POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

INFÖR: Så slutar La Liga 2019/20

Twitter: @pinthorp

Nedräkningen är igång och nu är det inte många timmar innan Athletic och Barcelona spelar igång La Liga-säsongen 2019/20. Jag gillar egentligen inte förhandstips och ännu mindre när transferfönstret inte är stängt och alla trupper således inte på plats. Men det finns väl en liten gnutta av charm att dunka ut ett tips innan säsongen drar igång och det öppnar i alla fall för mer spekulationer och diskussioner.

Så vi kör helt enkelt. Så här slutar La Liga 2019/20.

1. Barcelona
Spetsigast, störst bredd och Leo Messi är tre anledningar till varför Barcelona är favorit till ligatiteln även den här säsongen. Att Frenkie de Jong och Antoine Griezmann anslutit är ingen nackdel.

2. Atlético de Madrid
I mångt och mycket ett nytt Atlético på pappret, men vi lär med största sannolikhet känna igen mycket. Det kan ta tid att sätta den nya defensiven, men känslan är att Atlético redan kommit långt med hela truppbygget. Dessutom ser underbarnet João Félix ut att vara på riktigt. Det kommer inte gå spikrakt, med samma grund som tidigare kommer Atleti bli oerhört svårbesegrat.

3. Real Madrid
Det kan bära hela vägen om allt klaffar, men Real Madrid har inte visat några tendenser det senaste året på att det tydligt går i den riktning. Nu har en satsning gjorts. En ny era är på väg. Men lyfter det direkt? Jag tror det här tar lite längre tid än att kunna utmana för en ligatitel den här säsongen.

4. Valencia
Haft en stökig sommar där sportchef Mateu Alemany, som är oerhört uppskattad, varit oense med ägaren Peter Lim. Om mycket. Hade Alemany lämnat sin post hade Marcelino mycket väl kunnat haka på. Nu verkar det hela löst, åtminstone tillfälligt, och kollar vi bara på pappret har Valencia ett bättre lag än förra säsongen med Maxi Gómez som den tydliga skillnaden som vettig målskytt.

5. Sevilla
Monchi tillbaka som sportchef. Julen Lopetegui in som tränare. Spännande minst sagt, men precis som vanligt stor cirkulation på spelare. Kommer säkert nå höga höjder men nästan allt ska sitta från start för att utmana högre upp. Spänd på att se Óliver Torres & Joan Jordán i Sevilla-miljö.

6. Real Betis
Gjort två väldigt starka värvningar. Rubi till tränarbänken från Espanyol, som han ledde till Europa-plats förra säsongen. Och Nabil Fekir förstås, som ersätter Giovani Lo Celso. Det stora problemet kvarstår dock. Vem ska göra målen? Min gissning är att Fekir kommer axla en del av det ansvaret.

7. Athletic Club
Kritade precis ett nioårsavtal med Iñaki Williams. Bara där har Athletic säkrat upp mycket inför framtiden. Saknar breddkvalité men har en elva som kan slå alla lag en bra dag.

8. Real Sociedad
Spännande bygge på gång. Ungt lag med många offensiva kvalitéer. Kommer vara med och slåss om Europa.

9. Villarreal
Kan omöjligt göra det sämre än förra säsongen. Lär vara på tå direkt och säkerligen lärt sig av misstagen. Har tveklöst en trupp för övre halvan.

10. Celta Vigo
En av sommarens vinnare på transfermarknaden. Duon Santi Mina och Denis Suárez höjer kvalitén enormt. Finns poänggaranti i Iago Aspas som få andra lag förfogar över.

11. Getafe
Tappat många spelare men behållit tränaren Pepe Bordalás. Svårt att tänka mig en upprepande succé likt förra säsongen, men heller inget ordentligt ras.

12. Osasuna
Hade ett alldeles för bra lag för La Segunda förra säsongen och vrålstarkt på hemmaplan. Fortsätter man bygga på det klarar man kontraktet och väl det. Bäst av nykomlingarna.

13. Eibar
Ska Eibar aldrig falla? Nej, det verkar inte se. Agerat ganska smart med flera kloka värvningar och spelar en underhållande fotboll.

14. Espanyol
Får en tuff säsong. Tappat tränare och idel nyckelspelare. Fortfarande för bra för att involveras i en bottenstrid, ändå litet varningens finger.

15. Levante
Levde farligt förra säsongen men klarade sig till slut. Lär få slita men har ett lag som är tillräckligt bra för att lösa kontraktet.

16. Alavés
Stort frågetecken kring offensiven. Flera spelare har lämnat (Jony Rodríguez & Jonathan Calleri mest kännbara) och det blir tuffa luckor att fylla. Dessutom med en ny tränare. Däremot är defensiven fortsatt stark och det kommer bli en nyckel för att spela vidare i La Liga även nästa höst.

17. Mallorca
En nykomling som imponerat och charmat mig. Bra på hemmaplan, har mycket kvalité framför allt på centralt mittfält och har en större ambition om att växa på sikt med en rika amerikaner i ryggen. Håller truppen? Just nu ser det skralt ut men det är magkänslan som säger att Mallorca inte åker ur.

18. Granada
Det bubblar lite kring Granada, det gör det. Numera kinesiska ägare, en trupp där man äger sina egna spelare och inte bara lånar in nya lag varje säsong. Gamla supertalangen Álvaro Vadillo ska bli kul att se och vem vet, kanske kan Roberto Soldado flyga en sista säsong. Men min känsla säger ändå att det blir botten och att Granadas sejour i La Liga blir ettårig.

19. Leganés
Överpresterade rejält sett till trupp förra säsongen. Att tränaren Mauricio Pellegrino är kvar talar givetvis för, men jag tror den begränsade truppen inte maxpresterar som så många gånger i fjol. Det är väl nu Leganés faller.

20. Valladolid
Blir det någon satsning från Ronaldo? Det verkar inte så. Gillade vad Valladolid visade upp i våras men truppen är tunn. Vem ska göra skillnad? Klassiska “andraåret” blir tufft.

Publicerad 2019-08-14 kl 17:37

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå