POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Marcelo Fernández: "Ser positivt på Isak-övergången"

Twitter: @pinthorp

Bloggen ska snart ta några veckors semester, men jag tog tillfället i akt att prata med min vän Marcelo Fernández, som bevakat den spanska fotbollen i flera år och till vardags tränar BP Dam, om hur han ser på transfersommaren som stundar.

Real Madrid har agerat mycket och snabbt sedan säsongen tog slut. Vad tror du händer mer i huvudstadsklubben i sommar?
– Dani Ceballos känns förlorad. Jag tror Madrid försöker slå till med en större profilvärvning. Paul Pogba och Christian Eriksen har varit de heta namnen, och det är mer åt det profilhållet. En “Galactico”-mittfältare. Annars handlar det mycket om att rensa i truppen också, att göra sig av med en del spelare.

Neymar eller Antoine Griezmann? Utesluter den ene den andre?
– Det behöver inte göra det, men så är min känsla ändå. Det roteras väldigt lite i Barcelonas offensiva trio, två sådana värvningar hade kunnat skapa mer oreda än att bidra med något positivt. Jag tror att det blir fullt satsning på en och jag landar i att det blir Neymar. Skulle vara häftigt att se honom tillbaka i La Liga. Då känns det som ytterligare en gigant anländer.

Alexander Isak i Real Sociedad. Flipp eller flopp?
– Jag träffade honom faktiskt häromdagen och sa att “du måste lära dig spanska”. Han kanske behöver acklimatisera sig och spelas in successivt. Går han in och sätter avtryck direkt bevisar han att det är en toppspelare vi har att göra med. Sedan beror det lite på vad han konkurrerar med. Willian José är en väldigt bra spelare men försvinner han kan det bli annorlunda. Han är bara 19 år och jag tror man måste ge det tid, men jag väljer att se hela övergången med positiva ögon. Det är framför allt en bra klubb som är duktig på att ta hand om sina yngre spelare.

Är det här Diego Simeones tuffaste utmaning sedan han tog tränarjobbet i Atlético?
– Han har haft några somrar där värvningar inte riktigt gett effekt och blivit som han önskat. Men han har hela tiden gått tillbaka till stommen, alltid haft några att luta sig emot så fort det blivit viktiga matcher. Nu är frågan hur han hanterar den här truppen? Många nya måste in och framför allt ska en helt ny backlinje spelas ihop. Atlético har en position där man som klubb kan locka kvalité, men spelarna måste absorbera pressen och ta till sig systemet. Det handlar om att vara mentalt stark och där får vi se om de nya spelarna har det som krävs och anpassar sig direkt. Det kan mycket väl bli bra, men det finns risk för en mellansäsong också.

Känner Julen Lopetegui mest press av de spanska tränarna efter hans fiaskoår ifjol?
– “Loppan” sitter nog lugnt. Det är första gången som Monchi (Sevillas sportchef) skriver 3-årskontrakt med en tränare. Bara det säger något. Känns som han verkligen vill etablera en tränare och tänka långsiktigt med en stab. Lopetegui är nog intresserad av att jobba längre med ett tränarprojekt också med tanke på hans förflutet. Det klart han har press att prestera, men jag tror han kommer få tid. Mest pressad är väl som alltid Zinedine Zidane och Ernesto Valverde. Det är konstant leverans som gäller i Real Madrid och Barcelona.

***

Vilket U21-EM av Spanien. Fick revansch (i alla fall vissa av spelarna) på Tyskland från finalförlusten för två år sedan.

Många spelare som sticker ut i det här laget. Dani Ceballos är redan en stjärna och förhoppningsvis får vi se honom ta större plats i ett lag snart.

Fabián Ruiz får sätta kronan på verket med en helt enastående vår. Nu är frågan om han blir kvar i Napoli. Stort intresse finns från den spanska huvudstaden. Knackar Real Madrid på dörren än det svårt att inte öppna.

Gillar att mindre namnkunniga lirare som Marc Roca (jättesäsong i Espanyol) och Dani Olmo (gammal Barcelona-produkt som börjat flyga i Dinamo Zagreb). Den sistnämnde hade varit spännande att se i den spanska ligafotbollen framöver. Det här mästerskapet försämrade inte hans marknadsvärde direkt.

Grattis Spanien till U21-guldet. Det är en fin generation av spelare som kommer excellera ännu mer framöver.

***

Nu tar bloggen semester i några veckor. Är oerhört spänd på vad som har skett när vi är tillbaka igen. Då med bara dagar att räkna ner inför La Liga-premiären 2019/20.

Med Neymar, Paul Pogba, Hakim Ziyech och João Felix? Vi får väl se. Åtminstone med många intressanta storsatsningar och en Alexander Isak uppe i Baskien. Det ser åtminstone jag fram emot.

Glad sommar!

Publicerad 2019-06-30 kl 23:36

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto