POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

Barcelona mästare och ett nytt halvdant försök att hypa Supercopan

Twitter: @pinthorp

Till slut så säkrade Barcelona ligatiteln och eftersom Atlético gjorde sitt jobb mot Valladolid (förvisso med mycket möda och stort besvär) slapp Barça bli mästare i kavaj utan kunde på egen hand avgöra hemma på Camp Nou.

Ett Levante som kämpar för sin existens i La Liga är dock enklare sagt än gjort att få hål på. Det krävdes att Lionel Messi – som vilades från start – hoppade in och gjorde det han är allra bäst på för att det skulle bli en blåröd kväll på Barcelonas gator och torg. Men spelarna får vänta på att celebrera av stora mått. En cupfinal återstår men allra närmast en Champions League-semifinal mot Liverpool.

Varför Barcelona står som ligavinnare och dessutom säkrar det hela med tre omgångar kvar? Redan inför säsongen stod den regerande mästaren som favorit. Konkurrenterna var inte lika starka på pappret, varken spets eller breddmässigt. Därtill finns Lionel Messi som varit magnifik hela säsongen.

Det är lätt att glömma bort många andra enskilda aktörer i Barça som faktiskt stått för genomgående superba prestationer. Luis Suárez påverkan, Gerard Piqués ledaregenskaper, Xavi-kopian Arthur, motorvägen Jordi Alba, en fullkomligt fenomenal Marc-André ter Stegen och Clement Lenglet som klivit in och etablerat sig i en startelva där han inför säsongen mest sågs som en utfyllnadsspelare.

Då har superlativen inte ens börjat delas ut i riktning mot Sergio Busquets & Ivan Rakitic, som nästan aldrig gör en dålig match, eller för allt del Ousmane Dembélé som också känts som ett nyförvärv.

Barcelona har haft bäst trupp och definitivt bäst spelare i La Liga 2018/19. Inget lag var riktigt nära den här säsongen.

***

Vad sker i kampen om fjärdeplatsen?

Valencia-Eibar 0-1.
Girona-Sevilla 1-0.
Real Sociedad-Getafe 2-1.

Är det inget lag som vill gå till Champions League? Vad är det frågan om. Framför allt förvånar ju Valencias debacle hemma mot Eibar. Ett lag som inte har något att spela för. Som befinner sig i limbo.

Hur kan ett motiverat Valencia med sikte på fjärdeplatsen inte vinna en sådan match? För många tankar på Europa League-semin mot Arsenal?

Även om jag alltid förespråkar att man ska satsa på en titel före en tabellplacering som genererar spel i Europa så hade jag köpt om Marcelino vilade ett par spelare i en sån här match. För Valencia har haft ett helt bisarrt schema hela säsongen. Möjligen Manchester City som spelat fler matcher om vi tittar ut över Europa. Det är min spontana känsla.

Och det var ju inte mer än ett par av de som satt på bänken som hade startat om det här vore cupfinalen mot Barcelona (Ezequiel Garay & Carlos Soler). Resten mer eller mindre givna.

Valencia är och förblir ett under och det är nästan skrämmande hur deras säsong ändå kan kulminera i ett par titlar. Helt sjukt.

***

Vad gäller resterande spelschema om kampen om fjärdeplatsen i ligan så ser det ut så här.

GETAFE (55p)har bättre inbördes på Sevilla.
Möter: Girona (h), Barcelona (b) & Villarreal (h).

SEVILLA (55p).
Möter: Leganés (h), Atlético (b) & Athletic (h).

VALENCIA (52p).
Möter: Huesca (b), Alavés (h) & Valladolid (b).

Det finns ju ett spännande scenario där alla tre hamnar på samma poäng – vilket med avstånden just nu inte alls känns osannolikt. Däremot är det en mardröm att försöka spåna i det här. Att möta lag som Girona och Valladolid, som just nu krigar för sin överlevnad i ligan, kan inte inträffa på en sämre tidpunkt. Det finns inga enkla matcher i det här skedet av säsongen.

Det enda min känsla säger är att Valencia inte tar en CL-plats via ligaspelet. Trots att spelschemat rent krasst borde kunna inbringa nio poäng känns det alldeles för bra för att vara Valencia den här säsongen att klara av just det.

Sedan gå och vinna Europa League i stället och så är allt frid och fröjd.

***

Det är klubbat igenom att Supercopa de España byter format. I stället för att ligavinnare möter cupvinnaren i ett dubbelmöte i augusti så blir det nu en turneringsform där fyra lag är involverade. Cupfinalisterna plus de två högst placerade lagen från ligaspelet (bortsett från cupfinalisterna, om det skulle röra sig om samma lag, ja ni fattar).

Det nya formatet inkluderar två semifinaler. Sedan en renodlad final. Det verkar inte som det kommer spelas i Spanien heller, så ni förstår att det som allt annat är en fråga om ekonomi.

Till nästa säsong (det ska för övrigt spelas i januari och inte inför säsongen) blir det således Barcelona, Valencia, Atlético & Real Madrid som gör upp i Supercopa “final four” de España.

Har oerhört svårt att se att det här skulle få upp någon form av hype för Supercopan. Det kan absolut bli bättre matcher i och med att de är schemalagda mitt under brinnande säsong. Men på vilket allvar kommer de tas?

Gillar däremot idén om att Copa del Rey ska skära ner på dubbelmöten.

***

Såg ni Pablo Fornals Rabona-mål från helgen? På eget stödjeben och in i mål. Närmast genialiskt – även om det inte var meningen.

Gläder mig att Villarreal redan nått 40 poäng och alltmer kan betraktas som La Liga-kontrakterade även nästa säsong. Det är en välskött klubb som behövs i högstadivisionen.

***

Rayo tog sista livlinan i går när man brottade ner Real Madrid hemma i Vallecas.

En stark prestation av Rayo och som ingen ska ta ifrån dem. Men samtidigt ett nästan deprimerande uppgivet Real som bara går och väntar på sommaruppehåll och att få ladda om till nästa säsong.

Det är galet tiggt i bottenstriden där inget lag är helt avhängt. Huesca (30), Rayo (31) & Valladolid (35) är just nu under strecket. Girona, Levante & Celta Vigo (samtliga 37) är högst indragna i kampen.

För ett par år sedan klarade sig Leganés kvar med ynka 35 pinnar. Betydligt svårare nu. Det krävs nog att nå upp i 40-nivån som det ofta talas om.

Publicerad 2019-04-29 kl 17:57

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå