POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Griezmann, Alonso & Prieto – är Isak näste att formas i Real Sociedad?

Twitter: @pinthorp

Vi får se en ny svensk i La Liga nästa säsong. Alexander Isak är klar för Real Sociedad.

Sedan han började pryda rubriker under den här vårsäsongen har storklubb efter storklubb ute i Europa kopplats ihop med talangen. Barcelona? Chelsea? Tja, den digniteten av klubbar parades ihop med Isak redan innan han lämnade AIK så helt orimligt är det inte att samma sak sker efter succén i Willem II.

Men då var läget annorlunda. Allt handlade inte om “vad som var rätt steg” för Isak. Dortmund klev in med störst bunt pengar. Alla nöjda, alla glada. Nu befinner sig Alexander Isak i en annan fas av karriären där han själv är väl medveten om att speltid i ett reservlag eller en trähård avbytarbänk inte är ett lägligt alternativ för rätt utveckling. Nu behövs speltid mer än någonting annat.

Därför tror jag Real Sociedad är ett jättebra alternativ. En välskött klubb med en fantastisk historia av att både ta hand om egna produkter (Xabi Alonso, Antoine Griezmann, Asier Illarramendi, Xabi Prieto & Iñigo Martínez för att peka på några) men också agera språngbräda för talangfulla förmågor som anslutit till klubben (Darko Kovacevic, Nihat & Carlos Vela).

“La Real” hade tolv spelare från den egna akademin i A-truppen den gångna säsongen. Något som också understryker hur skicklig klubben är på att utveckla spelare.

I dagsläget är det svårt att säga hur laget kommer se ut när vi flyttar fram tiden ett par månader och närmar oss ligapremiär. Real Sociedad slutade nia i ligan förra säsongen vilket var godkänt, varken mer eller mindre. Imanol Alguacil, som tidigare tränade reservlaget, tog över huvudansvaret för A-laget förra hösten efter ett par svajiga inledande månader i La Liga. Det blev ett lyft och Sociedad hade faktiskt chans att nå Europa men misslyckades i sista omgången.

Bakom Alguacil finns dessutom Xabi Alonso som kommer träna B-laget till hösten, men det finns så klart en långsiktig och större plan för klubbikonen i verksamheten.

Just nu pratas det mycket om att den bästa anfallaren i truppen, Willian José, är på väg bort och att Borja Mayoral ska plockas in och stångas med Juanmi och Isak som anfallare. Mayoral har en halvdan (ganska dålig, i ärlighetens namn) säsong i Levante bakom sig och hade inte skuggan av en chans att platsa i Real Madrid dessförinnan. Därmed ett namn som på pappret hade varit enklare att konkurrera med för Isak än Willian José.

Oavsett vad är det ett offensivt skickligt lag med flera bolltrollare. Mikel Oyarzabal har jag skrivit om tidigare och länge trott ska bli nästa stora export från Spanien. Häromdagen hoppade han in och gjorde 3-0 på Santiago Bernabéu mot Sverige och än så länge verkar det ganska piano med flyttrykten.

Känslan är att Alexander Isak inte hade ogillat att spela med en sådan lirare. Utmanande, svårläst, bra passningsfot.

Framför allt är det ett klubbval som jag tror, för att låta precis så svensk som det bara går, är precis lagom för Isak. En klubb som definitivt inte ska ha någonting med en bottenstrid att göra, men som har ambition att utmana om Europa. Dessutom är vanan av unga spelare på väg framåt en addition till det hela som gör att klubbvalet framstår som genomtänkt och smart.

För spelstilen och kvalitéerna som Isak besitter känns som alldeles perfekt för den spanska fotbollen.

Publicerad 2019-06-12 kl 15:11

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto