POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4v

Valencias sanslösa ligavår och Espanyols galna avslutning

Twitter: @pinthorp

Vilken makalös uppryckning av Valencia. Plats 15 i tabellen i december. Avslutar säsongen som fyra och når sin primära målsättning att nå Champions League igen. Vitalt för att klubben ska fortsätta på projektet som Marcelino inlett med sin ledarstab och en nödvändig ekonomisk boost för att ha möjlighet att kunna spetsa truppen ytterligare. För det kommer krävas om Valencia ska ta nästa steg. Och kanske är läget bättre än någonsin att i alla fall skaka om trion där ovanför eftersom det kommer renoveras i åtminstone ett par av topplagen?

Nåväl är det imponerande att Valencia ror den här säsongen i land på det här sättet. Det var sannerligen lättnad från Dani Parejo i flashintervjun direkt efter matchen mot Valladolid (Valencia vann bekvämt med 2-0). Ingen trodde riktigt att det skulle gå att vända den negativa trenden som laget upplevde under hösten. Marcelino hängde definitivt löst. Det var bara någon förlust ifrån en exit. Men klubbledningen hade tålamod – ett beslut som i slutet av dagen visade sig vara positivt på precis alla sätt.

En total motpol till Valencia är Athletic, som i samma period av säsongen där det stormade som mest kring Valencia, i stället förändrade allt. En ny president tillträdde, en ny tränare sattes i spel. Hela ledningen skiftade form och just i fallet Athletic var det nödvändigt. Säsongen vände och laget tog sig från nedflyttning till en kamp om Europa som varade hela vägen in på mållinjen. Tyvärr för Bilbao-lagets del höll det inte hela vägen. De snubblade på Ramón Sánchez Pizjuán – eller så mötte de bara ett bättre fotbollslag – i sista omgången och fick se Espanyol smyga förbi.

De kan i alla fall andas ut efter en betydligt mer behaglig vårsäsong kontra hur hösten såg ut. Precis som Valencia. Två klubbar som plockar med sig en positiv känsla inför sommaren och kan fortsätta bygga sina lag, som har alla förutsättningar att växa sig starkare nästa säsong.

***

Espanyol, herregud vilken avslutning!

Nio raka matchen utan förlust och tre raka segrar. Ett facit som gör att klubben säkrar sjundeplatsen och tar sig utanför Spaniens gränser nästa säsong.

Det har egentligen aldrig varit riktigt nära tidigare under säsongen. Espanyol har smugit totalt under radarn och genom sin fantastiska avslutning nått hela vägen.

Med en skicklig tränare i Rubi, en spelartrupp som i mångt och mycket består av unga och mestadels egna produkter i kombination med erfarna spelare som haft stora och långa karriärer har det här sammansvetsats på ett bra sätt. Blir intressant att se om de kinesiska ägarna satsar vidare och om klubben kan behålla sina nyckelspelare under sommaren.

Óscar Melendo, Mario Hermoso och Marc Roca har alla imponerat den här säsongen. För att inte tala om Borja Iglesias så klart, med sina 17 mål under debutsäsongen i La Liga.

***

Ett totalt utcheckat Real Madrid blev närmast utspelat av Betis i sista omgången hemma på Santiago Bernabéu. Trots att Sergio Canales saknades hade Betis mittfält total kontroll och insatserna från Giovani Lo Celso och William Carvalho stack ut ur mängden.

Det räckte aldrig så långt som Betis trupp skvallrade om på förhand. Men vilken underhållning Quique Setiéns lag har bjudit på. Högt och lågt, allt och inget.

Efter matchen deklarerade klubben att Setién inte blir kvar nästa säsong. Men blir han kvar i La Liga månne?

Det finns någonting i mig som spontant känner att han kan ersätta Ernesto Valverde på Barcelonas tränarbänk nästa säsong. Det hade om inte annat varit ett spännande experiment att se en sån galning ta över ett större lag med ännu bättre material.

***

Iago Aspas, wow. Dansar in på 20 ligamål den här säsongen, i laget som slutar på plats 17 i tabellen.

Celta hade helt garanterat åkt ur om det inte vore för Aspas.

***

Det blev helt klart lite drama på sina håll men ändå en säsong som satte sig ganska snabbt både när det gäller toppen och botten. Jag både tror och hoppas på en lite jämnare liga nästa säsong.

Framför allt kommer det fyllas på med ett gäng profilstarka lirare.

Och ett par klassiska lag från Segundan.

Det blir mer summering av den nyss avslutade säsongen framöver. Nu blickar vi också mot en cupfinal kommande helg.

Publicerad 2019-05-20 kl 01:56

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå