POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Deportivo och Mallorca gör upp om sista La Liga-platsen

Twitter: @pinthorp

Mitt under alla pågående mästerskap (känslan är att det pågår tio stycken parallellt just nu) så har det spanska klubblagssäsongen ännu inte tagit slut. Nästan så det går hand i hand med den kommande säsongen.

Det är förstås play off till La Liga som fortfarande är brinnande hett. Nu har fyra lag blivit två och en final, som avgörs i ett dubbelmöte, stundar mellan Deportivo La Coruña och Mallorca.

Det är faktiskt första gången som ett lag som förra säsongen spelade La Liga-fotboll (Depor) möter ett lag som föregående år lirade i Segunda B (Mallorca). Skulle dessutom Deportivo lyckas knipa avancemanget blir det tredje gången i följd som laget studsar direkt tillbaka till La Liga efter att ha degraderats.

Jojo-lag personifierat. Men någonstans säger det väl en del om styrkan som ändå ligger och puttrar i den gamla klassiska storklubben.

Att döma på första halvleken i hemmamötet med Málaga var min känsla att Deportivo inte var i närheten av redo för en återkomst till La Liga. Laget knep den sista play off-platsen och har blandat och gett hela säsongen. Efter att ha stundtals blivit utspelat av Málaga, som också var favoriter inför, stärktes bara känslan att det skulle bli ett respass med marginal.

Men Depor lyckades resa sig. Andra halvlek hemma på Riazor vanns med 3-0, en taktisk detalj i form av förändrat spelsystem blev superlyckat och varje spelare höjde sig flera nivåer. I returen på La Rosaleda häromdagen var det förvisso ingen promenad i parken för Depor som hade en del på sin sida. Men i slutändan blev den där urstarka vändningen på hemmaplan i första mötet avgörande.

Jag har framför allt blivit imponerad av centralfältaren Edu Expósito (inte bara för hans fantastiska namn), Valencia-bekantingen Fede Cartabia och i viss mån också Sevilla-fostrade Carlos Fernández. Alla tre är spelare vi lär se i La Liga förr eller senare.

***

En annan spelare som vi garanterat kommer se i La Liga (om inte utländska klubbar hostar upp mer pengar på bordet) är Málagas juvel Javi Ontiveros.

Han skulle vara en av ledstjärnorna i Málagas kamp tillbaka mot finrummet och har framför allt lyft under våren. I mötet mot Depor sett över båda matcherna är det inte mycket att snacka om vem som stack ut mest.

Ett drömmål, en assist och tre ramträffar. Som en A Coruña-journalist skrev efteråt: “en blåsig dag hade han varit den store hjälten nu”.

Trots väldigt fina insatser tog säsongen slut för Ontiveros. Men det skulle förvåna om han är kvar i Málaga även nästa säsong. Han har hunnit fylla 21 år nu och redan tidigare bevisat att han håller i La Liga. Även om det hade varit vackert att se honom stanna i sin region så förtjänar han att visa sina kvalitéer på en större scen.

***

Mallorca är alltså tillbaka och nosar på en La Liga-plats igen. Men  en ny amerikansk miljardär på ägarposten och La Segundas mest hyllade tränare i Vicente Moreno går Palma-laget en ljus framtid till mötes.

Som nykomling var det inget krav att ens vara ett topplag den här säsongen, men Moreno har gjort ett enastående jobb och byggt ett lag som både kan föra matcher men också spela en mer pragmatisk och defensivt inriktad fotboll.

Tittar man till truppen är det få namn som sticker ut. Det är en del inlånade spelare som imponerat (Watford-vänsterbacken Pervis Estupiñan kanske allra främst) men sen finns också Salva Sevilla med över 100 matcher i La Liga (Betis & Espanyol) som en ledargestalt på mitten.

Det är långt ifrån en katastrof om Mallorca misslyckas i play off-finalen. Kanske behöver klubben ett år till i La Segunda för att inte stressa fram något.

Oavsett vad är det fint att Mallorca lyckats stabilisera sig igen och har något bra på gång. De har till och med börjat få publiken på ön att börja gå på matcherna igen och har en liten charmig röd klack i kurvan som bidrar med sitt.

Det blev 2-1 totalt mot Albacete och nu väntar alltså Depor i finalen. Det känns helt ovisst och öppet. Kanske att Deportivo ändå står som knapp favorit.

Publicerad 2019-06-17 kl 14:49

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto