POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Inte en dag för sent som Betis sparkade Rubi

Twitter: @pinthorp

Det har inte varit en fråga om, snarare när Real Betis skulle ge Rubi foten. Natten till söndagen kom nyheten. Bara några timmar efter förlustmatchen mot Athletic.

Och det var knappast överraskande. En seger på senaste elva och allt närmare en bottenstrid är undermåligt för ett lag som på pappret borde utmana om Europa-platser. Att Rubi överhuvudtaget fick 30 omgångar på sig är överraskande med tanke på hur det sett ut spelmässigt.

I slutet av oktober stod tränaren vid ruinens brant efter fyra raka utan seger och några bedrövliga insatser, bland annat en 5-1-förlust mot Villarreal. Men när alla rapporter var eniga om att klubben skulle ge Rubi sparken vid poängtapp mot Celta Vigo, klev Nabil Fekir fram och löste en viktoria på tilläggstid. Frågan är om det ur ett långsiktigt perspektiv verkligen var bra? Rubi fick mer tid, spelet var fortfarande vacklande och uddlöst.

I mars skedde något liknande. Sju raka matcher utan seger och Betis föll allt längre ned i tabellen. Real Madrid väntade hemma och vid förlust pekade allt mot att tränarbyte var det enda alternativet. Då sprang sig Cristian Tello helt fri och avgjorde matchen. Frid och fröjd för stunden och helt plötsligt förlängdes Rubis förtroende ytterligare några omgångar.

Men nu, så här tre omgångar in efter återstarten och idel usla både prestationer och resultat, kom så beslutet. Rubi får lämna.

Nu blir det ändå ingen långsiktig tränare som kommer in och tar över ansvaret i de omgångar som återstår. Det pratas bland annat om att Marcelino är ett tänkbart alternativ till nästa säsong (han har ju redan lett Valencia den här säsongen och får således inte träna något annat La Liga-lag förrän nästa säsong) vilket på förhand känns som en perfect match. Mer cynism och mindre propaganda hade varit nyttigt för Betis om klubben faktiskt ska uppnå de ambitiösa men ändå rimliga målen att ta sig ut i Europa.

Oavsett vem det blir som tar plats på bänken nästa säsong är jag övertygad om att Betis nu gjort helt rätt i att sparka Rubi. Han fick alldeles för många matcher och har egentligen aldrig visat någon tendens på att han skulle vara rätt man för att ta grönvitt till nästa nivå. Det har snarare gått bakåt sedan Quique Setién var där.

Nu gäller det för Betis att bara spela till sig nytt kontrakt, be till högre makter att Nabil Fekir vill stanna ytterligare en säsong, och sedan lösa rätt tränare. Potentialen för stordåd finns alltjämt för den här truppen.

Publicerad 2020-06-21 kl 17:16

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto