Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det blir en historisk baskisk cupfinal

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Euskal derbia säger dom själva uppe i Baskien, derbi Vasco är det mer känt som i övriga Spanien. Det vänskapliga rivalmötet mellan Athletic Club och Real Sociedad skriver ett nytt kapitel den 18 april när lagen ställs öga mot öga i cupfinal.

Utöver Supercopa-titeln 2015 har Athletic inte kammat hem en pokal sedan mitten av 80-talet. Det har däremot spelats flera finaler.

Real Sociedad? Där törstar supportrarna ännu mer efter framgång. Det var över 30 år sedan en pokal bärgades och sedan dess är det bara säsongen 2002/03, då laget överraskande slutade tvåa i La Liga, som det varit os av en titel.

Annons

Med andra ord blir det en väldigt speciell final.

Det spelades väldigt speciella derbymatcher lagen emellan på 80-talet, då de baskiska klubbarna hade sina storhetsperioder samtidigt.

Ändå målas den här finalen redan upp som århundradets största derby mellan Athletic och Real Sociedad. Allt står på spel.

Lagens väg dit har dock sett lite annorlunda ut. Athletic har minst sagt haft en slitsam och knivig väg till finalen. Redan i första rundan mot Elche krävdes ett straffavgörande. Därefter hämtades tre underlägen i kapp mot Tenerife innan ny straffläggning tog laget vidare.

I kvarten avgjorde Iñaki Williams på tilläggstid mot Barcelona. Och i semifinalen mot Granada i går avgjorde Yuri Berchiche (samme spelare som satte 3-3 i 118:e minuten mot Tenerife) knappt tio minuter från slutet vilket såg Athletic gå vidare på bortamål.

Annons

Real Sociedad då? Sju matcher, sju segrar, 24-5 i målskillnad. Har slaktat sitt motstånd på vägen till finalen. Fyra mål på Santiago Bernabéu sticker så klart ut och i semifinalen var Mirandés aldrig riktigt nära.

Båda lagen har allt att spela för i ligan. Kanske än mer Real Sociedad som har det i egna händer att faktiskt lösa en Champions League-plats.

Men tro mig, det finns bara ett fokus den här säsongen. En match som kommer definiera allt.

Cupfinalen 18 april. Århundradets baskderby. Det blir något det.

 

Publicerad 2020-03-06 10:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto