Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fördel Barcelona – som är mer än tillfreds med kryss i El Clásico

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

För två veckor sedan hade jag pekat på Real Madrid som, om än kanske inte stor, men likväl favorit till ligatiteln. Laget, just laget, har sett mycket starkare ut än Barcelona den här säsongen. Real Madrid har hittat flera olika sätt att vinna och utan en pålitlig målskytt som snittar 50 strutar per säsong har Zidane skruvat om sitt spel, och gjort defensiven tätare i stället.

Det har fungerat bra. Fram tills den där cupmatchen mot Real Sociedad. Fyra mål i baken i den matchen och nu har Real Madrid helt plötsligt två raka poängtapp i ligan (mot Celta och Levante). Defensiven när Marcelo spelar kontra Ferland Mendy (vilken fantastisk värvning, för övrigt) är nästan en skrattretande kontrast. Sergio Ramos, som ofta är den innerback som spelar till vänster, behöver inte tjuva när Mendy spelar intill honom. Han litar blint på fransmannen. Med Marcelo tvingas Ramos ut mot kanten allt mer och blir inte alls lika trygg i uppspelsfasen.

Annons

Min hobbyanalys är att Marcelos närvaro på planen gör hela Real Madrid osäkert. I alla fall som försvarande lag. Offensivt har han fortfarande kvalitéer så klart.

Sedan finns ingen som kliver fram när Karim Benzema inte är i målform. Och innan alla kastar glåpord mot fransmannen måste även han få tillåtas att hamna i en dipp under en säsong. Han har offensivt burit det här laget hela säsongen. Avgjorde Madrid-derbyt för bara några veckor sedan. Nu har han varit sämre, men då måste väl andra ta plats och kliva fram i stället.

Vinicius Junior springer och springer, fintar och fintar, men är hopplöst dålig sista tredjedelen. Lucas Vázquez? Äh. Rodrygo? Springer runt i Madrid Castilla och är uppstudsig. Luka Jovic? Nej, inte han heller. Eden Hazard då? Skadad på nytt.

Det finns ingen som kliver fram. Och även om det sett märkbart sämre ut även defensivt de senaste veckorna saknar Real Madrid individuell kvalité. Spelare som kliver fram och gör det på egen hand. Just nu har laget inte råd med en formdipp på Karim Benzema. Det kan kosta en ligatitel.

Annons

För nu har ju pendeln svängt och Barcelona kan gå för ett kryss och vara mer än tillfreds. Ytor på Bernabéu och Leo Messi i målform? Det brukar bara sluta på ett sätt. Barcelona har vunnit åtta av senaste elva på Bernabéu i ligan.

Skulle så bli fallet även på söndag krävs nog mer än bara Karim Benzema i målform för att Real Madrid ska kunna reparera underläget och återta ledarrollen. Fördel Barcelona inför Clásico.

***

Det var nog lika bra för Espanyol att det inte blev något vidare avancemang i Europa League.

Fullt fokus på ligan nu. Bara RDT kommer tillbaka så finns ju allt hopp i världen.

***

Getafe fortsätter mangla. Okej, det var att ta i. Laget förlorade trots allt i Amsterdam men gick vidare med totalt 3-2 mot Ajax.

Pepe Bordalás vill ju inte på något sätt prata om favoritskap eller målsättningar, men det råder inga tvivel om att El Geta går för det i Europa League.

Annons

***

La Liga-helgen startar redan i kväll med fina Real Sociedad-Valladolid. Gläder mig att kommentera fighten och tror Alexander Isak hittar in i målprotokollet efter ett par mållösa matcher.

La Real imponerade enormt mot Valencia förra helgen. Laget har allt i egna händer att nå en Champions League-plats den här säsongen.

Det tanke på truppens låga snittålder och vilka juveler som finns tror jag vi kommer se tillbaka på den här Real Sociedad-upplagan om några år och tänka “aha, lirade alla där, vilken grej”.

Så gör er själva en tjänst och njut av det här laget, fullproppat av talangfulla bolltrollare, redan i kväll. 21:00 rullar matchen igång på nya Anoeta.

Publicerad 2020-02-28 14:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto