POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

Real Madrid har blivit vad Atlético en gång var

Twitter: @pinthorp

Real Madrid tappade en spelare som gjorde 40 mål varje säsong utan att plocka in någon konkret ersättare.

Ändå ser Real Madrid starkare ut än på flera år. Anledningen? Zinedine Zidane har vridit om sitt lagbygge, och tänkt annorlunda. Han har varit tvungen att jobba utifrån det material han har. Och finns ingen spelare som ständigt finns att förlita sig på när det gäller mål, då får man vinna fotbollsmatcher på andra sätt. Primärt genom att inte släppa in mål.

Real Madrid har blivit vad Atlético en gång var. Cynismen, grintan och en ständig tro på att det går att vinna fotbollsmatcher, även om det inte alltid ser fröjdfullt ut ur ett anfallsmässigt perspektiv.

Madrid har släppt in 13 mål på 22 matcher. Det är klubbens bästa facit någonsin.

Ser vi till ren målproduktion och synar spelarna som ska vara med och högst delaktigt bidra till offensiven är det bara Karim Benzema som sticker ut.

Bakom fransmannen? Brassarna Vinicius och Rodrygo har inte exploderat. Stora pengapåsen som lades på Luka Jovic har knappast varit välinvesterad så här långt. Eden Hazard har mest gått skadad. Lucas Vázquez inte alls lika bidragande som tidigare. James Rodríguez har hamnat snett, Brahim Díaz får knappt spela, Marco Asensio är långtidsskadad och Gareth Bale är ett kapitel för sig.

Totalt nio mål fördelat på åtta offensiva spelare. Ett lågvattenmärke. Faktum är att ingen av Madrids offensiva spelare gjort lika svaga halvår tidigare i respektive karriär när det gäller poängproduktion. Ändå fungerar laget Real Madrid bättre än på länge.

När Real inte förlitat sig på Karim Benzema har laget funnit andra vägar. Spelet på fasta situationer, inte bara offensivt utan även defensivt där laget inte släppt in mål knappt överhuvudtaget, har utvecklats enormt.

Trots att så många stjärnor inte har levererat enligt förväntningar så mår Real Madrid fantastiskt bra. Laget fungerar. Ingenting tas för givet. Och ingen verkar klaga på rådande läge.

Även supportrarna verkar tagit fasta på att vinna är det som räknas. När publiken på Santiago Bernabéu tidigare buat så fort det inte varit propaganda-fotboll och stor uppvisning, står fansen bakom Zidane och verkar tillfredsställda så länge resultaten går lagets väg.

Fortsatt fördel Real Madrid i guldstriden. Och El Clásico närmar sig…

***

Getafe är tabelltrea efter 22 omgångar.

Det tar aldrig slut. Kröna Pepe Bordalás!

***

Har vi pratat tillräckligt, eller ens överhuvudtaget, om Villarreals lag just nu?

Santi Cazorla och Manu Trigueros är båda landslagsmässiga i den form de befinner sig i just nu. Moi Gómez och Samu Chukwueze på flankerna. Nu också med Paco Alcácer som anfallare. Borde gå rakt in och behålla den platsen. Antingen med Gerard Moreno eller Carlos Bacca, alternativt som ensam spets.

Paco kommer innebära ett enormt lyft för Villarreal.

***

Klassiskt Sevilla att tappa poäng hemma mot Alavés när chansen att befästa sin position i kampen om CL-platser inte kunde bli bättre.

Finns det något lag som faller lika ofta när det verkligen gäller i ligan?

***

Gillar verkligen Leganés. Fint förortslag som fått publiken till arenan, skapat en fantastisk atmosfär kring klubben och som hela tiden tror på sitt arbete.

Segern mot Real Sociedad var välförtjänt. Óscar Rodríguez segermål på tilläggstid helt magnifik.

***

Något måste väl sägas om Ansu Fati också. Nu har han några rekord på sitt cv. Yngste målskytt i Champions League-historien, yngst målskytt på Camp Nou och efter dubbletten mot Levante också yngste tvåmålsskytten i La Liga.

Det kommer fortsätta hagla jämförelser, både när det gäller Lionel Messi men också andra La Masía-spelare. Vad jag gillar mest med Ansu Fati är att han vågar misslyckas. Han drar sig inte för att dribbla minuten efter en misslyckad fint. Han skjuter igen trots att han precis bränt ett jätteläge.

Att misslyckas är en förutsättning för att lyckas. Och trots att mycket behöver förbättras och att han tar många märkliga beslut sista tredjedelen finns det någonting där. För att vara så ung har han ett brett register. Inte bara en egenskap som sticker ut vilket varit fallet med många andra jämförbara spelare som kommit fram i Barcelona senaste årtiondet. Spelskicklig och smart Cuenca, snabbe Tello, målfarlige Bojan. Alla hade någonting. Vad Ansu Fati har är bredden. Han har redan bevisat att han kan göra mål på flera olika sätt, han har snabbheten, drivet och dribblingarna och flexibiliteten att lira på flera olika positioner.

Det blir nog ingen ny Lionel Messi. Men jag har svårt att se att det mynnar ut i en mellanmjölk-karriär också. Någonting har han, 17-åringen.

Publicerad 2020-02-04 kl 11:40

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå