EM-kvalet

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Spanien går, liksom Sverige, in i EM-kvalspelet i morgon lördag. Det finns väl ingen som inte utropar La Selección som storfavorit i en grupp där Blågult, Norge och Rumänien får ses som de största utmanarna på förhand.

Lite känns det också som starten för “det nya” Spanien. Luis Enrique har förvisso haft en hel höst på sig att testa spelare och göra blandade resultat i Nations League, men nu är det ännu mer på riktigt.

David Silva, Andrés Iniesta & Gerard Piqué pensionerade sig samtliga från landslagsfotbollen efter förra årets VM-debacle. Nu är det väldigt tydligt att Sergio Ramos tillsammans med Sergio Busquets och David de Gea är de tydliga ledarna som finns kvar i truppen och de som kanske i första hand ska bidra med erfarenhet till ett förhållandevis ungt landslag.

ANNONS

Egentligen är det dock enbart etablerade spelare. Att Luis Enrique utelämnade Thiago, Koke & Saúl helt i den här truppen skvallrar om ett mittfältsuppsättning som är högkvalitativ – om än kanske inte lika namnstark.

Förbundskaptenen har visat i tidigare samlingar att han inte räds att lämna någon etablerad spelare utanför. Så är fallet även den här gången. Sergio Canales förtjänar sin plats mer än någon annan. Det känns självklart att bygga det nya landslaget kring en spelare som Rodrigo Hernández. Och Iker Muniain strålar som tiden under Marcelo Bielsas piska och när man under många års tid trodde att hans enda landskamp från ung ålder skulle bli den enda har det alltmer utvecklats till ett när snarare än om han återvänder till landslaget.

Trots att snittåldern inte är så låg känns landslaget nytt och fräsch. Jaime Mata har hunnit fylla 30 år men gör sin första landslagssamling i karriären. Han gör ju också sin första säsong i La Liga så det vore väl märkligt om han hade tidigare internationella meriter. Även Dani Parejo närmar sig 30 men står bara på en landskamp.

ANNONS

En som däremot varit etablerad tidigare men inte gjort en landskamp på fem år och framstår som en stor överraskning i truppen är Jesús Navas. Den nu 33-årige högerspringaren har en fin säsong hemma i Sevilla i ryggen. Han har också skolats om till en alltmer defensiv roll och har pekats ut som högerback till den här samlingen.

Det gör någonting med mig att se Navas i landslagströjan igen. Symboliserar så mycket.

Den gigantiska klunga av spelare som lämnats utanför truppen, av en eller annan anledning, finns det ett par som i fullfjädrad form givetvis ska in i den här spanska EM-kvaltruppen så småningom. Paco Alcácer, Diego Costa och Iñaki Williams knackar alla på anfallsdörren.

Thiago, Koke, Saúl & Isco är givetvis med och konkurrerar. Vilken sjuk kvartett att ha utanför i ett landslag för övrigt. Svårt att ta in. Och då har alltså David Silva pensionerat sig. Carlos Soler finns också med i snacket. Fabián Ruiz har börjat lira alltmer i Napoli. Brais Méndez var med i höstas.

ANNONS

Men Sergio Canales är med. En av La Ligas främsta mittfältare den här säsongen. Bara det bör räcka för att Spanien ska klå Norge på lördag och fortsätta gälla som favorit i gruppen.

***

60 739 åskådare när Atlético Femenino mötte Barcelona på Wanda Metropolitano den 17 mars.

Nytt publikrekord inte bara i Spanien utan för en klubblagsmatch på damsidan. Det tidigare rekordet var när Athletic Club och Atlético möttes inför drygt 48 000 åskådare på San Mamés tidigare under säsongen.

Damfotbollen på ordentlig frammarsch i Spanien!

***

Spaniens bäst välklädde man, Paco Jémez, är tillbaka!

Inte bara i La Liga utan också i Rayo Vallecano. Med sin naiva och stundtals dåraktiga inställning till hur fotboll spelas – men ack så älskvärda för oss som gillar fart och fläkt – kan vi åtminstone vänta oss ett ultraoffensivt Rayo under slutspurten.

ANNONS

Glöm inte att det var Jémez Rayo som bröt Pep Guardiolas svit i Barcelona att vinna bollinnehavet i en match. Vad nu det spelar för roll. Men det är alltid någonting.

Publicerad 2019-03-22 14:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto