POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3d

Quique Setién – Barcelonas nye tränare som gillar att ha bollen

Twitter: @pinthorp

Quique Setién är klar för Barcelona.

61-åringen tar över med omedelbar verkan och ersätter Ernesto Valverde mitt under brinnande säsong. Det är tuffa krav när det handlar om att leda Barcelona. Valverde har två raka ligatitlar under sitt bälte. Första säsongen med 14 poäng ner till Atlético, andra säsongen med elva poängs differens.

Det räckte inte. Nederlagen i Champions League (och allra senast kollapsen i Supercopan) blev för mycket. Att “bara” vinna ligan, dessutom överlägset, räcker inte. Det ska göras på rätt sätt också.

Det lyckades aldrig Ernesto Valverde med.

Nu har klubben anställt Quique Setién och det är sannerligen ett intressant namn. Å ena sidan är Real Betis, där avslutet förra säsongen inte blev något lyckligt kapitel, hans största uppdrag som tränare. Å andra sidan är han en sann “Cruyffista”, som förespråkar en fotbollsideologi i samklang med den som Johan Cruyff en gång i tiden började propagera för.

Å ena sidan en chansning. Å andra sidan ett namn som tillfredsställer en majoritet av supporterskaran.

Det verkar som den blåröda publiken står mer enade än någonsin när det gäller vilken fotboll de vill se på Camp Nou. Att åter få uppleva den där spelöverlägsna stilen står nästan över att vinna. Det kanske inte är så i praktiken, men det är i alla fall känslan. Till varje pris vill Barcelona-supportrarna se sitt lag spela en underhållande och attraktiv anfallsfotboll igen.

Och även om resultaten kanske blir lidande lär Quique Setién åtminstone leverera när det gäller offensiv fotboll. Det är nämligen det han är känd för. En tränare som aldrig ruckar på sin filosofi. Det är knappast pragmatiskt, kan tyckas lite naivt emellanåt, men när det klaffar är det både vackert och effektivt.

“Jag minns när Johan Cruyffs Barcelona kom fram. Jag spelade mot det laget och hela matchen bestod av att springa runt efter bollen. Det var hopplöst. Jag sa till mig själv: “Det här är vad jag gillar. Jag skulle vilja spela så här”. Hur kan du få ett lag att hålla bollen permanent en hel match och låta motståndarna bara springa efter den? Från den stunden började jag titta på fotboll på ett annat sätt. Jag analyserade, jag började förstå vad jag kände och vad jag ville praktisera den dagen jag själv skulle bli tränare. Jag ville ha bollen”.

Quique Setiéns egna ord.

Även om Setién inte haft några större uppdrag än Las Palmas (2015-17) och Real Betis (2017-19) har han uppnått ganska bra saker i båda klubbarna. Ledde Las Palmas till bästa La Liga-placeringen på 40 år. Tog Betis till en sjätteplats (bästa sedan 2005) och Copa del Rey-semifinal.

Quique Setién är dessutom den senaste tränaren som ledde ett lag till seger på Camp Nou i La Liga. En match som Betis vann med 4-3 förra säsongen. Jag är ganska säker på att det gav Setién en rejäl skjuts i det som nu lett till att han ska beträda Camp Nou som hemmatränare.

Att det finns egenskaper som passar väl in i FC Barcelona råder inga tvivel om. Med bollen finns det få orosmoment. Utan bollen desto fler. Och den kanske största utmaningen för att Quique Setién ska lyckas är hur han hanterar ett omklädningsrum bestående av spelare som vunnit VM, Champions League och ligatitlar.

Setién har inget sådant CV att visa upp. Men han gillar att ha bollen. Vi får se hur långt det räcker.

Publicerad 2020-01-14 kl 10:45

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå