Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

82 procent bollinnehav – Barças supportrar har fått som de vill

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Barcelona slog över 1000 passningar och hade 82 procent bollinnehav mot Granada.

Gamla Barça är tillbaka. Det där spelmässigt överlägsna “tiki-taka”-inspirerade laget har återuppstått under Quique Setién.

Den nye tränaren sa att “vi får inte vara överexalterade, allt kommer inte förändras över en natt”.

När vi såg matchen mot Granada i går förstod nog alla att det kommer ta tid att förädla Quiques idéer till realism. Det fanns en del tydliga kontraster jämfört med hur det har sett ut tidigare. Ett klassiskt possession-spel, massiv rörelse och en tydlig förändring i spelsystem från anfallsspel (3-5-2) till försvarsspel (4-3-3).

Annons

Det känns som många spelare kommer trivas bättre under Setién. Sergio Busquets hade 179 touch på bollen, slog 92 procent av passningarna till rädd adress. Han kommer växa i sin roll.

Sergi Roberto såg bekväm ut som innerback (kanske delvis för att han inte blir särskilt prövad defensivt i och med att han har ständigt understöd och föll ut som högerback när Barcelona försvarade) och hans trygga uppspelsfot gör sig bra i den rollen.

Om Setién ska fortsätta alternera mellan 3-5-2 i anfallsspel och 4-3-3 i försvarsspel så tror jag att både Roberto och inte minst Samuel Umtiti kommer få spela mycket. Den sistnämnde passar bra i 3-5-2-systemet med sin passningsfot, sitt driv med bollen och speluppfattningen i försvarsspelet.

Riqui Puig gjorde ett förtroendeingivande inhopp. Det klart han kommer vara en del av A-truppen resten av säsongen. Han känns som en “match made in heaven” med Quique Setiéns sätt att praktisera fotboll.

Annons

Tränaren hyser nog liknande känslor för både Arthur och Frenkie de Jong. Nu var brassen precis tillbaka från skada och Frenkie avstängd, men det blir nog kul att se Barça prestera när alla är tillgängliga.

Problematiken ser jag främst i högerkanten och den där anfallstvåan. Börjar vi med högerkanten är Ansu Fati långt ifrån redo att ta fasta på den där rollen. Kanske blir det Nélson Semedo. Kanske Ousmane Dembélé när han är skadefri. I den rollen känns det som att Barcelona har mycket att utveckla. Det finns ingen i truppen som har samma spetskompetens som Jordi Alba att äga sin kant på det sättet.

Jag blir förvånad om klubben inte ger sig ut på marknaden och värvar in en – åtminstone kortsiktig – ersättare till Luis Suárez. Det klart att Antoine Griezmann och Lionel Messi kan spela framåt, men argentinaren kommer snarare vara en mittfältare som rör sig över stora ytor och ha mycket boll än att ta sig in i straffområdet och vara den där “nian”.

Annons

Jämför vi Quique Setiéns Betis förra säsongen är Messi precis vad Giovani Lo Celso var. Eller möjligen Sergio Canales. Inte en av anfallarna. Och Griezmann är ingen naturlig striker heller. Men jag tror fransmannen oavsett vad kommer trivas i sin nya roll. Jag tyckte han såg ut att njuta av att spela fotboll i går. Få kombinera och vara i ständig rörelse. Men oj, vad Barcelona kommer sakna Luis Suárez.

Oavsett vad fick supportrarna och den sportsliga ledningen precis vad de gapat efter. Ett lag som har bollen. Ett lag som vill ha bollen. Och som ser ut att tycka det är kul att spela fotboll.

Sedan ska det omvandlas till långsiktiga resultat, och visst att Quique Setién mycket att jobba vidare med, men jag tror den här första insatsen gav Barcelonas supportrar tillräckligt för att vara hoppfulla inför framtiden.

Annons
Publicerad 2020-01-20 09:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto