POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4v

I stjärnornas skadefrånvaro lyser 16-årige Ansu Fati starkast

Twitter: @pinthorp

Lionel Messi & Ousmane Dembélé skadade. Luis Suárez precis friskförklarad men inte redo för 90 minuter.

En snabb spontan blick över startelvorna inför Barcelona-Valencia och inte hade jag pekat med hela handen och sagt att Barça kommer vinna det här på ett lekfullt övertygande sätt.

Men så är det svårt att värdera de nya kidsen i Barcelona. Carles Pérez har redan noterts för tre poäng den här säsongen och startade på nytt på ena flanken i tremanna-anfallet. Men han får kanske inte mycket mer än just den raden. I paritet med 16-årige Ansu Fati ter sig ingenting likadant.

Nu gjorde superlöftet sin första match från start, och innan sju minuter var spelat på Camp Nou hade han både gjort mål och spelat fram till ett.

Vad är det för grabb vi har att göra med? Modig i sitt spel, fin bollbehandling och kliver gärna rakt på mål. Det finns en målmedvetenhet i Ansu Fatis spel som är beundransvärt. Och frågan är hur långt det här kan räcka.

Lionel Messi behövde 13 matcher för att göra sina första två mål i La Liga. Ansu Fati behövde tre.

Nu ska vi inte börja jämföra, det skiljer väldigt mycket i deras sätt att spela fotboll. Men det ger en hint om hur unikt det är och vad Ansu Fati faktiskt åstadkommit under de här få veckorna i rampljuset.

Många undrar säkert vem det är, varifrån han kommer och om han alltid varit ett stort löfte. Född i Guinea-Bissau flyttade Ansu Fati till Andalusien och Herrera när han var sex år. Efter några säsonger i en lokal klubb kom stora Sevilla FC in i bilden. Ytterligare två år efter det, nu är året 2012, hade hans fotbollstalang gett eko och skapat intresse från flera håll. Det blev Barcelona och La Masía, där han först började spela i klubbens Alevín-lag.

Det har däremot inte varit en spikrak väg från dess fram tills nu. För några år sedan bröt han benet och var borta från fotbollen i tio månader. En typ av skada som kan få många spelare att stagnera. Framför allt kan det sätta sig psykiskt.

Men Ansu kom tillbaka starkt och har avancerat steg för steg som junior. Tidigare i somras tecknade han sitt första professionella kontrakt. Det lär redan föras diskussioner i klubbrummen om att belöna honom igen.

När storstjärnorna har varit frånvarande under de inledande fyra matcherna är det Ansu Fati som på bara en start och två inhopp varit den starkast lysande stjärnan. 16-åringens namn lär vi få anledning att komma ihåg.

***

För övrigt tror jag mittfältstrion de Jong-Busquets-Arthur blir svår att rubba.

***

På tal om löften men av något äldre årsmodell. Jag älskar att se Martin Ødegaard spela fotboll. Fantastisk touch, otrolig spelförståelse och ett rörelsemönster som får många äldre kollegor att bli avundsjuka.

Han har definitivt varit en av hela ligans bästa spelare under inledningen.

De spanska tidningarna håller inte igen heller. Högst betyg i MARCA. Får guldstjärna som matchens gigant i AS. Mundo Deportivo beskriver insatsen som “mästarklass”.

Just nu ser jag inga hinder varför han inte spelar fotboll i Real Madrid nästa säsong.

***

Alexander Isak då?

Det klart vi måste prata lite om svenskens första La Liga-start. Och på vilket sätt också. Inramningen på Real Sociedads uppfräschade skrytbygge, serieledaren på besök och golvad med rättvisa 2-0.

Isak hade ett par-tre toppklassiga aktioner, där framför allt framspelningen till Mikel Oyarzabals friläge i första halvlek stack ut. Skönt också för självförtroendet att vara direkt involverad i det andra målet. Nicken som Jan Oblak inte kunde hålla stötte Nacho Monreal in i nät.

Isak har knappast försämrat sina möjligheter framåt.

***

Real Madrid gjorde sin bästa halvlek för säsongen.

Och kanske sin sämsta.

Jag tror dock Zinedine Zidane tar med sig mer positivt från segern mot Levante än negativt, för spelet och energin i första halvlek (3-0) var betryggande och förtroendeingivande. Att sedan släppa in två och vara nära att släppa in ett tredje är förstås undermåligt, men laget kan säkert lära sig någonting av det.

***

Slutligen, hur i hela världen kunde Mallorca-Athletic sluta 0-0?

Två straffmissar, en i stolpen, en i ribban, bortdömt mål i sista tilläggsminuten.

Allt hände – förutom mål. Så kan det vara ibland.

***

Som avrundning på helgen laddar jag själv för att kommentera Betis-Getafe i kväll. Spänannde match med två tränare som praktiserar helt olika fotboll.

Hörs på C More vid 21-tiden!

Publicerad 2019-09-15 kl 13:25

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå