Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

EL CLÁSICO: Det är viktigare att inte förlora än att vinna

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Utifrån upplevdes ett harmoniskt Real Madrid-läger inför säsongen. Den efterlängtade ligatiteln hade säkrats, Zinedine Zidanes kollektivt starka lag lett av Sergio Ramos hade visat upp en defensiv styrka som inte synts till i huvudstadsklubben på över ett decennium. Men det svänger snabbt. Helt plötsligt har Real Madrid bytt skepnad.

Den undermåliga insatsen mot Cádiz följdes upp med en ny jättesvag insats i Champions League mot Shakhtar.

Visst saknades kapten Ramos. Och som han saknades. Éder Militão gjorde en av de sämre individuella försvarsinsatserna på länge. Men även om vi ännu en gång kan understryka vilken enorm påverkan Ramos har på det här laget, ska det väl inte sjunka som ett ihåligt skepp för det? På hemmaplan mot Shakhtar? Som saknade nästan halva truppen på grund av viruset?

ANNONS

Fullständig harmoni några veckor tillbaks i tiden är kanske att ta i. Skadesituationen gällande Eden Hazard, den uppenbara måltorkan hos Luka Jovic och den generella avsaknaden av poängkontinuitet bland de offensiva spelarna har funnits där och oroat ett tag. Idel bekymmer i offensiv riktning.

Men Real Madrid har klarat sig ändå. Hittat olika vägar till seger och alltid haft defensiven att falla tillbaka på.

Nu börjar det bli alltmer befogat att ställa större frågor. Borde Real Madrid förnyat sig under sommaren? Martin Ødegaard och Álvaro Odriozola – båda med skadeproblem – har återvänt från respektive lån. Annars nada. Inget nyförvärv. Ingen förnyelse.

Jag är av den åsikten att alla lag, oavsett Cádiz eller Real Madrid, behöver nytt blod från en säsong till en annan. Ännu mer i ett vinnande lag. För att undvika mättnadskänsla. För att alltid vara på tå, vara påkopplad. Nu ligger coronapandemin till stor grund för att många klubbar hållit i sina pengar, men nog borde Real Madrid kunnat förnya sig även om det inte nödvändigtvis behöver betyda “galacticos” för en miljard.

ANNONS

Isco, Marcelo & Lucas Vázquez hängdes ut efter matchen mot Cádiz. Snacka om symbolspelare där alla känns förbi sitt bäst-före och där de nått sin maxkapacitet i Real Madrid. Att Marcelo är kvar har jag mest förståelse för. Han är en klubbikon, en vicekapten och en ledare i laget. Isco och Lucas? Där borde Real Madrid uppgraderat sig och pumpat in nytt blod i truppen.

Men det klart att varken Isco eller Lucas är en direkt anledning till två raka förluster. De blir bara enkla slagpåsar när de kommer in i en startelva de normalt sett inte utgör en del av. Och presterar dåligt.

Real Madrids bekymmer under säsongsinledningen har snarare varit försvarsspelet. Hur enkelt motståndarlaget kommit igenom – både centralt och på kanterna. Man segrade med ett nödrop borta mot Betis och räddades av Thibaut Courtois mot Real Sociedad & Levante.

ANNONS

Spelarna har knappast blivit sämre över en natt. Och kanske har de senaste dagarna blivit ett uppvaknande. Men sett till spelare-för-spelare så är det ingen som tidigare varit utanför startelvan som närmat sig och det har blivit allt tydligare hur viktigt det är att Real Madrids centrallinje förblir intakt. Courtois-Varane-Ramos-Casemiro. Den kvartetten som tillsammans med Karim Benzema var bäst i Real Madrid förra säsongen. Uppenbarligen håller inte spelare 15, 16 och 17 i truppen tillräckligt hög nivå. Casemiro vilades i en halvlek mot Cádiz – som skapade FEM målchanser centralt i banan.

Räkna med en defensiv approach i El Clásico där defensiven prioriteras i första hand.

Kanske kommer “Operación 2021” inte inledas nästa sommar utan redan i januari.


Barcelona då? Apropå frid och fröjd? Nä, det är knappast någon rådande harmoni i den klubben va.

ANNONS

Snart kan president Josep María Bartomeu vara ett minne blott och en ny era inledas. Men oavsett om han röstas bort av medlemmarna i november eller om han får kliva åt sidan vid det planerade presidentvalet i mars så hamnar näste president och styre med ett skuldberg över sig att lösa över tid och kommer ha en gigantisk supporterskara att tillfredsställa där de kräver ett sportsligt projekt som signalerar guld & gröna skogar och helst är tillräckligt för att Lionel Messi stannar kvar.

På planen har det dock sett betydligt bättre ut för Barcelona än Real Madrid under säsongsinledningen. Men det är tidigt att hissa eller dissa Ronald Koeman. Likaså efter ett El Clásico, som kommer rekordtidigt den här hösten. Men det blir ett första eldprov. En första hint om hur det här mer raka Barcelona kommer stå sig mot bättre motstånd.

ANNONS

Förlorar Barça den här matchen, mot ett Real Madrid som sett så svagt ut, kommer Ronald Koeman hängas.

Förlorar Real Madrid, mot värsta rivalen vilket då blir tredje torsken på en dryg vecka, kommer Zinedine Zidane hängas.

Jag tror den ångestkänslan som garanterat existerar i båda lägren kommer spegla matchen. Visst vore det fantastiskt, efter en säsongsinledning där det producerats färre mål i La Liga än på många många år, om El Clásico bjöd upp till stor dans.

Men 0-0 är ett mer rimligt resultat än 4-4.

Det kommer märkas att vikten av att förlora är större än betydelsen att vinna. Även om en seger åt endera håll hade kunnat förändra hela framtiden.

Publicerad 2020-10-22 18:16

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto